Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal

Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg magozott cseresznye
5 dkg barna nádcukor
2 evőkanál méz
2 dl tejszín
1/2 bio citrom héja+leve
1/2 egész fahéj
3-4 szem egész szegfűszeg

a mandulás habhoz:
2 db tojásfehérje
2 csapott evőkanál porcukor
1 kiskanál mandula kivonat
1 kiskanál citromlé
1,5 evőkanál mandula forgács

Elkészítés:

Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral felteszem főni, annyi vízben amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából, késsel csíkokat vágok, ezt is hozzáadom a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzöm. Mikor megfőtt, a teatojást és a citrom héj darabokat eltávolítom, hozzáadom a mézet és a citrom levet, botmixerrel egyneművé mixelem, visszateszem a tűzre, belekeverem a tejszínt, felforralom vele, miután felforrt leveszem a tűzről majd az edényt hideg vízbe állítva, lehűtöm.

A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verem. Közben egy szélesebb edényben vizet forralok, citrom levet teszek bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatok ki a habból és egy-két perc alatt megfőzöm, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Szűrőkanállal kiemelem a galuskákat, lecsepegtetem, majd a hideg cseresznyeleves tetejére teszem. Tálaláskor, száraz serpenyőben világosra pirított, mandula forgáccsal hintem meg.

Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félre tehet és  tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.


Szilvásgombóc

Célkitűzés tanfolyam: 35 online lecke azért, hogy tényleg valóra válthasd az álmaidat.Jelentkezz most, az árat Te szabod meg! Klikk ide>>