Kenyér (Ψωμί)

Egy ideje kenyerekkel próbálkozom.
Készítettem fetás kenyeret, majd focaccia-t, aztán végül stabilan most magam sütöm a kenyeret. Valamikor régebb volt kenyérsütő gépem, aztán elromlott és nem vettem újat. Most ilyen olyan próbálkozások után a fehér liszt-teljes kiőrlésű liszt kombinációja a nyerő, ebből gyúrom kézzel kb. minden 3. nap a kenyeret.

A kenyerem hozzávalói:

  • 2 csésze fehér kenyérliszt és annyi teljes kiőrlésű, hogy 1 kg liszt legyen
  • kb. 700 gr langyos víz
  • 4 kanál olívaolaj
  • 2 kanál ecet
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor ha élesztőt kell használnom (2 tasak élesztő)
Akkor használok élesztőt, ha elfelejtek a begyúrt kenyérből egy kis golyónyit félretenni kovásznak. Ezt beleteszem egy jól záródó műanyag dobozba, majd a kenyérkészítés előestéjén felhígítom langyos vízzel és liszttel, folyékony masszát készítek, letakarva a munkapadon hagyom, ez reggelre megkel. Ezt használom élesztő helyett a kenyérbe.
Ha elfelejtek kicsípni egy darabot, akkor a 2 tasak száraz élesztőt mindig fél csésze langyos vízben felfuttatom először. A száraz élesztőt lehet egyenesen a liszthez szórni, de így lassabban nő fel. A kenyérhez valókat alaposan összegyúrom, olyankor szeretem, ha kicsit még ragacsos a tészta, éppen-hogy leválik a kezemről. Csak addig kell gyúrni, amíg látjuk rajta, hogy minden jól össze van dolgozva. Lefedem, beteszem az előzőleg meglangyosított sütőbe, amit nem kapcsolok be, hanem a langyos melegben hagyom a tésztát kétszeresére dagadni. Belapogatom egy négyszögletes tepsibe, amit előzőleg 1 kanál olajjal kikentem, lenyomogatom a  tésztát, megkenem olajjal a tetejét és 170 fokon pirosra sütöm. Kb. 1.600 grammos kenyér lesz belőle, amelyik napok múlva is pont olyan ízletes mint első nap.

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>