Kenyér nélkül maradtam avagy sütőtökös kenyér
Itt egy újabb recept Kreatív Törpmanóéktól, Erdélyből. Mivel én is nagy kenyérsütő vagyok (már említettem:)), ezért ez a sütőtökös változat nagyon megmozgatta a fantáziámat. A receptet nagyon könnyen átültethetem a görög konyhámba is, mert minden hozzávaló tökéletesen talál ide is. Már alig várom, megint legyen sütőtök és én is kipróbálhassam.
Jöjjön a recept. Idézem az eredeti beírást:
Illetve, kenyér nélkül maradtunk a hétvégén, de mivel inkább az Anya dolga a beszerzés meg az ételkészítés, ezért vettem magamra. Szóval, hétvégén kenyér nélkül maradtunk. Hogy miért nem vettem az üzletből?
Azért, mert:
- hétvégén alig van nyitva üzlet (ez nem vadkapitalista vidék)
- abban a párban is, ami nyitva tart, szombat reggeltől vagy még jobb, péntek estétől nem lehet kapni kenyeret (említettem, hogy ez nem egy vadkapitalista vidék?).
Így nekiálltam kenyeret sütni. Körülnéztem, mi van a kamrában, hűtőben, a fiókokban, a pincében, mit lehetne felhasználni. Ezekből használtam:
- máléliszt
- búzaliszt (szimpla)
- teljes kiőrlésű búzaliszt
- napraforgómag
- lenmag
- élesztő
- só
- cukor
- sütőtök
Ezeket ügyesen összedolgoztam (a sütőtököt nyersen lereszeltem a robottal előtte), s vártam, hadd nőjön fel a tészta. Ez az egész procedúra, nem ment olyan simán, mint leírtam, mert:
- maszaték sorban álltak és sztrájkoltak, adjak nekik is tésztamasszát, gyúrják ők is,
- ügyelni kellett, hogy a ruhájukon, az asztalon, a székeken és padlón kívül más (hűtő, fal, rádió, könyvek, s egyéb házbeli tárgy) ne legyen csupa lisztes-ragacsos.
De, mihelyst megkapták az ő kis tálikójukat, a liszt, mag, só, cukor és élesztő adagjukat, csend és béke honolt, így gyorsan be lehetett gyúrni a masszát.
Íme a folyamat képekben a massza tálba helyezésétől:
Egy blogban olvastam (sajnos, már nem tudtam visszakeresni, melyikben), hogy jénai tálban is lehet sütni kenyeret. Kikenni, kilisztezni, masszát bele, fedőt rá, be a sütőbe (úgy is mint lerbe), s 30-40 perc után le a fedővel. További 15-20 percig anélkül sül szúrópróbáig. |
Egy hirtelen ötlettől vezérelve, kiliszteztem a tetejét. Egy másik hirtelen ötlet adta ezt a torta formájú bevágást. |
Maszaték gyúrásából ez az 5 db. muffin keletkezett. |
Így néz ki megsülve a kenyér kívülről. Természetes alapanyagokból készült egészséges kenyér. |
Így meg belülről. Finom, érdekes íze van. Jó annak, aki szereti a testesebb kenyereket. Laktatós nagyon. |
Miért jó, ha a gyerek is segít?
Azért, mert:
- csend lesz, végezheted a munkád
- újabb anyagokkal kerül kapcsolatba (szókincsbővítés, illetve -elmélyítés: hogy alakul át a búza kenyérré, búza, liszt, malom, malomkő, korpa, stb.)
- kísérletezhetik vele, megkóstolhatja (tapasztalatszerzés: milyen az íze, hogyan változik az állaga – porból ragacsos lesz, majd ragacs nélküli massza, a víz-liszt arányok függvényében)
- a fentebb leírtak alapján, bevezetést nyer a becslés elsajátításába (kell még liszt vagy sem)
- figyelme lekötésével koncentráció (figyelni-tudás) készségét fejlesztgeti képességgé (mély játszás)
- megtanulja mi jár/hat a kenyérbe (reménykedhetsz benne, hogy kamaszkorában majd meglep tudásának egy-egy szeletével…:) )
- mondtam már, hogy csend lesz egy darabig? 🙂
Az eredeti beírás ITT olvasható.
Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>
Kapcsolódó cikkek:
Természetes barnulás krémek nélkül?
Fokhagymás garnélarák (Γαρίδες με σάλτσα σκόρδου)
Hogyan láthatjuk biztosan kedvenc oldalaink Facebook megjelenítéseit?
Meggyes csokoládés sütemény - Κεϊκ με σοκολάτα και βύσσινο
Meggylekvár (Μαρμελάδα βύσσινο)
Meggy 2012
Édes kenyerek egyházi szertartásra
Briam - zöldségragu
Itt a meggysüti ideje!
Hogyan kávéznak a görögök?