Tőkehal krokett (Κροκέτες μπακαλιάρου)

Ez különösen finom sör-, vagy borkorcsolya. Kedvelt étel olyan ünnepnapokon mikor a húsevést tiltja a vallás vagy akár, amikor mi magunk szeretnénk méregteleníteni és kerülni a  fokozott húsfogyasztást. Görögországban március 25-e a napja, ekkor az „Evaggelismos” n. vallási ünnep (magyarul Örömhírvétel ünnepe) kimondottan tőkehal fogyasztással kötődik össze a népi tudatban.

Hozzávalók:

  • vizesen mérve kb. 1 kg sózott tőkehal, melyet 2 napos hideg vízben való áztatással szabadítok meg a fölös sómennyiségtől
  • 4 tojás
  • kb. 1,5 csésze liszt
  • 1 pohár sör
  • só, ha esetleg túl sótlan lett a sok áztatástól a hal
  • bors ízlés szt.
  • olaj a sütéshez (nem fontos az olívaolaj)

Elkészítés:

Ha sózott halat vásárolunk akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet.

Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből akkor csak a tisztítással kell bajlódjunk.

Miután a húst leválasztottuk a csontról és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ragacsos, de jól összeálló masszát kell kapnunk, ebből majd kanállal csípünk ki fasírtokat a sütéskor.

Bő és forró olajban kisütjük őket.

Utólagos kiegészítés a bejegyzéshez:

ezt az ételt a Magyarországon hekk-nek nevezett szürke tőkehalból készítem, melyet Görögországban sózott formában is lehet kapni, ez a legolcsóbb és leghagyományosabb változata. Persze lehet fagyasztottat is vásárolni, vagy hosszúkás szeletekben vagy kerek, lapos karikákban van lefagyasztva. A sózott változat így néz ki:

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>

One thought on “Tőkehal krokett (Κροκέτες μπακαλιάρου)”

  1. καλημέρα, ζω στην Ουγγαρία αλλά είναι αδύνατον να βρώ μπακαλιάρο παστό – μπορείται να μου υποδείξετε κάποιο κατάστημα/αγορά? Ευχαριστώ

    hello, Magyarországon élek, de ez lehetetlen megtalálni sózott tőkehal – tud jelezni a boltban / piacon; köszönöm

Comments are closed.