Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzel

Ezt a receptet a Floriol Gasztropárbajra készítettem, és voltam olyan szerencsés, hogy Lila Fügének megtetszett és beválasztott a csapatába. 🙂 Így hétfőn délután a Salt ‘N Pepper főzőiskolában jártam, ahol megismerkedtem Lila Fügével, és a másik csapat vezetőjével Fűszeres Eszterrel, a csapattársakkal Béres Andival, (Édesen Egészségesen Dia Wellnessel), Farkas Bettivel (Kisebb-nagyobb szösszenetek az én konyhámból) és a másik, a Fűszeres csapat tagjaival, Hortobágyi Annával, Ruzicska Zsófival (Nyammm) és Hossó Anitával (Ízemlékek), akikkel egyáltalán nem ellenséges, hanem nagyon is vidám hangulatban, sütöttünk-főztünk. Mivel, elég ideges típus vagyok, szokásomhoz híven, bénáztam kicsit (a kamera nem tartozik a kedvenceim közé) és persze, be nem állt a szám:) na, nem a kamera előtt, mert akkor nem tudtam  megszólalni…… De jó volt, úgy, ahogy volt…. A csajok egytől-egyig kedvesek, aranyosak voltak, mindenki a legjobb tudása szerint tüsténkedett és nagyon finom ételek készültek.
Jövő héten a Floriol oldalára kikerül az első párbajozó két recept, és elkezdődik a szavazás.
Remélem, a Füge csapat, azaz mi fogunk nyerni!!!

Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzel

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet vadlazac filé

1 közepes darab padlizsán
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ág friss kakukkfű
2 evőkanál olaj
2-3 csipet nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors

A házi kakukkfüves majonézhez:
1 egész tojás
1 tojássárgája
250 ml olaj
2 kiskanál dijoni mustár
1 evőkanál cukor
2 evőkanál kakukkfüves tokaji fehérborecet (helyettesíthető citromlével)
4 ág friss kakukkfű levele
só, bors ízlés szerint

Először elkészítjük a kakukkfüves házi majonézt. Arra nagyon figyeljünk, hogy csakis friss tojásból készítsük! A hozzávalók legyenek egyforma hőmérsékletűek. A majonézhez egész tojást is használok, mert így egy könnyed, habos mártást kapok, ami nagyon illik a lazachoz.

Egy tálba beleütjük az egész tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a mustárt, cukrot, ecetet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és gépi vagy kézi habverővel az egészet alaposan, homogén állagúvá keverjük, majd először szinte cseppenként, nagyon vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, folyamatosan keverve. Botmixerrel készítve, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük. Mikor belekevertük az olajat, hozzáadjuk a lecsipkedett kakukkfű leveleket és jégre tesszük, hogy az ízek összeérjenek, míg a lazacot elkészítjük.

A lazacfilét szárazra töröljük, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal.
A padlizsánt szeletekre, a póréhagymát pedig vastagabb karikákra vágjuk és megszórjuk kevés sóval, borssal.
A grillserpenyőbe két evőkanál olajat hevítünk, beledobunk 2-3 ág kakukkfüvet, és a két gerezd fokhagymát, a kés lapjával egy-egy erőteljes ütéssel összenyomva, hogy az olajba keveredjen az aromájuk. Beletesszük a lazac szeleteket, melléjük, pedig a padlizsánt és a póréhagyma szeleteket és mindet megsütjük. Mielőtt a fokhagyma és a kakukkfű megégne, vegyük ki őket a serpenyőből.

Tálaljuk a lazacot a grillezett padlizsánnal és póréhagymával, öntsünk mellé a mártásból.

A jókedvű csapat: balról, jobbra: Farkas Betti, Ruzicska Zsófi, Hortobágyi Anna, Hossó Anita, Szabó Veronika(én), Béres Andi


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/