Mire jó a megmaradt fánk, avagy máglyarakás „újrahasznosított” alapanyagból

Nagyon szeretjük a fánkot, mindenféle „körítéssel”. Jöhet hozzá lekvár, dzsem, különféle pudingok, krémek, sodók. Viszont, ha másnapra megmarad, már nem túl kelendő. Így jártam a napokban is, mikor a pár darab megmaradt fánkot nézegettem, mit is kezdjek velük. Én olyan kisebb fajta fánkokat sütök, olyan kis helyeseket, ezekből maradt 6 db újrahasznosításra. A máglyarakást baracklekvár helyett mákkal készítem, mert azt jobban szeretjük.

Hozzávalók 6 személyre:

Máglyarakás kicsit másképp

6 db előző napról megmaradt fánk (3cm átmérőjű)
3 db nagyobb alma
3 db tojás + 3 fehérje ami az előző napi fánksütésből megmaradt
5 dl tej
5 dkg mazsola
15 dkg darált mák
6 dkg porcukor
10 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
1/2 bio citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pár csepp citrom
zsemlemorzsa

Ez a mennyiség a Pataki Kerámia által készített Tavaszi hangulat dekoros, Lasagne sütőjére lett optimalizálva aminek a méretét a link alatt megtaláljátok. Nagyon szeretem ezeket a kerámiákat, mert nemcsak nagyon jó sütni, főzni, tálalni bennük, de ráadásul még gyönyörűek is. Jó érzés ezeket a kézműves termékeket használni.

Lépésről, lépésre

Elkészítés:
A fánkokat ujjnyi vastag szeletekre vágom, megpirítom a Tefal Actifry sütőben. Ami kiválóan alkalmas erre a feladatra. Nem csak sült krumplit, hanem különböző ételeket is elkészíthetünk a segítségével. (erről majd a későbbiekben részletesebben is írni fogok)

Miután elkészült

A tűzálló tálat kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával, és az alját kirakom a pirított fánk szeletekkel. Az almákat megtisztítom, negyedelem, a magházukat eltávolítom és vékonyan felszeletelem. Serpenyőben, kevés vajon megdinsztelem, a mézzel és a mazsolával, majd meghintem a fahéjjal. A tejet felforralom, hozzáadom a maradék vajat. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával habosra keverem, majd hozzákeverem a tejhez, majd az egészet óvatosan ráöntöm a pirított fánkokra és hagyom egy kicsit, hogy magukba szívják az édes, vaníliás tejet. Miután a fánkok kellően eláztak, megszórom a darált, cukrozott mákkal, majd következik az alma. A tojásfehérjéket egy kanál porcukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verem és rásimítom az alma tetejére. Előmelegített sütőbe teszem, majd 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon pirul a teteje, lejjebb veszem a hőfokot. Miután megsült, hagyom egy kicsit hűlni, majd bevizezett késsel szeletelem és tálalom.


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/