Fetás kenyér (Τυρόψωμο με φέτα)

Ahogy a másik beírásomban említettem, megint nagyon összegyűlt a család és egy ideig így is leszünk. Nem részletezem (aki ismer, úgyis tudja a pontos felállást), de 3 nagy darab férfi, 1 darab 13 éves fiú és én alkotjuk a csapatot, el lehet képzelni a  napi teendőimet, főleg ami a konyhát illeti. Ahogy elmosogatok, már azon járhat az eszem, mi legyen a következő.. De nincs baj, ha eszik a főztöm. Ami a kicsi esetében nem egy egyszerű dolog. Tegnap babgulyás volt görögösen, amit most nem írok le, de leírom a melléje készített fetás kenyerem, mert nagyon finom és nagyon laktató. Ma is abból szeltünk az ebédhez és még mindig nagyon finom, másnapossága ellenére is.
A kenyérhez kell készíteni egy kezdő kenyértésztát, majd azt feldúsítva lesz meg a  végleges tészta.
A kezdő tésztához valók:
 • 700 gr finomliszt (én ennek egy részét kenyérliszttel helyettesítettem)
 • 2 tasak vagy 3-4 kiskanál száraz élesztő (ha csak finom lisztből készül, elég a 3 kiskanál)
 • 1 1/2 kiskanál só
 • 2 enyhén felvert tojás
 • 1/2 kiskanál bors
 • 1 kanál olívaolaj

A fentieket annyi langyos vízzel összegyúrom, hogy rugalmas kenyértésztát kapjak (nekem kb. 1 csésze vizet vett fel), majd a rugalmas labdát belehelyezem egy kelesztőedénybe, letakarom és duplájára kelesztem. Én a kandalló mellé tettem és 1 óra múlva szép nagy volt, szét is repedt a tetején. Akinek van gyúró/kelesztőedénye, annál könnyebb dolga lesz.

A végleges tésztához a következők szükségesek még:

 • 1 csésze vaj+olívaolaj fele-felében
 • 1 leveseskanál édeskömény
 • kb. 3 csésze liszt
 • 750 gr feta, minél pikánsabb annál jobb, morzsolva vagy villával összetörve
 • kevés olívaolaj a végső kenegetéshez
Az első lépésben megkelesztett tésztát összegyúrom, majd a közepébe lyukat nyomok az öklömmel. Teszek egy adagot a kiegészítő hozzávalókból, összegyúrom, majd megint lyukat nyomok a közepébe, megint teszek édes köménymagot, lisztet, vajat, összegyúrom és ezt addig teszem, amíg elfogy a vajas olaj, a mag és a feta és megint egy rugalmas tésztát kapok. Valószínűleg felveszi mind a 3 csésze lisztet is, de a lisztet vigyázva adagoljuk, csak a többi hozzávalóval együtt, hogy segítse azoknak a tésztába olvadását. Ehhez a munkához türelem szükségeltetik, nem szabad sietni és szép lassú mozdulatokkal kell a tésztával bánni.
Miután megvan a fetás tészta, egy kb. 28-35 cm-s téglalap alakú tepsibe teszem (vagy lehet 32-34 cm átmérőjű kerek tepsi), szépen egyenletesen belelapogatom és megint letakarva duplájára kelesztem. Be lehet vágni a tetejét kockásra, ahogyan én tettem. A tetejét bekenem olívaolajjal és vizet fröcskölök rá. Lehet szórni rá szezámmagot is, én nem tettem, elég a benne lévő édeskömény ízesítésnek. Kb. 50-60 percig kell sütni előmelegített, közepesen meleg sütőben (nálam 180 fokos elektromos sütő).
nagy sikert aratott melegen is, hidegen is:)

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>

A gazdagság receptje