Ági interjúja elé szeretném bocsátani, hogy mi ketten már elég régóta ismerjük egymást, együtt is dolgozunk, sőt, mondhatom, hogy barátság van köztünk, sokszor nevetünk együtt, néha meg bizony együtt sírunk :). Rendszeresen összekeverik a neveinket, sőt, legutóbb már azt is megkérdezték, hogy tényleg testvérek vagyunk-e. Nem, nem vagyunk testvérek, még csak rokonok sem, de minden egyéb másban sok az egyezés.  🙂

***

Vida Ági
Vida Ági begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting

Vida Ági pszichológus, újságíró. 11 éve sertepertél az internet házatáján, de csak 2007-ben jött rá, hogy sok év újságírói és banki alkalmazotti tapasztalat után érdemes lenne önállósítania magát. Elsőhonlapja, a Kismamablog.hu 2007. augusztusában indult és mára napi 3500 egyedi látogatóval és 4 infotermékkel büszkélkedik. Blogja alapján számos kiadó és szaklap kereste meg, melyekben azóta is publikál. Online marketinges tapasztalatait Ági a Gazdagmami.hu oldalon osztotta meg elsőként: az első Gazdagmami tanfolyamon közel 100 elégedett hallgató vett részt. 2008. őszén egy 1 éves programot dolgozott ki kezdő online vállalkozók számára a Rizsanélkül.hu oldalon, amely elsősorban a gyakorlati megoldásokra koncentrálva mutatja meg az internet marketingben rejlő lehetőségeket. Emellett több egyéb oldal (utazási, közösségi, szakértői) tulajdonosa vagy tanácsadója.

Rita:  Előrebocsátom, hogy a legnehezebb olyasvalakivel interjút készíteni, akivel már szinte össze vagyunk nőve. Elég sok mindent tudok rólad, ugyanakkor a történetedet sosem lehet megunni: te tulajdonképpen az aktuális életformádból csináltál virágzó vállalkozást, mert kismamaként kismamáknak készítettél oldalt. Hogyan is zajlott ez pontosan?

Ági:
A nagyobbik fiam 2 éves volt, a kisebbik 4 hónapos, amikor úgy döntöttem, ideje valami rendes pénzkereset után nézni a gyerekek mellett. A nagyobbik fiam születése óta folyamatosan vállaltam újságírást, fordítást, webes szerkesztői feladatokat, de egy idő után rájöttem, hogy ezek a megbízások nem tarthatnak örökké, és nem fogoktudni a hagyományos úton , apróhirdetések vagy ismerősök, ajánlások révén más itthon végezhető munkához jutni. A megérzésem jó volt: már néhány hónapja a saját vállalkozásomat építgettem, amikor mindkét korábbi évek óta tartó megbízásom egyszercsak megszűnt. Az első oldal, amit indítottam a Kismamablog.hu volt. Akkor már -más kismamákhoz hasonlóan- évek óta fórumozgattam, és sokat olvastam szakirodalmat is a babákkal kapcsolatos dolgokról, gyermeknevelésről… A fórumokban minden szakmai kérdéssel engem találtak meg az anyukák, ezért jutott eszembe, hogy ezentúl ugyanezekről a témákról egy blogban írjak. Kezdetben fogalmam sem volt, hogyan lehet majd ezzel pénzt keresni, csupán a tudásommal szerettem volna segíteni az anyukáknak, aztán elindítottam az első tanfolyamot, majd könyvet írtam és innentől kezdve már nemcsak hobbioldalként működött a blog 🙂

Rita: Gondoltad, esetleg remélted az elején, hogy ennyire sikeres és ismert leszel az oldalad által?

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/


Ági:
Egyáltalán nem gondoltam. Valójában csak annyit szerettem volna, hogy kényelmesen itthonról írogatok, dolgozgatok, ebből lesz egy kis plusz bevételem és a fennmaradó időben a családommal és a barátaimmal lehetek.

Rita: Aztán jött a következő nagy durranás, amikor felvállaltad azt, hogy megtanítod a kismamákat otthoni, saját vállalkozásukat felépíteni. Mondd meg, de őszintén: honnan merítettél ennek elkezdéséhez akkora bátorságot egy szál egyedül? Láttál magad előtt egy jó példát, vagy csak mentél a célod felé és semmi nem érdekelt?


Ági:
Ez utóbbi 🙂 Éreztem, hogy olyan tudás van a kezemben, ami megoldás lehet rengeteg nő életében. Szerettem volna megmutatni nekik, hogy lehet másként is pénzt keresni, mint nap 8-10 órában alkalmazottként dolgozva és állandóan lavírozva a család és a munkahely érdekei között. A Bibliában van egy olyan rész, hogy akinek a kezében van a lámpás van a kezében, az nem dughatja az ágy alá, nem rejtheti el, mert neki az a dolga, hogy mutassa az utat a többieknek a sötétben (Lk 8:16). Ezért vágtam bele a Gazdagmami.hu oldalba, mert tudtam, hogy ez a tudás másnak is értéket teremt az életében és szerettem volnaátadni.

