Lagana, a Tiszta Hétfő kenyere

Hagyományos módon Tiszta Hétfőn egész Görögországban a lagana nevű kenyeret fogyasztják. Ebbe a kenyérbe régen egyáltalán nem tettek élesztőt a hétfői, első böjtnap miatt, manapság azonban úgy készítik, hogy van benne élesztő vagy kovász, de sokkal kevesebb, mint a rendes kenyérben. Én minden évben magam készítem és az idén nem is vártam meg a hétfői napot, miért ne élvezzük pár napig a lagana szeretett ízét?
A lagana egy lapos kenyér, a kevés élesztő miatt nem lesz kerek, dagadt formája. Nagyon fontos, hogy elegendő ideje legyen megkelni és beérni, a legjobb ízt akkor kapja, ha a kelés lassan történik, hideg helyen vagy szobahőmérsékleten. Össze lehet gyúrni vasárnap délután és be lehet tenni a hűtőbe, majd másnap csak a sütéssel kell bajlódni. Nagyon finom és különleges az íze, ha tahini is kerül bele, vagyis szezámmagpaszta.
Hozzávalók:
800 gr kenyérliszt
200 gr finomliszt
1/2 tasak élesztő (a 2 tasak helyett ami 1 kg liszthez kell más esetben)
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
600 ml meleg víz
4 lk olívaolaj vagy 3 lk tahinipaszta
2 lk ecet
szezámmag a szóráshoz
A fentieket összegyúrom, de alaposan. A kenyértésztának fontos a jó gyúrás, mert ha nem, akkor nagyon fog morzsolódni. Ha esetleg nem akarjuk kézzel, de nincsen dagasztógép, akkor a régebbi fajta mixerrel is lehet, a dagasztókart használva. A mixer nem fogja azonban jól vinni az 1 kg lisztből gyúrt tésztát, ezért ajánlatos először kézzel összeállítani azt, majd két részre osztani és alaposan kidagasztani mindkét részt a mixerrel.  Amikor teljesen sima a tészta és kicsit hólyagos, akkor jó. Dagasztás után félre kell tenni és hagyni nyugodtan kelni. Ha előtte való nap készítjük össze a masszát, akkor nylonzacskóba hűtőbe lehet pakolni, majd másnap elővenni, ha nincs megdagadva, hagyni még szobahőmérsékleten megkelni.
Megkelés után megint pár percig össze kell gyúrni, majd a két labdát hosszúkás lagana formában tepsibe, sütőlapra kell helyezni és 180 fokon szép pirosra sütni. Én meg szoktam kenni a tetejüket olívaolajjal, belenyomkodom az ujjam, hogy kis mélyedéseket kapjak és megszórom szezámmaggal.
Annyira finom volt a mai, hogy csak fetával és olívabogyóval ettük, nagyokat törve hagyományos módon, belőle.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/