Receptverseny-Vajbabos házi rétes, camembertes mártással

Beneveztem a SPAR Chef kreatív főzőversenyére, amely kéthetente újrakezdődik, és az a feltétel, hogy az ételnek tartalmazni kell az általuk megadott öt hozzávalót. Ami az első fordulóban: 1. SPAR kukoricás kenyér, 2. Iglo zsenge vajbab, 3. Bikatory száraz asztali fehérbor, 4. SPAR Natur Pur bio vaj, 5. Tihany szendvics camembert. De a kötelező hozzávalókon kívül bármivel ki lehet egészíteni. A megadott hozzávalókból egy meleg előételt készítettem, ami egy rétesből, és camembertes sajtmártásból áll. Ha tetszik a receptem, lehet rá szavazni itt: Vajbabos házi rétes, camembertes mártással amit előre is megköszönök mindenkinek!
Íme a recept:

Vajbabos házi rétes camembertes mártással

Hozzávalók:
a lent leírt módon elkészített, vagy 1 csomag készen vásárolt rétestészta
45 dkg vajbab
2 szelet kukoricás kenyér
3 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
12 dkg Tihany camembert sajt a mártáshoz

20 dkg szeletelt bacon
1 kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél

kevés olívaolaj
só, bors

a mártáshoz:
5 dkg vaj
1 evőkanál simaliszt
1 dl tej
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejföl
só, fehér bors, őrölt szerecsendió
kis csokor petrezselyem zöld

Hozzávalók a rétestésztához:
15 dkg liszt, fele rétes, fele sima
1/2 tojás
0,5-1 dl melegvíz
1 evőkanál kacsazsír
1/2 teáskanál 10% ecet
1/2 teáskanál só
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
A rétestésztához meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve, fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket.

A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbe vágva, mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkában. Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Mikor a bab megpuhult félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja.

Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben, vajon világosra pirítom a lisztet, majd felengedem a borral és hozzáöntöm a tejet, majd beleteszem a felkockázott camembert, megsózom, őrölt fehérborsot, és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom.

A rétestésztát miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta, úgy hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok. Miután rátettem a babot a két hosszabik szélét behajtom, majd az abrosz segítsésével lazán feltekerem, szilikon lappal bélelet tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm.

Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/