Pizza házilag: spárgás, rokforttal és kolbászos, brie sajttal

Két féle pizzát készítettem, szokás szerint, felderítést végeztem a hűtőben, és arra a következtetésre jutottam, hogy mindenből van egy kevés, így megfelelően össze válogatva az alapanyagokat, két pizza is készülhet.
2 db Zenker 28cm átmérőjű kerek, pizzasütőhöz:

Spárgás, rokfortos pizza

hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 csipetnyi cukor
1 kávéskanál só
1,5 teáskanál olívaolaj
1 csapott evőkanál lenmag (elhagyható)
1 csapott evőkanál szezámmag (elhagyható)

A lenmagot és a szezámmagot mozsárban összetöröm.
Az élesztőt egy kevés, langyos vízben elkeverem, egy csipet cukorral, a lisztet nagyobb tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek, ebbe teszem a vízzel elkevert élesztőt, majd minden oldalról betakarom liszttel. Pár percig hagyom az élesztőt dolgozni, majd elkezdem bedagasztani a tésztát, a többi hozzávalóval együtt, közepesen lágy tésztává gyúrom. Miután kellően kidolgoztam, lisztezett deszkára teszem, ráteszem a tálat és duplájára kelesztem. Miután megkelt, két gombócra osztom, és a sütőformák méretére nyújtom.

A spárgáshoz:
az alap: fokhagymás tejföl

1/2 csomag zöld spárga
1/2 csomag szeletelt bacon, vagy sonka
6-8 vékony szelet csípős, paprikás szalámi
10 dkg rokfort sajt (de ízlés szerint bármilyen más sajt)
1/2 csomag újhagyma
2-3 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors

A spárgát pár perc alatt, enyhén sós vízben, kevés cukorral, pár csepp citromlével előfőzöm, majd hideg vízben lehűtöm. A bacon szeleteket 2 centi szélesre vágom, és serpenyőben megpirítom. ha sonkával készítjük, azt elég csak rátenni a pizzára sütés előtt. A tejfölös alaphoz a fokhagymát belereszelem a tejfölbe, kissé megborsozom, majd rákenem a tésztára.
A spárgákat ráhelyezem, majd a bacont, a szalámit, a felkarikázott újhagymát és a végén rámorzsolom a sajtot.

Kolbászos, brie sajttal

A kolbászoshoz:
az alap: fűszeres paradicsom
10 dkg szárazkolbász (pl. Gyulai)
1/2 csomag szeletelt bacon
10 dkg kukorica (konzerv)
10 dkg brie sajt
1/2 csomag újhagyma

az alaphoz:
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 db babérlevél
1 mokkáskanál oregánó
1 mokkáskanál bazsalikom
frissen őrölt fekete bors
pici víz

A paradicsomból, a fűszerekkel és egy kevés vízzel szószt készítek. Ezzel megkenem a tésztát, ráteszem a kolbászkarikákat, a fent leírt módon megpirított bacont, a kukoricát, a karikára vágott újhagymát és a tetejére szeletelem a brie sajtot. Természetesen itt is variálhatók az összetevők. A sózással vigyázzunk, mert az összetevők is elég sósak. Így ha az alapba nem teszünk sót, úgy is tökéletes. A pizzákat előmelegített sütőbe teszem, és 190 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm.


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/