Véget ért a Patricius Borház, borfalat versenye…

Véget ért a Patricius Borház, borfalat versenye, amely négy hétig tartott, és zajlott a borház facebook oldalán. Pénteken pedig, megszületett a 4. forduló eredménye is. Eléggé meglepődtem a végeredményen, ugyanis kiderült, hogy az utolsó fordulót én nyertem, az epres-aszús tortácskával 🙂
Mint azt már az előzőekben említettem, jelentkeztem a Patricius Borház gasztrobloggerek részére meghirdetett versenyére, amelyen 4 héten keresztül, 4 féle, kitűnő Patricius bor mellé kellett borfalatokat megálmodni. Volt három kritérium, amelyeknek meg kellett felelni a borfalat elkészítésénél:

ízvilágában legyen az adott borhoz illő
legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
szezonális hozzávalókat is használj

Én kétféle bort kaptam. Az egyik egy Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz
Ehhez a száraz, nagyon kellemesen gyümölcsös borhoz, egy első látásra egyszerű, de mégis, a látszat ellenére, egy nagyon kifinomult ízvilággal rendelkező mini hamburgert készítettem. Házi készítésű bucikkal, kakukkfűvel, fokhagymával ízesített, sült csirkemell szeletekkel és egy nagyon finom mártással, melyhez felhasználtam magát a muskotályt is gombával, cukkinivel, kevés aszalt paradicsommal és tejszínnel. A szezonális hozzávaló használatát, pedig medvehagymával, friss, fejes salátával és újhagymával teljesítettem. Mini hamburgerek csirkével, tejszínes-gombás mártással

A másik, egyben a verseny utolsó bora pedig, egy nagyon finom, könnyű, gyümölcsös Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes
Ez az aszú, viszont, meglepő módon, nem az az aszú, amit eddig kóstoltam, nem olyan tömény, mézédes, „vastag” bor, hanem egy rendkívül lágy, finoman édes, könnyű bor, kellemes savakkal, melynek a gyümölcsössége jól érvényesül a borfalattal, amit kreáltam hozzá, illetve belőle. Meg is mutatom ezeket a finom epres-aszús tortácskákat, amelyek nagyon finoman rejtik magukban a bort és a bor ízeiben is megjelenő kandírozott narancshéjat, a mandulát, és a mézet. Mivel, szezonális hozzávalót is kellett tartalmaznia a borfalatnak, én az epret választottam, ami nagyon jól illik a bor ízeihez és a többi hozzávalóhoz is remekül passzol. Sülés közben a torták közepében az eper darabok megpárolódnak és így belül szaftossá válik ez a nem túl édes sütemény. Kevésbé édesre készítettem, mert azt szerettem volna, ha a cukor nem nyomja el az ízeket. Így is lett, minden egyes ízt világosan érezni lehet a borfalatban. Az aszú íze is érezhető, de nem válik el a többi íztől, hanem szépen egymásba simulnak azok.
És íme a nyertes recept: Epres-aszús tortácska

Epres-aszús tortácska

Nagyon örülök, hogy elnyerte a receptem a zsűri tetszését, és remélem, ha elkészítik, akkor is ez lesz a véleményük 🙂

Még egyszer szeretném megköszönni a Patricius Borháznak a lehetőséget és a nagyszerű borokat!
Még egy kis reklám a rendezvénynek:


Szilvásgombóc