Eddz okosan!

Manapság sokakat foglalkoztató kérdés a testmozgás fontossága! Elengedhetetlen diéta mellett és az egészséges test megőrzése feletti törekvés mivoltából fakadóan. Edzeni egyszerre fontos a testet és a lelket. Ha elégedetlen vagy az alakoddal azért, ha elégedett vagy és meg akarod őrizni azért, ha egészséges életmódot akarsz folytatni, akkor pedig azért fontos! A lélek is sokkal jobban érzi magát mikor agyad eljuttatja az információt, arról, hogy tettél valamit ma is magadért. Arról nem megfeledkezve, hogy egy órás ki kapcsolódó testmozgás rengeteg endorfint képes felszabadítani. Nem mellékesen ez egy stresszes nap után megfelelő levezetést biztosít. Mondhatni kitornázod legalább egy órára magadból a gondokat. Plusz szélsőségesen felfoghatód úgyis, hogy „dili doki” helyett magad oldod meg a  gondokat. Mert általában ilyenkor két dolog történhet. Vagy annyira belemerülsz a testmozgásba és elfáradsz, hogy eszedbe se jut már mi volt az aznapi bosszankodás, vagy pedig a düh nagyobb lendületet  ad a keményebb, izzasztóbb edzéshez, aminek következtében hatékonyabbá válsz tested formálásában vetett harcod illetően. Így egy fronton már olyat teljesítesz ami  pozitív erővel tölt fel a mindennapos küzdelemben.
Persze ez nem egy új edzésfajtára való felhívás:)! Nincs értelme például  ész nélkül futni, hogy „kiköpjük” a tüdőnk, mert lehet, hogy tényleg jó ötletnek tűnhet olykor a gondok feledésére, de az egészségünkre nézve több kárt okoz, mint előny származhat belőle. Még a végén infarktust kap valaki! Bár nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de a minap  találkoztam egy kerekded fiatallal, aki az edzőterembe belépése után rögtön a futópadra lépett és ész nélkül futni kezdett, de öt perc után kifulladt és a vészjelzővel kellett megállítania a futópadot. Úgyhogy csajok mindent mindig ésszel, mértékkel! Persze alapos bemelegítéssel és nyújtással testmozgás előtt és után! Egyszer legalább kérjünk egy szakszerű segítséget, hogy felmérjék állóképességünk és összeállítsanak egy tervet nekünk. Később, ha már profibb vagy és úgy érzed egyhangúvá vált az edzés, lehet változtatni, de mindig mindent úgy végezz, ahogy neked jól esik. Fél év alatt nem lesz senkiből Gisele Bündchen ha Mariah Carey test felépítéssel rendelkezik.
Fontos, hogy elfogadja mindenki saját testi adottságát és ne kívánjon lehetetlent, mint a fentebb említett példa. Ha széles a csípőd, vedd tudomásul, hogy sosem leszel agár alkat! Hála az égnek nem vagyunk egyformák és ez biztosítja a sokszínűséget nők és férfiak közt egyaránt.
Hogy ki hogyan és milyen beosztás mellett tud testmozgást végezni természetesen egyénileg eltérő. Rengeteg aerobic, joga, hastánc, zumba és más dvd látott már napvilágot, így aki úgy dönt akár otthon is neki kezdhet a testmozgásnak. Akire a közösségi szellem hat mehet edzőterembe különféle órára, vagy ha máshoz van kedve egyszerűen mehet az edzőterembe és kedvére válogathat a cardio és súlyzós gépek közt. Kinek mi tetszik. A lényeg az, hogy örömmel végezzük azt, amit csinálunk. Itt jegyezném meg, hogy még mindig nagy általánosságban igaz, hogy a nők azt hiszik nem szabad súlyzós gyakorlatokat végezni. Ez a tézis az utóbbi pár évben statisztikailag is alátámasztva tévesnek bizonyult számtalan felmérésben. A nők nem képesek hatalmas bicepszeket növeszteni súlyzós gyakorlatokkal! Biológiai felépítésünk nem teszi lehetővé! Nők és férfiak közti különbség pont ezen a  téren mutatkozik szembeötlően. Igaz vannak testépítő nők a „bodybuilder” iparban, de az egy teljesen másik kategória, amiben olyan hormonokat is segítségül vesznek, ami vagy nincs vagy csak elenyésző hányadban található meg a női szervezetben.
Példának okáért a kézi (kis) súlyzókkal és a súlyzós gépekkel végzett gyakorlatokkal lényegesebben több zsírt égethetünk el, mint egy órás cardio edzéssel. Mellette szól az a tény is, hogy míg cardio mozgás után két órával a testmozgás hatása véget ér, addig fél órás súlyzós edzés után az izom 48 óráig folyamatosan dolgozik, tehát a zsírolvadás is ennyi  ideig folytatódik! Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor bármit megehetünk. Fontos a minőségi fehérje és szénhidrát fogyasztás, ami nem éppen a pizzában és a chipsben található meg. Itt is áll, a mindent csak úgy vegyél magadhoz, amit valóban kíván a szervezeted. Ha elkezdesz magadra összpontosítani meg fogsz lepődni. Ha nincs a hűtőben vagy a kamrában előtted csoki vagy más nassolni való alapvetően a zöldségfélék, a magvak és gyümölcsök fogják étrendedet tartalmazni húsfélékkel kiegészítve. Mint minden így a testmozgáskultúra és az evési szokások is mind tanulhatóak, így ha nem bízol önmagadban, kérj tanácsot  szakértőtől. A tested megérdemli, hogy törődj vele! Elvégre a Lelkünk temploma!

 

Minden ami a felszin alatt rejlik

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/