noEgy szakmai előadásra készülve bukkantam a legújabb fogyasztói magatartás trendekre, amelyek közül nagyon érdekesnek találtam a trendeket az egyének szintjén. Eszerint a marketing szakemberek megkülönböztetik az új nőt, az új férfit és az új gyereket. Mármint a régitől.

Nem megyek bele ezek alapos taglalásába, ellenben megosztanám veletek, milyennek látják a trendkutatók az „új nőt”.

Egy percig nem vonják kétségbe a szakemberek, hogy „jelentős méretű feszültségek vannak a nők helyzetében, egyik-másik elég fájó, nehezen megoldhatónak tűnő, és igen mélyen gyökerező”. A nők iskolázottságának növekedése igen meghatározó tendencia, aminek kimenete, társadalmi értékelésének új szempontjai már napjainkban is megmutatkoznak.

Az „új nő” később szül, a karrierépítés elsőbbséget élvez a számára. Mivel egyre képzettebb, egyre öntudatosabb, és egyenrangú megítélésre vágyik az élet minden területén. Sokáig egyedül él, ha mégis válik, ő maga dönt úgy. Önálló jövedelme van, és az önmegvalósítást keresi.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Természetesen nem csak a „régiek”, hanem az új nők sem tekinthetők homogénnek, számos csoportot alkotnak. Az alábbiakban felsorolok néhány lehetséges szegmenst, amelyet dr. Törőcsik Mária kutatásaiban találtam.

–         Az élménykereső csaj: spontán, felszabadult, hedonista. Fontos számára a szórakozás, az öltözködés és mindene trendy. Karrier, család nagyon messze áll tőle.

–         Az öko-spiritiszta: önmegvalósításra, környezettudatosságra törekszik, érzékeny a spirituális dolgok iránt. Szociálisan érzékeny, inkább könyvet olvas, mint tévézik. Szeret jókat beszélgetni, szenzitív, romantikus.

–         Az új háziasszony. Igen, ilyen is van. Büszkén vállalja a háziasszonyságot, hátteret biztosít férje karrierjéhez. Gyakorlatilag igazi menedzserként irányítja a család életét és a tagokat. Nagy energiával szervez eseményeket, partikat. Az anyaszerep az önmegvalósítás fontos terepe számára.

–         A modern amazon: keresi a sikert, de nem a hideg karrierista. „Light” emancipációt igényel, nem harcol, hanem együtt dolgozik a férfiakkal. Jövőorientált, innovatív, fontos számára a családi és a társasági élet egyaránt, így örök szervezésben van.

Modern, élménykereső nő
Modern, élménykereső nő

Ha végignézek közelebbi és távolabbi nőismerőseimen, rokonaimon, jól be tudom őket azonosítani. Természetesen megtalálom a hagyományos, sok esetben konzervatív szerepekben élőket is: a családanyát, a gyerekét egyedül nevelőt, a nem-sikerorientált fizikai vagy szellemi betanítottat.

Tudja a fene, fontos-e, milyenek vagyunk a kutatók szerint!?

Én azt mondom, élj úgy, hogyha 80 évesen visszatekintesz az életedre, elmondhasd: boldog életem volt.

Addig meg váltogasd a különböző életstílusokat, szokásaidat, alakítsd az értékeidet!

Joó Zsuzsanna
a diplomások karrier-tanácsadója
www.karriertanacsado.hu

5 thoughts on “Az új nő”

 1. Szeretem a skatulyákat, mert mindig kilóg belőle valamink. (Tulajdonságunk.) Meg többe is be tudjuk húzni magunkat. Hisz mindenki egyedi. De azért a kutatók csak statisztikázzanak 😉

  Köszönöm, Zsuzsa, hogy megerősítesz minket abban, természetes, ha életünk során váltogatunk szerepeket, szokásokat, életstílusokat. Hisz az utunk tanulási folyamat, és egyszer majd vissza kell nézzünk.
  S örömmel kell visszanézzünk.

 2. Sziasztok!
  Számomra meglepő volt minapi véleményeitekkel való szembesülés.

  Mint a fenti cikkben is olvasható, azt gondoltam, már jókora -bocs- „réteget ” képez az egyik és a másik női típus is ,
  és ez így van rendjén.
  Mint ezt felettem HGyöngyi szépen megfogalmazta.

  Az e oldalon olvasottak is arról győztek meg több téma kapcsán,
  olyan Hölgy koszorúban tudhatom itt magam, ahol a napi zsúfolt teendőkbe beleburkolódzott Anyukák, Feleségek megtalálják azt a néhány percet (metrón,orvosi várakozóteremben, itt- ott )hogy
  igényüknek eleget téve azokról a fontos dolgokról is tájékozódni
  tudjanak, melyek igen hasznos ismeretek (ezoterika, önismeret, …)

  Ez az elképzelésem valószínűleg megállja helyét, mégis szinte egybehangzó leírások születtek arról, -remélem jó következtetést vontam le- sokunk számára a legelsődlegesebb bokros teendője a
  GYERMEKE, FÉRJE, MUNKAHELYE, SZÜLEI, OTTHONI MUNKÁK.

  Természetes!! S mégis ott bújkálnak ki-ki kukucskálva alkalmanként
  vágyaink, amiket szinte sosem ( ? ) hozunk felszínre olyan formán, hogy azt Drága Szeretteink is természetesnek fogadják el tőlünk, s ezáltal mi magunk is hihetnénk bátran, meggyőződve, hogy ” az és annyi jár nekünk”!

