Halloween nélkül jól elvoltam évtizedekig. A sütőtökvájkálást, jelmezkészítést is megúsztam eddig. A játékkal és ünnepléssel nincs bajom, a hozzákörített „vásárolj ész nélkül” attitűddel inkább. Minderről azonban szegény sütőtök nem tehet. Nem is zártuk ki az életünkből, sőt. Ezekben a késő őszi napokban gyakran kerül nálunk az asztalra.

Nem várható azonban, hogy egyszerűen csak megsütve napokig, hetekig ugyanazzal a lelkesedéssel egye a család. Készítek belőle levest, köretet és sütit is. A kedvenc a sütőtökös muffin, amely csak idén nyerte el azt a tisztességet, hogy valóban muffinformája lett. Eddig ugyanis nem volt hozzá sütőformám. Úgyhogy csak egyszerűen belesimítottam a tésztát egy kisebb tepsibe, aztán be is a sütőbe!

De idén beszereztem két darab szilikonos sütőformát. Tényleg kiváló. Nem kell kenegetni vagy kapszlikat rakosgatni.

De hogy is készül nálunk a sütőtökös muffin?

Meg nem mondom, hogy az eredeti recept hogy került hozzánk, mert a receptfüzetembe már mindig a kísérleti fogyasztáson átesett étkek sokszor a felismerhetetlenségig átalakított leírása kerül.

Maradt vasárnapra egy is már megsütött tök, úgyhogy nekiláttunk. Gyerekhad mérte a hozzávalókat, öntötte a keverőtálba.

Sokan arra esküsznek, hogy a száraz és folyékony hozzávalókat külön tálakban vegyítik, majd csak a legvégén keverik össze az egészet. Tapasztalat: a mindent bele egyszerre egy tálba is működik. Cseppet sem befolyásolja a végeredményt. 1+n gyermek segítő elszántsága mellett, nem is javasolnék mást.

Ott tartottunk a keverésben, szórásban és méricskélésben, hogy őrölt fahéj. (A receptet a bejegyzés végén megtalálod, le is töltheted pdf formátumban.) No, az nem volt. De anélkül meg nem jó a muffin. Fogtam jóanyám jobb sorsra érdemes kávédarálóját, amely szemes kávét évek óta nem látott. Teapártiak vagyunk. Nos fogtam, beleszórtam a fahéjdarabokat. A képen látható az eredmény. Még csak a daráló motorját sem égettem le.

Előkészületek a sütőtökös muffinhoz
Előkészületek a sütőtökös muffinhoz

Fakanállal illett volna összekeverni a hozzávalókat, de mi botmixerrel álltunk neki a gyorsítás érdekében. A kikevert tésztát a gyerekek felváltva kanalazták bele a sütőformába. Úgy 2/3-ig kell tölteni a kis mélyedéseket, mert sütés közben megnő a tészta. Majd bevarázsoltuk az előmelegített sütőbe a formákat.

Itt kisebb katasztrófát kellett elhárítani. Ezek a szilikonos formák lágyak, nem lehet akárhogy megfogni őket. Kis híja volt, hogy a földről kellett visszakanalazni az aranysárga masszát, de családi összmunkával még földet érés előtt ránavigáltuk a formát a rácsra.

Amíg sült vagy húsz percen át, elmosogattunk. Közben barchobáztunk. Ebben a kicsi a csúcs, mert még nemigen tud beszélni és a játék lényegét sem érti. De részt vesz. Lelkesen kiabálja. IGEN!!! NEM!!! GOLYÓ!!!

A megsült muffinokat tűpróba után kiszedtük a sütőből. Előbb deszkára borítva hagytam kihűlni, majd…

A kész muffinok
A kész muffinok

Gyorsan elfogyott. A sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a kicsi estére már vígan fújta: MUFFIN!!! MUFFIN!!!

Innen letöltheted pdf fájlban a Sütőtökös muffin receptjét.

Hantos Gyöngyi

http://blog.ladyuser.eu

Ui.: Elnézést azoktól, akik könyvajánlót vártak. Apukámnak súlyos műtétje volt október közepén. Olvasni még csak-csak volt türelmem és lehetőségem, de kutatómunkával egybekötött cikkírásra nem. Összecsapni pedig nem akartam. Remélem, a recept alapján megjött a kedvetek a sütéshez. Jó kikapcsolódás!

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Légy te is kreatívabb!

