Meggyes csokoládés sütemény – Κεϊκ με σοκολάτα και βύσσινο

Διαβάστε εληνικά την συνταγή μετά από το ουγγαρέζικο κείμενο.

Hogy is volt? Azt ígértem, nem lesz több meggyes recept?:)) Hát tévedtem:) Találtam egy meggyes süti receptet a Nők Lapja oldalán, de olyan rettenetes rosszul volt megírva, hogy be se linkelem. A hozzávalókon is változtatnom kellett, úgyhogy ez már egy teljesen más recept, mint az eredeti.
A lényege a sütinek, hogy készítettem egy csokis kevert tésztát, ezt beleöntöttem egy tepsibe, megraktam bőven magozott, levét kieresztett meggyel, majd lekentem tojásfehérje habbal. Nekem kicsit túl nehéznek tűnik a csoki miatt, de vendégeim és családom szt. nagyon finom. Én nem vagyok mérvadó, mert nem nagyon szeretem a krémes, csokis, nehéz süteményeket. A meggy íze eléggé elvesztődik a csoki miatt, így jól meg lehet pakolni a süteményt meggyel.
Hozzávalók:
13 dkg feldarabolt margarin
20 dkg étcsoki kockázva
* a fentieket krémmé összeolvasztjuk

24 dkg cukor
* 3 ek-t kávédarálóban porrá mixeltem
* a többit a tészta elkészítéséhez használtam

6 ek liszt
1 kk sütőpor
kókuszreszelék (2 maréknyi)
kb. 15 dkg meggy (3 maroknyi)
4 tojás
* a tojásfehérjéket különválasztom

Elkészítés:

A csokit és margarint krémmé olvasztom, félre teszem, hagyom kicsit hűlni. Az összeolvasztást jó ha gőz felett végezzük, vagy nagyon alacsony hőfokra felmelegített tűzhelyen.
2 tojásfehérjét simán felverek, félreteszem – ez megy majd a tésztába. A másik 2 tojásfehérjét a 3 ek porcukorral habbá verem, félreteszem (hűtőbe).
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem a mixerben, hozzáadom a csokis krémet (ami már langyosra hűlt!) és a mixert lekapcsolom. Kézzel hozzákeverem a lisztet, a sütőport és a 2 cukormentes tojásfehérjét. Lesz egy sűrű csokis krémem, ezt beterítem a kiolajozott/vajazott 21 cm x 28 cm-s tepsimbe.A meggyszemeket lisztbe forgatom és szorosan megpakolom velük a tésztát, majd alaposan megszórom kókuszreszelékkel. Az egészre rákanalazom majd óvatosan elterítem a cukros tojásfehérjét. Alsó rácson sütöm először 10 percet 200 fokon, majd még 40 percet 180 fokon. Az utolsó 10 percben középső rácsra teszem.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Υλικά:

130 γρ μαργαρίνη, κομμένο σε κύβους
200 γρ σοκολάτα υγείας, σε κύβους
* από ταπαραπάνω κάνουμε μία κρέμα σε  μπεν-μαρί

240 γρ ζάχαρι
* 3 κουταλιές της σούπας τις κάνω ζάχαρι άχνη στο μιξεράκι μου για καφέ
* το υπόλοιπο θα χρησιμοποιήσω για την ζύμη
6 κσ αλεύρι
1 κγ μπεϊκιν
τριμμένη καρύδα (2 χούφτες περίπου)
περίπ 150 γρ βύσσινο, το οποίο το είχα στο ψυγείο ξεκουκουτσιασμένο από χθές, και έτσι έφυγε το περισσότερο από το ζουμί του (περίπου 3 χούφτες)
4 αυγά
* χωρίζω τα ασπράδια

Εκτέλεση

Λιώνω τη μαργαρίνη με την σοκολάτα και το ανακατεύω για να γίνει μία κρέμα. Η κρέμα πρέπει να κρυώσει λίγο.

Σε μίξερ βάζω τα 4 κροκάδια με την ζάχαρι (από το οποίο έβγαλα προηγουμένος τις 3 κσ για άχνη), και τα χτυπάω να αφρατέψουν. Στο τέλος προσθέτω την κρέμα, η οποία πρέπει να είναι χλιαρή! Σταματάω το μίξερ και προσθέτω, και ανακατεύω με το χέρι το αλεύρι, το μπέϊκιν και 2 ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Θα έχω μία πηχτή, αλλά τρεχούμενη ζύμη. Την απλώνω σε ένα ταψάκι 21Χ28 εκ.
Τα βύσσινα τα περνάω από λίγο αλεύρι (έτσι δεν θα βουλιάξουν στο πάτο του γλυκού) και τις ρώγες τις τοποθετώ διπλά διπλά πάνω στην ζύμη μου.
Πασπαλίζω με μπόλικη καρύδα.
Χτυπάω τα άλλα 2 ασπράδια με τις 3 κσ ζάχαρι άχνη σε σφιχτή μαρέγκα. Την μαρέγκα την βάζω με ένα κουτάλι πάνω στην ζύμη, και την απλώνω να πάει παντού και να είναι ομοιόμορφη η στρώση.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα για 10 λεπτά σε 200 βαθμούς, μετά για άλλα 30 λεπτά σε 180 βαθμούς και μετά για άλλα 10 λεπτά στην μεσαία σχάρα σε 180 βαθμούς.

Καλή σας όρεξη!

Ágni görög konyhája