  Mintha belekóstolgatva gondolatilag vágyaink, elképzeléseink
  sokaságába megelégednénk, s „megrekednénk” a mondjuk úgy
  hagyományos női szerepekben.
  Nem meggyőződéses feminista szeretnék lenni, nem !
  Sütök, főzök, dolgozom, tattara…., de örülnék, ha meg tudnánk
  fejteni a titkát, hogyan kivitelezhető érzéseink hitelessé tétele
  Családunk felé?!
  Ne csak pár percre bukkanhassunk fel itt 1-1 cikk olvasására, s a metrón, várakozóteremben szinte ellopva perceket, hanem …..
  Értetek, ugye?

  Szerintetek? Az emlegetett egyben összefonódott helyes, kedves,
  szolgálatkész, ámde divatos, trendy, szellemi értékeket is fontosnak tartó mai kor Nője kiteljesedhet-e vágyaiban is valahogyan a gyakorlatban ??

  Mondja Családunk egy szép napon: „Menj és töltődj! Érezd ott jól magad! Megoldjuk a rá valót, mert tudjuk számodra ez mennyit jelentene, ….” És mi nyugodtan, kikapcsolódva : Megyünk!
  Mikor? Mitől válik ez valóra?

 3. Csakis tőlünk válik ez valóra Zsutta!
  Egyszerűen ennek belőlünk kell táplálkoznia: az igénynek is, és a megvalósításnak is.
  Nem várhatjuk egész életünkben azt, hogy majd valaki észreveszi: hú, de ráférne egy kikapcsolódás, szervezzük be egy wellness hétvégére.
  Van amikor megesik ez is, 10 évente maximum. Vagy kerek évfordulókkor.
  De a többi 3650 napon nekünk kell kikaparnunk a saját gesztenyénket.
  Nyilván erre változóan van igényünk.

  Bőven elég néha, ha esténként odakuporodhatok a fiam mellé, mikor a kedvenc filmjét nézi, és akkor még jön a lányom is, és punnyadunk együtt.
  De néha meg az kell, hogy mehessek.
  Olyankor megszervezem magamnak. Biztos nem ruccanok ki Kubába.
  Biztos nem megyek discoba, vagy mulatni (nem vágyom rá).
  De a barátnőimmel szeretek összejönni, és egész este röhögni, meg pletykálni.

  Szeretek tanulni, képezni magamat, és ha nem telik tréningre, akkor könyvet veszek, vagy keresem a módját, hogy valahogy megoldhassam.

  Ha a környezetünk azt látja, hogy valami olyanra vágyunk, amiért teszünk is, akkor soha, senki nem fog nekünk keresztbe tenni, vagy megkérdőjelezni, hogy szükségünk van-e rá.

  Viszont, ha olyasmivel állunk elő, ami a szomszédnak is van, vagy épp divat, arra lehet, hogy azt mondják: biztos, hogy kell ez neked?

  Azt kell megtanulnia minden nőnek, hogy:

  1.) Tudja, legyen tudatában, hogy mit akar. Az ne hóbort, divathullám legyen.
  2.) Kommunikálja is az akaratát. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát!
  3.) Csinálja is meg!

  Van egy film, a Zandalee… Egy szerelmi háromszögről szól. Sosem bírtam végignézni, mert nem érdekel, de amiért megszereztem, az egyetlen mondat: Nagyon vigyázz, hogy mire vágysz, mert meg fogod kapni, csak akkor majd tudj is vele mit kezdeni!

  Mindent megkaphatunk, amire vágyunk.
  Ha arra vágyunk, hogy ránk irányuljon a család figyelme, azt is megkaphatjuk, de általában negatív előjellel: mert addig borongunk, szenvedünk, végül hisztizünk, hogy megkapjuk a figyelmet…
  Ez kell? Ezt kapod.

  Ha arra vágyunk, hogy megszerezzünk valamit, ami fontos a számunkra, akkor is, ha méregdrága, akkor is meg fogjuk tudni szerezni. Lehet, hogy nem jövőhéten, lehet, hogy csak jövőre.

  Én egy évig vártam egy oktató anyagra. Az egy év alatt minden nap eszembe jutott, hogy istenem, de kár, hogy nem tudtam még tavaly megvenni.
  Egy év elteltével meglett. Irtó drága volt.
  Azóta is imádom. Megszenvedtem érte, megszereztem.

  Küzdeni kellene megtanulni, célt kitűzni, akarni, vágyni valamire.
  Sok a feladat, és ami biztosan nem segít, az a siránkozás és panaszkodás. A tények makacs dolgok ugyan, de már egy hozzáállás váltással is meglehet változtatni az előjelüket.
  Ida szokta mondani azt hiszem: minden válság egyben lehetőség is.

 4. Minden szavad símogatás volt lelkemnek.

  Érted a módját, mikor kell kihúzni a cápa zápfogát, hogy ne boruljon ki a bili,ha tele a pohár és hócipőnk is. Ne szőnyeg alá söpörve álljon égnek hajunk, mert a kutya sem veszi észre, boldogtalanok vagyunk ?!

  Remélem másnak is segithet!

 5. a cikkben írtakon túl szerintem az „új nő” folyamatosan küzd a tökéletes nő és a tökéletes anya mítoszával, és igyekszik helyt állni az összes szerepében (nő, feleség, anya, barátnő, munkaerő stb)

Comments are closed.