Svéd kalops (Kálopsz)

Itt egy újabb hagyományos svéd recept Enikő jóvoltából. Érdekesnek tartom, hogy ez a fajta étel az általam ismert nemzetek konyháiban mind megtalálható. Főtt marhahúskockák különféle fűszerezéssel. Valóban a kalops fűszerezése eléggé keletiesnek tűnik számomra a sok szegfűszeggel, Enikő szerint (akinek a munkája az ételkészítéssel szorosan kapcsolatos Svédországban) hagyományosan svéd étel. A margarint vagy vajat olívaolajjal helyettesítve, akár görög recept is lehetne, annak ellenére, hogy elkészítési módja teljesen eltérő attól, ahogyan ezt én a görög konyhámban elkövetném. Mikor majd kipróbálom, beszámolok róla. Egyelőre álljon itt az Enikő elkészítési módszere, svédesen:)

Hozzávalók (4-5 személyre):

  • ½ kg marhahús kockára vágva
  • 2 ek vaj vagy margarin
  • 10 db szegfűbors
  • 2 tk só
  • 2 babérlevél
  • 5 dl víz
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 póréhagyma vagy 2-3 sárga hagyma
  • 3 ek liszt
  • 1 dl víz az eresztékhez

Elkészítés

A vajon megpirítjuk a húskockákat, megsózzuk, fűszerezzük és hozzá öntjük a vizet. Fedő alatt puhára pároljuk ( kb 1 óra). A sárgarépát karikára vágva hozzátesszük, még 10 percet főzzük. A hagymát karikára vágva hozzátesszük és még 10-15 percet főzzük. A lisztből és vízből eresztéket készítünk és ezzel besűrítjük, 5 percig főzzük.Ha van egy darab csont benne amikor fő, még zamatosabb lesz.
Céklasalátával, főtt krumplival tálaljuk (ahogyan az a képen is látszik).
Lehet vadhúsból is készíteni, itt jávorszarvas, rénszarvas vagy őzhúsból is szokták készíteni.
Kuktában is lehet főzni.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/