Santa Lucia – svéd vendégbejegyzés

Kissé visszaugrom az időben december 13-ra. Most kaptam egy leírást Enikő séftől ezen ünneppel kapcsolatban, valamint a Santa Lucia ünnep egyik hagyományos svéd kekszének, a pepparkaka-nak a receptjét. A recept előtt pár szó az ünnepről.

Santa Lucia december 13-án van. Az év legsötétebb napja, leghosszabb éjszakája. Manapság minden óvodában, iskolában, munkahelyeken megünneplik. Reggel korán, gyerekek, fiatalok Luciának öltözve, hosszú fehér ruhában és gyertyakoszorúval a hajukban, a jellegzetes Lucia énekeket énekelve felvonulnak. A felvonulás után ünnepi reggelizés következik.
Az otthonokban “a Lucia” ágyhoz viszi tálcán a kávét és “pepparkaka“-t.
Az óvodákban az ünnep úgy zajlik, hogy a nézőközönség, szülők, nagyszülők stb. sötétben ülnek és a Lucia menet bejön énekelve, bent felsorakoznak és folytatódik az éneklés, közösen meg egyenként is. A Lucia menetben nem csak fehér, hosszú ruhás lányok vannak, hanem mikulások és pepparkaksgubbar (= pepparkaks emberkék), meg Staffan fiúk (istálló cseléd).
Ők is hosszú fehér ruhában, pálcával a kezükben, a fejükön hosszúkás csákóval, aminek csillag van a végén, esetleg egy pék= bagare is jelen van pékruhában, az ő éneke : “en sockerbarare…”
Minden menetben csak egy Lucia van, gyertyakoszorúval a fején, keze imára összetéve, (ez nagyon megtisztelő annak, akit erre kiválasztanak), a többi fehér ruhás lány meg angyalhaj koszorút visel a fején és kezükben gyertya ég (manapság többnyire elektromos). Régebb (de van ahol most is) lánggal égő hagyományos gyertyát használtak erre a célra.
Az énekek szépek, az első Lucia ének azzal kezdődik, hogy: “kint sötét és hideg van, minden házban ezer gyertyát gyújtanak…. nézd a mi küszöbünkön áll, fehérbe öltözve, gyertyával a hajában: Szent Lucia…”
Az újságok meg szokták szervezni a Lucia választást, tinédzserek neveznek be erre és az olvasók szavaznak. Aki megnyeri, azt Luciává koronázzák egy templomban és az utcán is felvonul.
A reggeli ilyenkor meleg tejberizsből áll, szörpszósszal, különböző szendvicsek, kávé, glögg, pepparkaka és lussebulle.
A glögg a mi forralt borunkhoz hasonlít, de van teljesen alkoholmentes is, fűszerezése lehet narancshéjjal vagy pomeránszal, fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg csillagánizzsal. Ehhez hámozott mandulát és mazsolát tesznek a glögg csészékbe, poharakba, úgy öntik rá a forró glöggöt, majd kikanalazzák.
A pepparkaka inkább kekszhez hasonlít, gyakoribb a szív formájú, de azonkívül van csillag, emberke (pepparkaksgubbe), malac, lóforma és kerek. A masszát lehet készen is venni az üzletekben, amit majd otthon csak kinyújtani kell, majd a formákat kistancolni és megsütni, de jöjjön a recept is.
Hozzávalók:
kb. 300 darabhoz

400 g cukor
200 g szirup
2,5 kiskanál szódabikarbóna
300 g margarin
3 tojás
1 kg liszt
2 kiskanál fahéj (darált)Írás
2 kiskanál gyömbér (darált)
2 kiskanál szegfűszeg (darált)

A margarint, szirupot, cukrot, szódabikarbonát és a fűszereket együtt felfőzzük. Hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet. Ne legyen túl kemény a massza. Hagyjuk másnapig a hűtőben pihenni. Sokáig eláll a hűtőben, akkor sütjük ki, mikor arra időnk van. A sütéshez először 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd nekünk tetsző formákra kiszaggatjuk. 200 fokon 10 percet sütjük.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A gazdagság receptje