Gasztro ajándék tipp: rozmaring olaj házilag

Én rendszeresen készítek ízesített olajakat házi használatra. Most is van a polcon paradicsomos-, medvehagymás-, rozmaring olajom.

Az igazán hozzáértők szerint egy háziasszony polcán 3 féle olajnak kell lennie. Egy erős, ütős ízűnek (vörös húsokhoz), egy közepesnek és egy lágynak. Ez utóbbiakat lehet pl. mandarinolajjal ízesíteni (vagy készen vásárolni), a süteménybe nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz.
A karácsony közeledtével egyik ajándékunk lehet az ízesített olaj. Mindig jó minőségű olíva olajat használjunk. A rozmaring olaj két féle képen készíthető:
1. Nyáron friss rozmaringágat (természetesen alapos mosás, szárítást követően) beleteszünk a közepes lágyságú olívaolajba, és decemberig érleljük. Ekkor van ideje kiadnia magából az ízét. Azonban így mégsem lesz erős rozmaring ízű, csak enyhén lágy ízt kap az olaj. Aki ezt szereti, az így készítse.
2. Rozmaring ágakat beteszünk olíva olajba és hevítjük, nagyon lassan, hosszan, óvatosan. Nem szabad felforrnia, nem szabad kialakulni a buborékoknak, mert akkor már túlhevítettük. Ez egy kicsit macerás eljárás, azonban az eredmény miatt megéri évente egyszer szöszmötölni vele. Én legutóbb 2 liternyi olíva olajba tettem egy jó nagy csokornyi rozmaring ágat és három órán (!) keresztül melegítettem a villany főzőlap 2-es fokozatán. (Persze ahány főzőlap, annyi féle teljesítmény…) A végére a rozmaring „ledobja” a leveleit. Ezt leszűrtem és a fagyasztóba tettem pici dobozkába, hiszen sültekhez hozzáadva tökéletesen használható még.
Az olajat szép üvegekbe töltöttem (Metro áruházban 300-400 Ft-ért beszerezhető.) és kész is az ajándék! Ráadásul nem a karácsony előtti sűrű napokat terheljük ennek elkészítésével, hanem hónapokkal előbb is elkészíthető.
Sült húsokhoz ajánlom elsősorban, de grillezett zöldségkörethez is nagyon finom, illetve leheletnyi mennyiségben zöld saláta öntetében is kiadja az ízét.

Mackókonyha

gazdagodás receptje online tanfolyam

One thought on “Gasztro ajándék tipp: rozmaring olaj házilag”

  1. Szia!
    nagyon tetszik az olaj ötlete,viszont az érdekelne, hogy egy ilyen olaj meddig áll el?

    köszönöm szépen

    Judit

Comments are closed.