Panacotta-s majális

Nem fognak ezek a válság-szörnyetegek kifogni rajtunk. Elveszik minden pénzünk és beszorítanak a házainkba? Majd sütögetünk otthon! Nincs elég pénz egy becsületes asztal megszervezéséhez? Dehogy nincs, a heti pénzből rittyentünk egy olyat, aminek a maradékain egy hétig elleszünk!:) Fő az optimizmus!
Ennek a jegyében telt a mai nap, nagyon vidáman. Piknikezni nem mentünk, minek, az udvarunknál nincs jobb piknikhely. A séta ránk fért volna, de azt majd más nap megtesszük, meg különben is, most kullancsveszély van. Kifogás mindig van egy jó otthoni kajaparti megtartásához:)
A szokásos csapat gyűltünk össze és a majdnem szokásos dolgokat készítettük. A húst együtt dobtuk össze, én készítettem 1,5 kg darált húsból hamburgereket, amit a kertből szedett friss mentával és kakukkfűvel, a tegnap lemorzsolt oreganoval ízesítettem. Két szép hosszú kolbász és nem tudom hány de jó sok flekken került a szénre.
A felhozatal:
6 felnőtt és 1 keveset evő fiatal
hamburger
flekken
kolbász
majonézes krumplisaláta
ecetes krumplisaláta
tzaziki
töltikék szőlőlevélből
paradicsom-uborka saláta
kesernyés gyermekláncfű saláta
gardubakja (belsőségfalatkák)
édességnek Panacotta és kisebb pálcikás fagyik késő délutánra a kávé mellé
Majonézes és ecetes krumplisaláta
Jó ideje kísérletezgetem az otthoni ecetes salátalével, de rajtam kívül eddig más nemigen szerette. De ma sikere volt, jó is lett. Tegnap még belenéztem a neten a receptekbe is, lássam, ki milyen arányban tesz bele dolgokat, de csak amolyan mankónak jók ezek a receptek, mert az itteni hozzávalókból nekem kell úgyis kitalálni végül a dolgokat. A krumplisalátához kb. 8-10 egyforma, kb. 2 tojás nagyságú krumplit, 3 hagymát használtam fel. A krumplikat sós vízben megfőztem, mikor langyosra hűltek lehámoztam, majd karikáztam és rétegeltem a szeletekre vágott hagymával egy üvegtálban. Nyakon öntöttem salátalével, ami pont befedte.
Salátalé
6 ml víz
4 csapott ek cukor
3 kk só
11-12 ek 6%-s borecet
Reggelig a hűtőben tároltam, majd ma reggel a felét kivettem és majonézes krumplisalátát készítettem belőle.
1 tojás+250 ml étolaj+1/2 citrom levéből a botmixeremmel majonézt készítettem, amibe 1 kk mustárt és 2 ek 10%-s joghurtot (tejföl jellegű) kevertem. Ezzel alaposan összekevertem a lecsöpögtetett krumplisalátát, illetve annak a felét. Így lett egy ecetes és egy majonézes krumplisalátám.
A töltikék receptje ITT található.
Panacotta
Az édesség egy rendkívül finom Panacotta volt (pana cotta=főtt krém olaszul). Ez egy olasz édesség, de már rég befolyt a görög konyhába is. Azért választottam ezt, mert egyrészt nagyon könnyű elkészíteni, másrészt hideg, hűsítő és nagyon talál az ilyen sütögetős ételekkel.
krémhez:
800 ml 35%-s tejszín
200 ml tej
6 zselatinlap (össz 10 gr)
csipet citromhéjreszelék
50-100 gr cukor ízlés szt (én kb. 75-t tettem)
mokkáskanál vaníliapor
A zselatinlapokat kb. 5 percre hideg vízbe tesszük, de közben megkavarjuk a kezünkkel, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Időközben a tejet a tejszínnel főni tesszük. Mikor már nagyon forró, majdnem fő, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kezünkben kinyomkodott, megpuhult zselatinlapokat. 8 pezsgős vagy borospohárba töltjük, hagyjuk kihűlni, majd lefóliázva másnapig hűtőbe tesszük.
A panacottát eperrel szolgáltam fel. A 8 pohárhoz elég volt 1/2 kg eper. A 1/2 epret mostam, levágtam a tetejükről a szárat. Fele mennyiséget négybe vágtam. A másik fele mennyiséget betettem a kis mixerembe, hozzáadtam kb. 3 ek barnacukrot, 1 kk mézet és krémesre mixeltem. Az eperkrémet összevegyítettem a darabos eperrel és tálalás előtt bőven tettem ebből a panacotta tetejére. Nagyon finom!!!
És végül, mivel itt ez a szokás, „megfogtuk a májust is” vagyis szedtünk virágot ha nem is az erdőből, de kertből. Ezekkel a virágokkal kívánok mindenkinek szép májust!

Ágni görög konyhája