calendarMit szólnál, ha holnaptól gördülékenyebben szervezhetnéd minden hetedet?
Neked is nehézséget okoz, hogy nem tudod, mit is csinálj éppen, miközben azért rengeteg dolgod lenne?
Jó lenne, ha fel tudnád pörgetni magad ilyenkor, hogy továbblendülhess?

Szervezd meg magad, és vedd sikerrel a hétköznapi feladat-tornyok akadályait! Íme 7 apró trükk hozzá:

Vasárnap

A vasárnapban az a legnehezebb, hogy a hétfő előtt áll a naptárban. Magadban azt kívánod, bárcsak sose érne véget… és a vasárnap után mindig annyira de annyira nehéz elkezdeni hétfőn a hetet. Mindent, ami jó volt a hétvégében, a hétfő csak úgy ripsz-ropsz elvágja, és könyörtelenül kezdődnek a hétköznapok – helytállás vagy a munkában, vagy otthon, vagy mindkettő.
Készítsd fel magad erre: csak úgy menj el aludni, hogy előtte határozz el egy konkrét feladatot magadnak, amivel hétfőn elkezded a napot. Figyeld meg, mennyivel jobb másnap úgy kelni, hogy nem szakad rád a hétfő minden „borzalmával”, mert neked más dolgod van, nem érsz rá alávetni magad a hétfő-érzésnek!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Hétfő

Pörgesd fel a tempót!
A hétfővel az a baj, hogy „nemakarom”. Nincs kedvem, utálom, már megint ugyanaz…
Ezért miután túlvagy a ma reggelre kitalált „hét-indító” feladatodon, szánj egy órát rá, hogy összeírd a hetedet. Mit kell megcsinálnod a munkában, mit lenne jó elintézni ekkor vagy akkor (amit muszáj), és mire szeretnél időt szánni, csak a saját kedvedért (egy kis olvasás egyik este, például…)? És vésd bele ezeket azonnal a naptáradba! Szögezd le, határozd el! Amit leírtál, beütemeztél az életedbe, az egyrészt ott van a papíron, másrészt a kézírással tudatosodott az agyadban is (igen, ez tényleg így működik).
A hétfő „ártó szellemét” most már végérvényesen elhessegetted.

Kedd

Ma óriási energiákat tudsz megmozgatni magadban, ha összpontosítasz. Mi sem egyszerűbb a tegnapi heti terveddel! A legjobb az, hogy fontolgatás, toporgás nélkül csak csinálhatod az egyik dolgot a másik után – mert ilyenkor még benned van a hét eleji energia, ami holnapra már igencsak olvadni kezd.
Szerintem érdemes a keddet a hét legerősebb napjára tervezni. Ilyenkor képes vagy a legjobb teljesítményt kihozni magadból.

Szerda

Amíg nem sikerül útba igazítanod a saját tennivalóidat, amíg nem sikerül egy követhető rendet vágnod a saját heted sűrűjében, addig ne foglalkozz mások – rád hárult – problémáival. A barátnő lelki válságával, a testvér pénzügyi zavarával, a szülők nyomásával, hogy foglalkozz többet velük, vagy a férjed valami ügyével, amit neki nem akarózik elintézni, majd Te…
De szerdára már jó eséllyel túl vagy a hét eleji nehézségeken, és ha jól sikerültek az előző napok, akkor néhány fontosabb munkádon is. Úgyhogy vehetsz egy nagy levegőt, és ma már jöhet a segítségnyújtás másoknak is.

Csütörtök

Legyen a csütörtök a Te napod, és követelj ki saját magadtól egy kis szórakozást magadnak! Hogyhogy saját magadtól? Azért, mert ebből szoktunk engedni a legkönnyebben. Egy jó könyv helyett este otthon sok nő inkább elmosogat, meg krumplit süt a gyereknek, mert Jocó éppen azt kívánta meg, és hasonlók. A heti tervedben intézd úgy, hogy legalább erre az egy napodra ne essen se a nagybevásárlás, se a mosás, se más házimunka, és beszélj meg egy találkát a legjobb barátoddal a kedvenc helyetekre munka után. Oké?

Péntek

Gondolj úgy a péntekre, mint a belépődre a hétvégi pihenésbe és nyugalomba, ha ügyesen szervezel. Ne akarj mindent megoldani ezen az egy napon, ami beesett vagy megcsúszott a héten. Nagy a kísértés, hogy most egy utolsó erőfeszítéssel mindent letudsz, de jobban jársz, ha egyszerűen hideg fejjel átcsoportosítasz. Ami nem ment az előző napokon, nem fogod tudni most megoldani egy óra alatt (én ebbe a hibába szoktam esni, azt képzelem, hogy menni fog – de nem fog), hiszen már négy nap van a hátad mögött, és cseppet sem friss az agyad. Szóval tartsd meg mára azt a néhány konkrét, határidős vagy operatív tennivalót, amihez már nem kell nagy kreativitás. A többi pedig megy a következő heti tervbe.

Szombat

A vasárnapot úgyis beárnyékolja az újabb hétfő, ezért hagyd a későn kelést aznapra, és ha tudsz, szombaton kelj fel korán. Ez a legszabadabb nap a héten, élvezd ki belőle, amennyit csak tudsz – ha lehet, még azelőtt szánj magadra egy órát, mielőtt beindulna a családi élet. Ez a kis relaxálás tényleg sokat számít, hogy ne csak a lestrapált házi robotgépnek érezd magad! Szóval erről a szabad órádról ne mondj le!

Ebben az egész heti szervezésben az a jó, hogy kézzel foghatóan megtapasztalod a saját idődet, megtanulod, hogyan használd.
Egy programozó barátom mesélte régebben, hogy rájött, pontosan kétszer annyi idő kell, hogy egy munkával elkészüljön, mint amennyit először gondolt volna.
Magunknak kell megtanulnunk, hogy mi mennyi időbe telik számunkra, és hogyan tervezhetünk a saját képességeinkkel és erőforrásainkkal.
Nem vagyunk egyformák, úgyhogy ne élj mások ritmusa szerint, mert az vezet egyenes úton ahhoz, hogy a számodra fontos, saját dolgaidat az utolsó helyre szorítod.
És ugye ebből már elég volt?

Próbáld ki a 7 trükköt, és számolj be az eredményekről!

Andrea az Okos Vállalkozás blog szerzője, tanácsadó, kisvállalkozás „specialista”, aki szeret praktikusan, gyakorlatiasan gondolkodni, és több mindent megoldani egy nap alatt, mint mások egy héten.  Olvass tőle praktikákat a vállalkozásodhoz is!

3 thoughts on “Maradj lendületben hétfőtől vasárnapig!”

  1. Ugy gondolom, hogy, tényleg használható, gyakorlatias tippeket kaptam.Bár én nem vagyok főállásu vállalkozó,mert alkalmazottti jogviszony mellett bütykölök, de tényleg csak bütykölök!Időszerű a tettrekészség, mert esetleges munkanélküliségemet szeretném megalapozni.Így munkanélkűl sem maradok, de alkalmazott sem akarok többé lenni.
    Köszönöm ez tetszett!

Comments are closed.