Tejszínes, fetás garnélarák (Γαρίδες με κρέμα γάλακτος και φέτα) + tiramisu

Tegnap írtam a szombati ünnepi ebédről. A polipon kívül a másik főétel a garnélarák volt. Ezt legegyszerűbben vagy paradicsomosan vagy majonézesen lehet elkészíteni. Ünnepi ebédeken sokszor van majonézes garnélarák, ehhez a legapróbb rákocskákat kell felhasználni. Itt nálunk lehet fagyasztva kapni mindenféle méretű rákot, de gondolom most-már otthon is  a nagyobb üzletláncokban. A kicsi rákok, melyek a majonézes salátához pont megfelelőek olyan 3-4 cm hosszúak. Ezeket tisztítva árulják és csak egyszerűen meg kell főzni őket sós vízben, nem kell nekik 5 percnél több. Ezután hagyjuk kihűlni őket, majd majonézzel összekeverjük és salátaleveleken vagy talpas poharakban tálaljuk.

A paradicsomos garnélarák elkészítéséről írtam ITT.


Szombaton egy új receptet próbáltam ki. Az eredmény teljesen paprikás ízű volt:) Illetve a mártás olyan volt, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem, mikor Édesanyám paprikás csirkét főzött.
Hozzávalók:
1/2 kg fagyasztott, tisztított garnélarák
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 érett paradicsom vagy ennek megfelelő paradicsomlé vagy paradicsompaszta
1 borospohár ouzo
200 mgr főzőtejszín
100-150 gr morzsolt fetasajt
Elkészítés:
Olívaolajat hevítek, azon megfuttatom a hagymát. Mikor üveges, ráteszem az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsompasztát, majd erre a rákokat. Lefedem a lábost és hagyom kicsit összefőni, addig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek (ez a friss rákokra vonatkozik, a tisztítottak már előfőzöttek és eleve rózsaszín a színük, ezeket csak pár percig kell főzni). Hozzájuk öntöm az ouzo-t, kicsit összerotyogtatom, majd jöhet a  tejszín. Ezzel is picit rotyogtatom, majd hozzáteszem a fetát. Nagyon alacsony hőfokon összefőzőm, kóstolgatom és addig hagyom amíg a mártás a nekem tetsző állapotra sűrűsödik.
Nagyon finom, igazán ünnepi eledel.
Az édesség ahogyan említettem tiramisu volt. A receptet már leírtam ITT, most csak képek jöjjenek.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/