Fokhagymás püré (Σκορδαλιά)

A szkordália tulajdonképpen fokhagymás olajos krumplipüré ami elmaradhatatlan kísérője a tepsiben kisütött panírozott tőkehalnak, valamint a főtt „kukiá” – nak ami egy fajta disznóbab. De mindenféle panírozott hal kitűnő kísérője lehet. A szkordáliát sok helyen száraz kenyérből készítik, talán egyszer sor kerül annak is a leírására.

Hozzávalók:
1 kg közepes krumpli
1 fej fokhagyma, kb. 12 nagyobb cikk (passzírozva)
300-400 ml (1,5 – 2 pohár) olívaolaj
2 nagyobb citrom leve
100 ml ecet
ízlés szt. só

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük (vagy kockákra vágva is főzhetjük, mint a sima krumplipüréhez), meghántjuk és összedolgozzuk a mixerben egy fej passzírozott fokhagymával, az olajjal, a citromlével egy kevés ecettel és sóval. Nagyon ízletessé teszi, ha az egészhez hozzádolgozunk egy marék hámozott, sótlan, darált mandulabelet. Ha diót adunk hozzá, az is ízesíti de megbarnítja.

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/