Tőkehal krokett (Κροκέτες μπακαλιάρου)
Hozzávalók:
- vizesen mérve kb. 1 kg sózott tőkehal, melyet 2 napos hideg vízben való áztatással szabadítok meg a fölös sómennyiségtől
- 4 tojás
- kb. 1,5 csésze liszt
- 1 pohár sör
- só, ha esetleg túl sótlan lett a sok áztatástól a hal
- bors ízlés szt.
- olaj a sütéshez (nem fontos az olívaolaj)
Elkészítés:
Ha sózott halat vásárolunk akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet.
Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből akkor csak a tisztítással kell bajlódjunk.
Miután a húst leválasztottuk a csontról és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ragacsos, de jól összeálló masszát kell kapnunk, ebből majd kanállal csípünk ki fasírtokat a sütéskor.
Bő és forró olajban kisütjük őket.
Utólagos kiegészítés a bejegyzéshez:
ezt az ételt a Magyarországon hekk-nek nevezett szürke tőkehalból készítem, melyet Görögországban sózott formában is lehet kapni, ez a legolcsóbb és leghagyományosabb változata. Persze lehet fagyasztottat is vásárolni, vagy hosszúkás szeletekben vagy kerek, lapos karikákban van lefagyasztva. A sózott változat így néz ki:
Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>
Kapcsolódó cikkek:
One thought on “Tőkehal krokett (Κροκέτες μπακαλιάρου)”
Comments are closed.
καλημέρα, ζω στην Ουγγαρία αλλά είναι αδύνατον να βρώ μπακαλιάρο παστό – μπορείται να μου υποδείξετε κάποιο κατάστημα/αγορά? Ευχαριστώ
hello, Magyarországon élek, de ez lehetetlen megtalálni sózott tőkehal – tud jelezni a boltban / piacon; köszönöm