Diós kevert sütemény (Καρυδόπιτα)

Ez is egy nagyon jellegzetes karácsonyi, újévi sütemény. Nem csak ezeken a napokon készítik, mint pl. a melomakarono-t, de mindenképpen a téli időszakban, mert nehéz, diós sütemény.
Már egyszer beírtam egy receptet, de a mostani abban különbözik az előbbitől, hogy nincsen benne liszt. A liszt helyét morzsa foglalja el, így gluténmentes kenyérmorzsából azok is elkészíthetik, akik búzalisztérzékenyek.
Az is nagyon előnyös, hogy ezt  a süteményt nagyon sokféleképpen lehet díszíteni, így akár tortaként is megállja a helyét.

Hozzávalók egy 25 cm-s átmérőjű tepsihez:

  • 6 tojás
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze morzsa
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 2 kiskanál fahéjpor
  • 1/2 kiskanál szegfűpor
  • 1 1/2 csésze darált dióbél

A sziruphoz:

  • 2 csésze cukor
  • 2 csésze víz
  • 1 lk citromlé
  • 3 lk konyak
A tojásokat a cukorral mixerben nagyon sokáig kavarom, amíg a cukor teljesen feloldódik és habos, sűrű, nehezen forduló massza lesz (10-15 perc). Ezután sorban a többi hozzávalót a masszához keverem, egy fakanállal lassan körkörös mozdulatokat téve, hogy a tojás közé keveredett levegőt ne kavarjam ki. