Öreg fiúk találkozója, férfias ebéd

Akik a FB-n követik a görög konyhát, azok már tudják reggel óta, hogy váratlan vendégnek készítettem ebédet. Annyira váratlan nem volt, mert igaz ami igaz, már tegnap este ideszóltak, hogy ma jönnek, de hát egy becsületesen felkészülni akaró konyhatündérnek ez elég váratlan:) Szóval öregfiúk találkozója volt. Ilyenkor, ahogy kitavaszodik, minden barátunknak eszébe szoktunk jutni, lévén hogy nincs kellemesebb hétvége annál, hogy hozzánk Athénból kiugorjanak. A legtöbben ilyenkor jönnek, mert már elég meleg van ahhoz, hogy kint tudjunk ücsörögni, viszont még nincs túl meleg. A nyári időszakban mindenki valamerre megtervezi a szabadságát és nem mondhatom, hogy túl sokan jönnének, habár nem kell panaszkodnom, ahogy megjön a jó idő, vele a látogatók is.
Becsületes görög házban ilyenkor ebéddel van összekötve minden program, legyen az kint, egy tavernában, vagy otthon. A tavernai ebédnél is úgy volt szokás a válságos időszak beköszöntéséig, hogy a házigazda állta az ebédet. A mostani új korszak sok ilyen szokást be fog szüntetni, de ennek a  blognak nem ez a  témája. Szóval miután férjem “motoros öregfiú” barátai bejelentkeztek, egy jó kis férfias ebédet terveztem nekik. A férfiak imádják a hússütögetéssel összekötött pálinkázást, ami majd borozgatássá válik és kellemes felidézésévé a múltbeli pikáns és kevésbé pikáns eseményeknek:) A férfiak ritkán tartják a húsvéti böjtöt, így nem volt kérdéses számomra, mit kell beszereznem. A döntést meghoztam tegnap, ma csak kivitelezni kellett. Eredetileg a sült húsok és saláták utánra palacsintákat terveztem, de aztán látván a nagy doboz keleti édességet, amit hoztak, lemondtam a palacsintasütésről, mert túlzás lett volna. Az öregfiúk így is alig tudták induláskor a bőrdzsekiket becipzározni 🙂

Persze az egész azért nem megy simán egy kertes házban. Nem csak az ebéddel kell foglalkozni, hanem a hely megteremtéséről kell gondoskodni, ahol azt elfogyaszthassuk, hisz a pineafenyő most virágzik és a kutyák most vedlenek, így minden tele a sárga porral és szőrrel. Az udvar lemosása egy óra, mert nem elég az ebédelőhelyet lemosni, a többi részt is le kell, ahová a motorok lesznek beállítva és a cementezett részeket, mert a férfiak mindig tüzetesen átnéznek minden sarkot a kertben, udvarban, a ház ura mindig mindent újból megmutogat, hadd sárguljon a  bűzös, koszos Athénban élő barátok feje a szép kert, udvar láttán. Így a rendért mindenki külön hálás, ez az a nap, amikor a munkám nem vesz kárba:)
Nagyon sok vidéki nyaralóban, házban divat a régi vízmelegítő tartályt sütögetőnek átalakítani, ez nálunk is így van.
Nincs búslakodás addig sem, amíg a kaja elkészül. Kis “tsipouro” ( a mi pálimkánknak megfelelő ital, amit szőlőből készítenek, nem gyümölcsökből), majd ahogy a húsok sülnek, kóstoló. A tsipouro mellé mindig fel kell szolgálni valamit, sosem isznak éhgyomorra, már idő nem volt, hogy lefotózzam a “mezedakit“, a borkorcsolyának felszolgált tálat. Egyszerűen csak egy nagy tányérba paradicsomot, uborkát, fetasajtdarabokat és 3 db tegnap sütött virslis kiflit tettem, ezzel elvoltak a fiúk amíg a kolbászok megsültek, aztán meg folytonosan csipegettek a sült húsokból.

Mivel a fényképész és szakács egy személyben én voltam, ezért már nem volt időm a megterített asztalt a kész ételekkel lefényképeznem. Igaziból nem is volt amolyan kész asztal, mert a fiúk folyamatosan csipegettek, így az ételek is folyamatosan kerültek az asztalra. Itt még nincs a rettenetesen nagy tál sült krumpli az asztalon, mert az volt kész utoljára. Tehát a menü:

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---
  • római saláta görögösen rukkolával
  • görög saláta fetával
  • óriási tál sült krumpli (fele fele kukorica és olívaolajban sütve)
  • szénen sült karaj és kolbászok
  • tzatziki
  • házi bor
  • keleti édességek
Apró baklava jellegű édességek

Mindenki nagyon jól lakott, sőt, degeszre ettük magunkat, még  kutyák is ellustultak..

Kora délután a motoros fiúk visszaindultak, hogy még a napsütésben letudják az Eviai hegyi kanyarokat, amiket máskülönben nagyon szeretnek a motorosok. Nekünk kell egy nap, amíg megemésztünk mindent..

Jól sikerült ebéd, szép nyárias nap, jó utat hazafele a fiúknak!

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---