HÚSVÉT 2012 – báránysütés

Ahogy a másik bejegyzésemben írtam, Nagyszombaton, még a feltámadási mise előtt, melyre mindannyian elmentünk, elszaladtunk barátainkhoz, hogy segítsünk kicsit a vasárnapi báránysütés előkészületeiben.
Figyelem! A következőkben fázisfotók lesznek, melyeken bemutatom a bárány előkészítését. Aki nem bírja a  natúr húsos képeket, vagy sajnálja az  étkezés céljából levágott állatokat, az itt zárja le kérem a bejegyzést.

A báránysütés bizony nem egy egyszerű dolog. Már maga a megfelelő hús beszerzéséhez is leleményesség kell, mert ilyenkor sokszor megtörtént már, mióta itt élek, hogy húsokat „átneveztek”: pl. bolgár bárányokat görögként adtak el, vagy alacsonyabb minőségű húsokat adtak el drágábban, mint amennyiért  azokat kellett volna, de egyéb ravasz visszaélések is előfordultak időnként. Nagyon sokan vásárolnak ilyenkor a Varvakio Agora-n, Athénnak a központi húspiacán, de aki odafigyel az étkezésére, az inkább a saját, jól bejáratott hentesétől szerzi be a bárányt.
Az idén abban egyeztünk meg a barátainkkal, fele felében vásárolunk egy bárányt a hentesüktől, akiben ők feltétel nélkül megbíznak és ahonnan 30 éve vásárolnak. Aztán úgy egyeztünk, azt megsütjük, majd mindenki a maga feléből megmaradt részt megtartja magának és elraktározzuk – hogy hogyan, arról majd egy másik bejegyzésben. Végül úgy sikerült, hogy a bárányon kívül kaptunk még két egész „szikotaria„-t, vagyis belsőséget. A „szikotaria” a bárány összes belsőségének a gyűjtőneve, úgy van kiemelve az állatból, ahogy benne van, vagyis egymáshoz vannak kötve: szív, tüdő, máj, belek és a fehér zsírcsomók, valamint a zsírfátyol. Összesen az egész bárány 13 kiló volt és 124 euróba került, a két plusz belsőségcsomaggal együtt 150 euró jutott a két családra.
Eleinte gondolkodtunk azon, hogy kecskét vagy bárányt vegyünk. Én a sütőben a kecskét szeretem jobban, viszont karóba húzva, illetve nyársra húzva, és egyben sütve, a bárány finomabb, „édesebb”, zamatosabb a húsa. Fontos szempont, hogy a báránynak nem szabad fiúnak lennie, mert annak erősebb a szaga. Így hát szombat este nyársra húztuk a 13 kilós bárányhölgyeményünket.
A bárányt már úgy vesszük meg, hogy ki van csepegtetve a vér a testből és a hús kissé szikkadt, száraz a külső felülete.
Javaslat: akit érdekel a dolog, az először lefele görgetve olvassa el, mert a képek alá írom a magyarázatot. Utána rá lehet majd kattintani valamelyik képre és nagy felbontásban egymás után, teljes képernyőre kinagyítva tüzetesebben meg lehet nézni őket.


A legelső feladat, a húst alaposan átnézni. Aprólékosan szemügyre kell venni, leszedni a még esetlegesen meglévő szőrszálakat, vagy egyéb nem odavaló dolgokat.
Az ezután következő műveletet nem sokan végzik el. A barátaink azonban mindig, alaposan lemossák az állat fejét, majd néhányszor a kőhöz ütik a fejét, hogy az orrlyukakból is kijöjjön esetleges maradék.

