A menyasszonyi ruha története

HősNőkBlogok A menyasszonyi ruha Viktória királynő nevéhez fűződik. Ő volt az, aki a fehér ruha romantikus stílusát megteremtette. 1840-ben tartott esküvőjén dús, fehér szaténból varrt ruhát viselt, amelyet narancsvirágszirmok szegélyeztek és vert csipkével díszítettek. Régebben a menyasszony kifejezetten erre az alkalomra varratott magának elegáns viseletet.

Napjainkban azonban gyakoribbak a készen megvásárolható költemények, sőt  praktikus okok miatt sokan a kölcsönzőből szerzik be a nagy nap öltözékét. A menyasszonyi ruha kölcsönzése nem új szokás, a második világháborúban – amikor minden alapanyagnak szűkében voltak – és az angol hölgyek nehezen jutottak megfelelő szövethez, az amerikai nők siettek a segítségükre: saját menyasszonyi ruháikat küldték el nekik.

Az első rövid menyasszonyi ruhát Coco Chanel mutatta be, ami akkor is merész dolognak számított. Ám a mai napig a hosszú fazonú darab a legelterjedtebb, és az esküvő előtt álló hölgyek nagy többsége ilyet választ. S bár a lázadó hatvanas években egy darabig az volt a legmenőbb, aki farmerben és egy szál blúzban mondta ki a boldogító igent, mégis a nők nagy többsége máig ragaszkodik a romantikához, a csodaszép, földig érő ruhához. Továbbá természetesen azokhoz az esküvői kellékekhez, amelyektől még ünnepibb, még emlékezetesebb az esemény. De ezekről – virágcsokor, dekoráció – majd később.

Az egyik ilyen kellék a fátyol, amely egykor a tisztaság jelképe volt. A menyasszony csak egyszer viselhette, majd eltette a lányának. Ha a ruha háta látványos pl. gombos vagy fűzött, fátyolnak a legfinomabb, áttetsző anyagot érdemes választani. Visszafogottan díszített vagy sima ruhához viszont gyönyörű megoldás a csipkefátyol.

Fejdíszként az ara választhat virágkoszorút, amely a középkorban terjedt el. Manapság a hajviseletet úgy alakítják, hogy abba lehessen egy-egy virágot tűzni. Van, aki hercegnői pompához illően strasszos, esetleg finoman díszített tiarát is választ. Fontos, hogyha nagyon csillogó, feltűnő a fej-vagy nyakék, akkor a többi dísz legyen visszafogott. A gyöngynyaklánc és a hozzá illő fülbevaló a klasszikus esküvők ékszere, sokan döntenek mellette.

Márton Anikó
stylist
www.mindenkiszep.hu

 

Egyszerűen Nő! Nőnek lenni jó!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/

2 thoughts on “A menyasszonyi ruha története”

  1. Kedves Zita!

    És még nem is foglalkozok annyi mindennel, amennyi mindennel szeretnék, és ami érdekel :))))

Comments are closed.