Sütőtökös lepény (Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι)

A lepényhez a már leírt pate brisee avagy porhanyós tésztából készített lepényformát használjuk.
Lehet egyszerű kerek sütőtepsit is használni, csak arra érdemes odafigyelni, hogy a tészta széleit kissé levágjuk, kb. 1 ujjnyival legyen magasabb a tészta a tölteléknél. Ha ennél magasabb, akkor a tészta szélei alaposan megsülhetnek amíg a töltelék megpirosodik.
Hozzávalók:
  • 500 gr sütőtökbél, a reszelő nagy-lyukú oldalán lereszelve. Nekem ez volt az utolsó adag fagyasztott nyáráról)
  • 2 tojás
  • 1 db. 200 gr-s lecsöpögtetett joghurt
  • 300 gr katiki típusú krémsajt (ezt lehet kicsit pikánsabb puha sajttal helyettesíteni, én Philadelphia krémsajt és puha tehéntúró kombinációjával szoktam, de legközelebb fetával próbálkozom)
  • 2 lk szárított zöld-menta (diosmos)
  • 1/3 kiskanál reszelt szerecsendió
  • a lepény megszórásához szezámmag
  • só, bors
Elkészítés:
A sütőtököt besózzuk és szűrőbe tesszük, kinyomogatjuk a  levét.Ha fagyasztott, akkor előző este betesszük a szűrőbe, ahogy kienged,a  leve is elcsorog másnapra. A tojásokat alaposan felverjük, majd a habverővel jól elkeverjük eleinte a joghurttal majd a krémsajttal. Ezután mindent alaposan összekeverünk és beletesszük a tésztaformánkba.
A sütő középső rácsán 200 fokon (villanysütőben) kb. 1 órát kell sütni. Az első 45 perc után jó ha 5 percenként ránézünk, nem kell a sütőt kinyitni, de figyelni kell, mikor pirosodik meg szépen a teteje.

Jó étvágyat!!

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/