Spetzofáj (Σπετζοφάϊ)

Ez egy jellegzetes hegyvidéki étel a Pelion környékéről. Nevének eredetét igaziból senki nem tudja, azonban azt mesélik a nagy öregek, hogy valamikor Pelion vidékén termesztettek egy spetzá nevű csípős paprikát és innen a név (spétzá+fái=étel). Mindenesetre pikáns, laktató, nehezen emészthető, igazi téli ínyencség, melyet különösen kandalló melletti hideg estéken, egy jó pohár bor társaságában illik elfogyasztani. Tulajdonképpen az előételek kategóriájába tartozik, de borkorcsolyaként fogyasztandó.

Hozzávalók:

annyi hosszúkás paprika ( ha csípős annál jobb), amennyi a lábosunk alját kitölti
1 nagyobb padlizsán karikázva
pikáns kolbász karikázva, annyi amennyi a  lábos aljába teríthető egy rétegbe
kb. 300 gr paradicsomlé vagy 2-3 nagy, érett paradicsom turmixolva
csípős paprika, só, bors

Elkészítés:

Én nem csak kolbászt használtam fel hozzá, hanem egy rész kolbászt, egy részt kockára vágott pulykamellet, mivel a  család kisebb tagja nem eszi a kolbászt. A kolbász azonban igazi pikáns, narancsos, köményes görög kolbász volt. A kolbászt és húst olívaolajon megpíritottam, félretettem. Utána ugyanígy jártam el a kicsumázott paprikákkal, és a tisztított, előtte jó fél órával besózott padlizsánszeletekkel (a sós levet letöröltem róluk sütés előtt konyhapapírral). Utána a magas oldalú tepsimbe leterítettem alól a húsokat, rá a paprikát, padlizsánt, sóztam, borsoztam, csípős-paprikáztam, meglocsoltam a paradicsomlével és összerotyogtattam. Vigyázat, ha hússal készítjük, mint ahogyan én tettem, a húst előre meg kell picit párolni, puhítani, mert a többi hozzávalónak nem kell egy negyed óránál több. Olajára hagytam sülni és melegen tálaltam egy pohár jó borral, friss kenyérrel, gyereknek rizses körettel.

Ágni görög konyhája
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/