Itt a meggysüti ideje!

A meggyes sütim receptjét a tavalyi beírásban elég jól kiveséztem:) Az idén variálgatok vele. Először is majdnem mindent szemre teszek bele, kivéve a margarint, ami tudom hogy 1 db., így már reggel kiveszem a hűtőből és mikor puha, már dolgozhatok is vele. A tojás is 4 db. marad. Viszont a lisztbe teszek 2 lk zabpelyhet, ezzel is csökkentem a  fehér gabonaliszt mennyiségét a süteményben és ezt addig fokozom, amíg az arány élvezhető lesz. Majd barna cukorral is ki fogom próbálni és esetleg cukorpotlóval, steviával vagy fruktózzal.

A meggyet is szemre szedem a fáról. Az eredeti meggyes piskóta recept a következő:

14 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
6 tojás
25 dkg magozott meggy
1 cs sütőpor
narancs vagy citromreszelék (1 lk)

 

Az elkészítés is egyszerű, először a cukrot a margarinnal habosra keverem mixerben (kb. 10 perc.). Utána lezárom a mixert és hozzáadom a tojássárgákat, citrom vagy narancsreszeléket, sütőport, a tojások felvert habját, lassan keverve, hogy ne törjem össze és annyi lisztet amennyi ahhoz kell, hogy még folyós, de sűrű massza legyen, jóval sűrűbb a palacsintatésztánál. A keverékbe szoktam tenni tejfölt is, vagy tejmaradékot, ami a fiam kecsketejéből marad ránk. A zabpehely növelésével a sütőpor mennyiségét is növelem,mondjuk úgy minden lk zabpehelyre 1 kk sütőporral több. De elég az eredeti receptet követni ahhoz, hogy egy  nagyon finom sütit produkáljunk:)
Beöntjük a formába, majd a belisztezett meggyekkel jól megpakoljuk, 180-190 fokos sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

Ágni görög konyhája