Update: Garnélarák paradicsomos szószban (Γαρίδες σαγανάκι)
Az idén úgy határoztam: böjtölök.Ez egész viccesen hangzik, mert először történik velem életemben, ugyanis nem vagyunk templomba-járó típusok, ráadásul mindenféle húst imádok. Erre viccesnek rájön, hogy a görög családomból senki nem böjtöl. No nem is viszem túlzásba, mert nem tartom be az igazi ortodox húsvéti böjtöt (semmit nem szabad enni amiben vér van vagy olyan állat terméke melyben vér van: tojás, tejtermék, hal, stb.). Ez úgy érzem most, túl kemény lenne. Így abban egyeztem meg magammal, hogy tartok egy méregtelenítést, nem eszem húst és természetesen felvágottat sem, húsvétig. Egyelőre jól megy a dolog és büszke vagyok magamra:) Minden lépés betartása egy kitűzött cél felé az ember akaraterejét is edzi, legyen az bármilyen életkorban. Ha meg erősnek érzed magad, akkor úgy is érzed, az életedet ellenőrzésed alatt tartod és ez jó érzést, önbizalmat ad, inspirál új, jobb tettek végrehajtására.
A paradicsomos garnélarák hozzávalói:
* 1 kiló tisztított garnélarák
* csipet rozmaring
* egy kis darabka fahéj (elhagyható)
* 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
* olívaolaj
* egy 25 dekás paradicsomkonzerv
* 3-4 szegfűbors
* 1 apróra vágott hagyma
Elkészítés:
Én jobban szeretem frissből készíteni. A friss garnéla még mozog mikor az ember megveszi, még sajnálom is megfőzni őket, de nekem is enni kell, így a lobogó vízbe zutty az egészet. A vizet kicsit megsózom, mondjuk úgy 2 l vízbe teszek 1 kiskanálnyi sót. Nem kell több 5 perc főzésnél, már látszik is rajtuk, hogy kissé kinyílnak a páncéljaik, a húsuk mintha kibújna a réseken. Kiveszem és megvárom amíg szobahőmérsékletre hűlnek, hogy meg tudjam tisztítani őket. A tisztítás egyszerű, a hasánál szépen a körmömmel kinyitom a páncélt és leveszem a húsról, a farkánál lévő részből finoman kihúzom a húsos részt, a fejénél is vigyázva kihúzom még ami fehér hús. A garnélák hátán van egy fekete csík, ez a bélrendszerük, ezt jó ha leszedjük, habár legtöbbször a főzés majd a pucolás hatására le is jön, nem kell külön vakargatni. Ha véletlenül ott marad sem lesz semmi bajunk, nem mérgező.
Ezután kevés olívaolajat felhevítek, mikor forró belezúdítom a felmixelt paradicsomokat vagy a kész paradicsomlevet, fűszerezem ízlés szerint, és addig rotyogtatom amíg kicsit besűrűsödik. Van olyan amikor hagymával készítem, van olyan amikor hagymát nem teszek bele, csak fokhagymát. De én mindig teszek 3-4 szegfűborsot mert nagyon szeretjük a kissé keleties ízt, amit ad. Sőt általában egy kis darabka fahéjt is teszek bele. Mivel a rákokat előfőztem, elég ha pár percet csak összefőzöm a szósszal. Ha a mártás túl hígnak tűnik, akkor egy kiskanálnyi kukoricakeményítőt keverek bele, még pár percet hagyom rotyogni és kész is van.
Főtt rizzsel szoktam tálalni. A fenti képen friss káposztasaláta van hozzá, frissen reszelt répával, citromlével és olívaolajjal leöntve.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/
Kapcsolódó cikkek:
2 thoughts on “Update: Garnélarák paradicsomos szószban (Γαρίδες σαγανάκι)”
Comments are closed.
Imádom a halat és mindenféle tengeri herkentyűt! Köszönöm a receptet!
Köszönöm a részletes leírást a rákfőzésről. A 3,5 éves fiam étteremben már evett rákot, 2 éve megőrül a halas, horgászós, vízhez kötődő minden dologért, ma pedgi életemben először vettem neki fagyasztott tigris rákot, amivel semmit se tuftam volna kezdeni a segítséged nélkül.
Állítólag jól sikerült, megevett 10 rákot.
Igazából ő készítette el, ő tette bele a forró sós vízbe, ő szedte ki, én a fejüket vettem csak le és a vajat forrosítottam, míg ő megpcolta a fokhagymát, aztán ő szedte ki a forró serpenyőből és az apjával szedték le a páncélt, mert én inkább abban sütöttem meg.
Annyira hihetetlennek tűnt az egész, hogy az én konyhámban vörös rákok vannak az edényekben, hogy lefényképeztem.