Lángos egyszerűen

Gyerekkoromban, édesanyámmal a szombat délelőtti piaci bevásárlások alkalmával, a zöldségek és húsfélék mellett, lángos is került a szatyrunkba, amit, ha nagyon éhes voltam, rögtön neki is álltam elpusztítani. Aztán, mire megettem, fel is fordult a gyomrom tőle, mert annyira olajos volt, hogy simán csavarni lehetett volna belőle. A fokhagymás kencének az edénykéje és maga az ecset is, szerintem mióta a lángosos megnyitott, azóta nem volt elmosogatva, persze a sószóróval együtt. Emlékszem, alig értem fel a pultot, lábujjhegyre állva nyúltam a sószóróért, aminek a bádog tetején lévő lyukak, már alig-alig látszottak a rájuk ragadt sótól. De ezek ellenére imádtam a piaci lángost. Ki nem hagytam volna semmi pénzért. Már egy jó ideje nem eszem piaci lángost, inkább én készítem itthon, a család nagy örömére. Ez is egy ilyen „lágosevős” szombat délelőtt volt.

Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók kb.5-6 darabhoz:
45 dkg simaliszt
10 dkg főtt burgonya
1 dkg élesztő
2-2,5 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 csipetnyi cukor
olaj, a sütéshez

fokhagymás kence:
2-3 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál víz
a tetjére:
tejföl
sajt

Elkészítés:
A burgonyát, héjában, sós vízben megfőzőm, miután megfőtt, még melegen meghámozom, összetöröm és hagyom egy kicsit hűlni. Miután langyosra hűlt, hozzászitálom a lisztet és a sót, majd jól elkeverem. A vízből egy keveset kis tálkába öntök ehhez egy csipet cukrot adok, belemorzsolom az élesztőt és feloldom benne. A liszt közepébe mélyedést csinálok és ebbe öntön az élesztős vizet, majd minden oldalról betakarom liszttel és pár percig langyos helyen hagyom pihenni. Miután az élesztő kissé felfutott, elkezdem a tésztát bedagasztani a maradék vízzel. A vizet azért írom így, hogy 2-2,5 dl, mert a liszt és a burgonya minőségétől is függ mennyi folyadékot vesz fel a tészta. Közepesen kemény tésztává gyúrom.

Lángos

Mikor már kellően kidolgoztam, lisztezett deszkára teszem, a tetejére kevés lisztet szitálok és a tállal lefedve 40-45 percig kelesztem. Miután megkelt, olajos kézzel, maréknyi darabokat vágok, vagy szakítok belőle és minden irányba, körbe-körbe húzva, nem túl vékony kerekre formázom. Majd egy magasabb falú serpenyőben, bő olajban mindkét felüket aranybarnára sütöm. Papírtörlőn leitatom a felesleges olajat. A tetejüket megkenem fokhagymás vízzel, megsózom. Tejföllel, reszelt sajttal is szoktuk fogyasztani, de én leginkább a sima sós, fokhagymás változatot kedvelem.


Szilvásgombóc

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/