Földünk
Földünk

A görög mitológiában Gaia a földanya. Szövevényes szerelmi élete, gyermekei, unokái izgalmas történetei letehetetlenné teszik azokat a könyveket, amelyek alapja valamely róla vagy leszármazottairól szóló rege.

A Móra Könyvkiadó sokadik kiadásban jelentette meg idén ismét Trencsényi-Waldapfel Imre klasszikafilológus élvezetes mitológiai meséit Görög regék és mondák címmel. Gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt. Ha Trencsényitől online olvasnátok mitológiai történeteket, akkor keressétek fel a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalát!

Karácsony közeledtével egyre többen gondolkodunk el, ki minek örülne. Én tavaly karácsonyra a férjemtől újságelőfizetést kaptam. Mivel a kilencvenes évek elején, még a DOS korszakban beleszerettem a számítástechnikába, és gyakran vettem meg egy-egy ilyen szakfolyóiratot, jó ötletnek tűnt, hogy megkapom a Chip magazin éves előfizetését ajándékba.

Mostanában gyakori, hogy ilyenkor plusz ajándékot, bónuszokat is kap a megrendelő. Tavaly a számítástechnikai újsághoz a kiadó másik, egészen eltérő profilú havilapját is kiküldték fél éven keresztül.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Nekünk két hónap se kellett, hogy beleszeressünk. Ja, hogy a címét elfelejtettem leírni! A GEO magazinról van szó. Egyrészt hihetetlenül színes és izgalmas a képanyaga, másrészt olyan sokoldalúan válogatják össze egy-egy szám tartalmát, hogy a családban mindenki talál benne olvasnivalót. Az ezerarcú Földről.

GEO magazin számai
A GEO magazin számai

Nem tudom, ti egy-egy folyóiratnak hány százalékát olvassátok el. Nálunk a GEO elérte, hogy minden cikkét olvassuk, nem egyet a gyerekekkel közösen. Igaz ilyenkor szinkronolvasnom kell. Ez annyit tesz, hogy a hangos felolvasás közben egyes szavakat be kell helyettesítsek a gyerekek számára is érthetőre vagy egy bekezdést a saját szavaimmal kell átadjak, mert a kiadvány tudományosabban fogalmaz, mint a négy-hétévesem szókincse. De ettől még nagyon élvezik a közös újságozást.

Miről olvashatsz a decemberi számban?

 • Egy 22 oldalas, gazdagon illusztrált cikket az örök vágyakozás történetéről, az Édenkert kereséséről Jörg-Uwe Albig berlini író összeállításában.
 • Nikola Tesláról, a fantasztikus találmányaiból soha meg nem gazdagodó, rászedett zseniről, akinek nevéhez – csakúgy, mint vetélytársáéhoz, Edisonéhoz – számos bejegyzett szabadalom kapcsolódik. Ami Edisont illeti… Rendíthetetlen kitartása miatt számos motivációs könyv, gazdagságszemléletet tanító útmutató hivatkozik rá. Most, a GEO cikkében olvastam a következőt: Edison alkalmazta Teslát és 50 ezer dolláros jutalmat ígért neki, amennyiben sikerül javítania az egyenáramú dinamó teljesítményén. Tesla csaknem egy évet dolgozott keményen, amíg sikert ért el. A jutalmat azonban nem kapta meg. Edison megtagadta a prémium kifizetését a következővel: „Tesla, maga nem érti az amerikai humort.” Érdekes hozzáállás. Sajnos sokan köszönhetik a vagyonukat visszamenőlegesen megváltoztatott megállapodásoknak, be nem tartott ígéreteknek. Ugyanakkor tudunk tisztességes, szavatartó üzletemberekről, akik nagyszabású terveik támogatóit értékükön honorálták. Az éremnek két oldala van. A gazemberség és tisztesség nem vagyonfüggő. Teslát később „jóravaló üzletemberek” a saját cégéből is kiszorították, egy évig útépítésen kényszerült dolgozni. De mindez nem tántorította. Lehet, hogy ő maga elszegényedve hunyt el 86 évesen New Yorkban, de 700 bejegyzett szabadalommal gazdagította az emberiséget, nélküle a városok ma sötétségbe borulnának, a vonatok megállnának.
 • A floridai tengeri tehenek megpróbáltatásairól. Arról, miként próbálják megőrizni élőhelyüket, gyógyítani őket, ha motorcsónakbalesetet szenvednek.
 • Afganisztán távoli szegletében néhány száz nomád él embert próbáló körülmények között. Mindennapjaikat mutatja be egy 34 éves etológus, Ted Callahan, aki velük élt hónapokon át a civilizáció szinte valamennyi vívmányát nélkülözve.
 • Brazília metropoliszában, São Pauloban létezik egy, egykor jobb napokat látott, majd pusztulásnak indult házváros, amelynek megmentéséért egykori alkotói összefogtak. Ma az 1160 lakásból álló tömb 5000 körüli lakójával, önálló irányítószámával a világ legnagyobb lakóházaként ismét keresett cím lett. Történetét dolgozza fel részletesen a GEO cikke.

Ha a magazin online kiadásába beletekintesz, magad is meggyőződhetsz a képviselt minőségről: http://www.geo-magazin.hu/

Örömöt, békességet!
Örömöt, békességet!

Mivel karácsonyig mi nem találkozunk, hacsak nem a batyus bulin, amit Vida Ágival közösen szervez Rita: Kellemes karácsonyi ünnepeket! És vigyázzatok a pénztárcátokra! Csak semmi meggondolatlanság! 🙂

Jó olvasgatást kívánok, szeretettel!

Hantos Gyöngyi – http://blog.ladyuser.eu

5 thoughts on “Gaia arcai”

 1. Tesláról és Edisonról nagyon érdekes ez a történet Gyöngyi.
  Valóban, történelmi távlatból még a gazemberség is sikernek tűnhet ;). De mi nem hagyjuk, és megemlékezünk a valódi HŐS-ökről :).

  Meglepett ez az ajánló, természetesen pozitív értelemben. Fantasztikus! Köszönjük szépen!

 2. Kedves Gyöngyi!

  Soraid a legjobbkor érkeztek, remélem, több ezren olvassák ôket és ötletet kapnak egy ilyen remek ajándékra!

  A családomban ez remekül mûködött – minden idôk egyik legkedvesebb ajándéka éppen a GEO Junior elôfizetés volt a 90-es években. A gyermekeim a 90-es években jószerivel ezen tanultak meg egyedül, önállóan olvasni németül – hiába, ennyire számít a motiváció! ( Egy gyors guglizás után úgy tûnik, magyarul ez az ifjúsági kiadás nem jelenik meg – írok is gyorsan a kiadónak, hogy ezt sürgôsen pótolják, hiszen biztosan lenne rá kereslet…)

  Bár ez itt nem a reklám helye, mégis felhívnám a figyelmet egy másik „természetbeni” ajándék lehetôségére ( ez ráadásul még ingyen is van, nagyon jól el tudom képzelni egy nagymama-nagypapa-unoka programként:

  „Az idei Pusztaszeri filmfesztivál legjobb alkotásaiból kínálnak ízelítőt a Zöld Galériában (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest, I., Fő utca 44–50.). A vetítések keddi napokon, 18 órakor kezdődnek. A belépés díjtalan!” – idézet a Természetbúvár honlapjáról, dec. 15 és dec. 29-én lesz a két utolsó vetítés. Szerintem ne hagyjuk ki!!!

  Békés adventi készülôdést mindenkinek:
  Mirrrcike

Comments are closed.