Jön a nyársra húzás, melyhez két erős férfikéz szükségeltetik.
A nyárson erre való kapcsokkal rögzítik a bárányt.
Miután jól nyársra volt rögzítve a hús, nekifogtunk a belsejébe bepakolni ízesítőket.
Körülbelül 1 kg fetasajt került a hasába, jó nagy darabokban, és 1 nagy zöld-fokhagyma.
Ezután alaposan sóztuk, borsoztuk.
A hátára fordítva, nylonborítású dróttal összevarrtuk a hasát.
..majd egy lepedőbe csavartuk és hűvös, szellős, védett helyre tettük másnapig, úgy, hogy csak a karóra támaszkodjon, ne a húsra. Két szék ehhez pont megfelelő volt.
Ezután felmentünk és nekifogtunk a „kokoretsi” készítésének. A belsőségeket fél vajnyi darabokra kell vágni, a beleket megtisztítani. A belek megtisztítása egy rendkívül fárasztó és rendkívül fontos feladat, ezen múlik minden. Én eddig úgy csináltam, ahogyan anyósomtól tanultam: egy ceruzát húzogattam a bélben egyik végétől a másikig, addig, amíg teljesen kitisztult, majd a belet kifordítva is alaposan megmostam. Most a barátnőm egy ennél sokkal egyszerűbb módszert mutatott, egyszerűen egy éles kisollóval végighasította a beleket, így már majdnem gyerekjáték volt a tisztításuk. Még egy nagyon kritikus pont az, amikor citromlevet folyatunk a megtisztított belekre. Ezt csak akkor szabad, mikor már nekifogunk a belsőségek nyársra húzásának, mert másképpen kiégeti, kiszárítja a beleket és azok alkalmatlanok lesznek a tekerésre.
A kokoretsi úgy készül, hogy az erre a célra való nyársakra felhúzzuk a belsőségdarabokat úgy, hogy minden belsőségdarab közé egy fehér zsírcsomó kerüljön és ne legyenek ugyanazok a belsőségek egymás után, tehát pl. szív, tüdő, máj kövesse egymást váltakozva.
Általában véve egy belsőségcsomag szükségeltetik egy kokoretsi elkészítéséhez. Miután felhúzogattuk őket, betakarjuk a zsírfátyollal, majd alaposan körbetekerjük a belekkel, ez utóbbi a legfárasztóbb feladat, alaposan megfájdul derék és hát tőle, mert nagyon sok m bélre van szükség és stabil, ütemes tekerésre.
Egy egész belsőségcsomagra van szükség a jellegzetes húsvéti belsőségleves, a mageiritsa elkészítéséhez is. Ezt a barátnőm sokkal egyszerűbben készíti mint én. A belsőségeket kissé leforrázzuk, vagyis felfőzzük és pár percig a fövő vízben hagyjuk, hogy megszilárduljanak és így vágni lehessen őket. A fenti képen egészen apróra vágok mindent ollóval. Kb. mandulanagyságú darabokat vágok, ők is, mi is úgy szeretjük.
Időközben a római salátát és zöld hagymát apróra vágtam és fövő vízbe téve, pár percet hagytam főni, majd leszűrtem.
A belsőségdarabkákat megfőztük, majd mikor megpuhultak sóztuk, hozzáadtuk a rizst, a vége felé a zöldséget és hagytuk, amíg a rizs megpuhult.Utána tojásos citromos öntettel behabartuk. Nem használtunk olajat hozzá, csak annyi a zsiradék, ami a húsból kifőtt. Sajnos készen nem lett fotó, de az én mageiritsam-nál van, meg lehet nézni.Még van holnapra is nekem, ha eszembe jut, mielőtt befalom:), lefotózom majd a tele tányért.
Vasárnap délelőtt így sült a bárány. A hasa alá tálat helyeztek, ebben gyűlt a zsíros sajtos mártás, amit folyamatosan mártogattunk kenyérrel, amíg a végén mire asztalhoz kerültünk, már majdnem jól voltunk lakva:) Nagyon nagyon finom ez a lé:)
Végül le-, majd szétosztásra került a bárányhús is, kutyusoknak külön gyűltek a csontok.
Ezen a csodálatos balkonon ebédeltünk.


Ilyen kilátás mellett.
Az első balkonos képen látszik a balkon végében lévő kokoretsi sütő, és így sültek benne a finomságok.
Itt már készen vannak, fel vannak vágva és meg vannak szórva oregano-val, meg vannak megint kicsit sózva, borsozva.

..és végül eltelt az idei Húsvétvasárnap is.
Και του χρόνου με υγεία!

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/