Ági és gépe szimbiózisban :)
Ági és gépe szimbiózisban 🙂

Rita: Sikeres és tapasztalt online vállalkozónő vagy, aki olyan bevételeket és eredményeket tudhat magáénak, amiről komplett cégek is csak álmodni mernek, és ezt te egyedül, csapat nélkül csináltad, sőt csinálod. A sikerek mellett persze mindig ott vannak a buktatók: mik voltak a legrosszabb pillanatok, amikből aztán persze muszáj volt felállni?


Ági:
Alapvetően optimista ember vagyok, ezért a rossz pillanatok nálam mindig rövid ideig tartanak, valóban csak pillanatok, és gyorsan el is felejtem őket. Ezzel együtt érzékeny is vagyok, ezért ha egy csúnya levelet kapok egy olvasómtól, akkor azt nagyon a lelkemre tudom venni. Valójában nem éreztem soha ilyen legrosszabb pillanatokat, viszont felismertem azt, hogy ha az ember nagy nyilvánosságot kap, akkor egész egyszerűen nem tud mindenkinek megfelelni. Ez számomra – akibe alapvetően azt nevelték bele, hogy mindenkinek meg kell felelni (valószínűleg ez női tulajdonság is, hogy túlságosan jók akarunk lenni mindenben, mindenkinek, de főként ha mások is látnak). Fantasztikus érzés, amikor vadidegenek barátként írnak nekem levelet vagy kérdeznek, ugyanakkor vadidegenek megkritizálnak, véleményt alkotnak a részletek ismerete nélkül – úgy érzem ebből adódtak a legrosszabb és a legjobb pillanatok is.

Rita: Ez alatt a szédítően rövid, ugyanakkor intenzív másfél év alatt miben fejlődtél a leginkább, illetve milyen tulajdonságaidat, készségeidet fejlesztetted leginkább? Hiszen rólad elmondhatjuk, hogy semmit nem bízol a véletlenre.


Ági:
Ez csak úgy tűnik :)) Valójában számtalanszor volt olyan helyzet, hogy ki kellett volna találni egy feladat folytatását és nem jutott semmi az eszembe, aztán véletlenül a játszótér közepén, vagy olyan helyen ahol egyáltalán nem is gondoltam rá, beugrott a megoldás, vagy annak egy szelete és arra indultam tovább.
Amióta elindultunk, minden fázisban voltak olyan aktuális feladatok, amiket meg kellett tanulnom, ami új volt. Mindig arra figyeltem, hogy csak azzal foglalkozzak, ami éppen aktuális, tehát amikor az első szövegeket kellett megírni, akkor ezen a  területen képeztem tovább magam, amikor először szerkesztettem videót, akkor ebbe a témába mélyedtem bele. Talán a legfontosabb, amit meg kellett tanulnom az a pihenés 🙂 Most már tudom, hogy néha néhány nap vagy 1 hét pihenés (még ha nem is utazunk el, csak mással foglalkozom) sokkal gyümölcsözőbb eredményeket hozhat, mintha erőltetem tovább a munkát.

Rita: Hogyan tervezed a következő öt évedet? Csak azért kérdem, hogy majd számonkérhessük 😉


Ági:
Néhány éve kétszer egymás után is sikerült a tél kellős közepén eljutni Izraelbe, és az a meleg napos helyen töltött néhány nap hazatérvén olyan erőt adott a tél további részére, amit azóta sem felejtettem el. Ezért az egyik célom, hogy a téli időszakban legalább 1 hetet valami jó meleg országba elutazhassak és feltölthessem a napelemeimet 🙂 (idén csak Zaláig jutottunk, mert a gyerekek még kicsik, de jövőre senki sem állíthat meg Malagáig :))

Természetesen nem csak a lábaimat szeretném lóbálni az elkövetkezendő 5 évben: idén nyáron egy könyvet szeretnék írni a babalélektanról,aminek az előkészületeit már megkezdtem, és a vállalkozások, marketing területén is nagy (és egyelőre titkos ;)) terveim vannak. A Gazdagmami.hu-n szeretnék minél több anyukának utat mutatni az önállóság felé, a munkaerőpiaci megkülönböztetés ellen. Ez nem azt jelenti, hogy minden anyuka legyen vállalkozó, de ha például mellékkeresetet teremtenek maguknak, alkalmazottként mernek kiállni az érdekeikért már azzal is a függetlenség útján járnak.

Rita: A HősNőkön miről fogsz írni hősnőinknek?
Ági: Szeretnék bemutatni mindennapi hősnőket, olyan anyukákat, hölgyeket, akiket nem sztárolnak a tévében, mégis sokkal többet tanulhatunk tőlük, mintha a tévét néznénk. Ezenkívül szeretnék fontos személyiségfejlődési területeket, tulajdonságokat és vonásokat megmutatni, elsősorban önbizalomnövelőként, mert úgy érzem, ez az, amiből mi nők néha híján vagyunk.
100 gyakorlati tipp leendő és kezdő vállalkozónőknek, hogy vállalkozásod valóban sikeres legyen!>>

5 thoughts on “Vida Ági, a női marketing üdvöskéje”

 1. Nagyon tanúlságos és biztató, és jó!

 2. Ági!
  Nekem újdonság volt a sok oldalad, de klassz,
  hogy írtatok ezekről, tüzetesen átnézem,
  sejtem, hogy hasznos lesz.
  Amiket és ahogyan mondasz és teszel, hiszem, hogy sok
  megvalósult tervedről hallunk még.
  Köszi !!

Comments are closed.