Mit kezdjek az ellenállásaimmal?

Akár a párkapcsolatodon keresztül kezdesz el foglalkozni saját magaddal, akár más okból szeretnél változtatni az életeden, biztos, hogy hamarosan szembesülsz az ellenállásaiddal.
Lehet már az elején jönnek a gondolatok, hogy „ez nekem úgy sem sikerül egyedül”, „erre nekem nincs időm”, „mi van, ha ez sem válik be”, „majd holnap foglalkozom vele”. Ha pedig elindítottad a folyamatot és akár 1-2 sikert is elértél, akkor később találkozol ellenállásoddal.

Párkapcsolati utazásod során lehet, hogy megijeszt bizonytalanságod olyan dolgok kapcsán, melyekben eddig teljesen biztos voltál. Azt gondolhatod, hogy ezt az érzelmi labilitást nem engedheted meg magadnak, hiszen a munkahelyeden teljesítened kell. Így „racionális érvekkel” gyorsan le is beszéled magad arról, hogy tovább folytasd a megkezdett utat. Mivel a kezdeti szembesülés folyamata nehéz, rosszul érzed magad és bekapcsolhat önsajnálatod. Akár attól is megijedhetsz, hogy ezzel tönkreteszel mindent és gyorsan elkezded győzködni magad arról, hogy nem is volt annyira rossz ez a kapcsolat abban a formában, ahogyan működött.

Mindegy is, hogy ezekkel az érzésekkel vagy az ellenállás más formáival találkozol. Ha nagyon őszinte vagy magadhoz, akkor rájössz, hogy bármikor új dologba kezdtél bele, mindig ugyanazokkal az ellenállásokkal találtad magad szemben.
Na de mit kezdhetsz velük? Az első lépés az ellenállások felismerése és tudomásul vétele. Ugyanis ellenállás nélkül nincs változás. Szerepe, hogy megvédjen a bizonytalantól, az ismeretlentől.

Ha már felismertük ellenállásunkat, ne próbáljunk neki ellenállni, ne nyomjuk el. Vizsgáljuk meg, hogy miben mutatkozik meg az ellenállásunk. Érdemes leírni a hozzá kapcsolódó érzéseket és gondolatokat. Ezáltal felismerhetjük, hogy milyen krízishelyzettől akar megvédeni bennünket. Erre legkönnyebben úgy jöhetünk rá, ha elképzeljük, milyen lenne az életünk az adott ellenállás nélkül. Így meghallhatjuk ellenállásunk üzenetét. Kezeljük ellenállásainkat szövetségesként és működjünk együtt velük. Így nagy segítségünkre lehetnek az önmagunk felé vezető úton.

lélekhangoló

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>

One thought on “Mit kezdjek az ellenállásaimmal?”

  1. ez talán egy onvedo mechanizmus mely azert mukodik bennunk hogy ne menjunk olyan helyzetekbe amelyekbe belesulhetunk. viszont kockázat nélkul nincs nyereseg es aki mer az nyer 😉 ugyhogy vágjunk csak bele valami ujba masba bátran es ha meg sem alakulna ahogy elterveztuk hát legalább megprobáltuk mivel egy roszabb dolog van csak annál mint hogy elkezdjuk es aztan belebukunk el sem kezdeni… 🙁 tedd meg ma amit meg lehet…. hogy aztán egy szebb holnap reszese lehess..

Comments are closed.