Farsangi fánk (nem csak farsangra)
Mivel, farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük. Általában, lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal, vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.
Farsangi fánkok |
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
4 dkg puha vaj
2 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 csipet só
porcukor a tetejére
lekvár
Elkészítés:
Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Kétféle lekvárral |
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval, vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk. 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.
Farsangi fánkok |
Magasabb szélű serpenyőben, vagy lábasban, két ujjnyi olajat, vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
Miután a fánkok megsültek, papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk és lekvárral kínáljuk.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/
Kapcsolódó cikkek:
One thought on “Farsangi fánk (nem csak farsangra)”
Comments are closed.
Aki szeretne egy jó hagyományos fánkot -meg más elfelejtett ételt- készíteni annak megsúgok egy jó lelőhelyet: A magyar úri család konyhája c. gyűjteményt.