9 thoughts on “Sütőtökös muffin”

 1. Nagyon jót mulattam a családi esemény olvasása közben. 🙂 Én fahéjas-almás muffin specialista vagyok, szinte mást nem is sütöttem még életemben, csak azt. 😀 Úgyhogy tudom, mi fán terem a muffin. Köszi a receptet.
  Gyógyulást kívánok az apudnak.

 2. Gyöngyi, fantasztikus ez a recept és a tálalása is! Köszönjük szépen!
  Gyógyulást apukádnak! :-***

 3. Nálunk is a muffin a sláger, mindenféle ízben (imádom, hogy nagyon hamar megvan, és eddig mindegyik ízlett). Kipróbálom a sütőtökös verziót is!

 4. Sziasztok, en is szeretem a muffint – viszont egy kis vidamsag amennyiben nem okoz gondot: Süteményrecept (gyesen lévõ anyukáknak)

  Távolítsuk el a plüssmacit a sütõbõl, és melegítsük a sütõt 160 °C-ra.

  Gõz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint. Ismét távolítsuk el a plüssmacit a sütõbõl, és erélyesen szóljunk rá Öcsire:
  \”Nem szabad, Öcsi!\”

  A margarint keverjük össze 20 dkg cukorral. A többi margarint szedjük ki Öcsi kezébõl, és mossuk le a falat. Mérjünk ki 3
  evõkanál kakaót. Ismét vegyük el a margarint Öcsitõl. Fürdessük meg a macskát. Tegyünk hintõport és ragtapaszt a
  karmolásokra. Keverjünk a margarinhoz 4 egész tojást, 2 vaníliáscukrot és 30 dkg lisztet. Vegyük ki a füstölgõ plüssmacit
  a sütõbõl, és nyissunk ki minden ajtót és ablakot, szellõztetés végett.

  Vegyük el a mobiltelefont Andikától, és biztosítsuk a férjünk fõnökét, hogy nem, nem a férjünkkel beszélt az elõbb. Hívjuk
  fel a férjünket, és készítsük fel a legrosszabbra.

  Adjunk a tésztához 1 teáskanál sót és 10 dkg durvára vágott diót (közben álljunk ellen a kísértésnek, hogy mind Andikát,
  mind Öcsit durvára vágjuk).

  Engedjük ki a macskát a sütõbõl.

  A tésztát öntsük alaposan kivajazott tepsibe. 25 percig közepes lángon süssük. Vegyük el a borotvát és a macskát
  Öcsitõl. Magyarázzuk el a gyerekeknek, hogy fogalmunk sincs, hogy a borotvált macska lebarnul-e a napon. Dobjuk ki a
  macskát az udvarra, amíg még képes elfutni.

  Bevonómáz: Keverjük össze a következõ hozzávalókat: 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott csokoládé, 5 dkg olvasztott
  margarin. Vegyük ki azt a kurva plüssmacit a grillsütõbõl, és dobjuk el. Jó messzire.

  Magyarázzuk el kedvesen a rendõrnek, hogy fogalmunk sem volt róla, hogy öt fogjuk fejbe találni, miközben éppen Öcsit
  próbálja megmenteni a szomszéd ház tetejérõl.

  Tegyük Öcsit a járókába. Adjunk a mázhoz 1/2 dl tejet, egy kevés sót, és lassú tûzön forraljuk 2 percig. Nyissunk ajtót a
  csengetésre, és magyarázzuk el a szomszédnak, mennyire sajnáljuk, hogy Andika bedugta a kerti slagot a spájzablakán.
  Ajánljuk fel, hogy megtérítjük a befõttek és a takarítószemélyzet költségét. Kössük ki Andikát az asztallábhoz. Távolítsuk
  el a szénné égett sütiket a sütõbõl. Dobjuk ki. Kapjunk idegösszeomlást.

  Susana 🙂

 5. Köszönöm a támogatást. Jelentem: apukám már kikerült az intenzívről. Lábadozik.

  Örülök, hogy ízlett a muffin azoknak, akik megcsinálták.

  🙂 Gyöngyi

 6. Kedves Gyöngyi!
  Biztos én vagyok az ügyetlen, de nem találom a receptet! Nagyon szeretném kipróbálni, de a linkre kattintva bizony sehol a recept. Tudnál segíteni?
  Előre is köszönöm, üdv: atandi

Comments are closed.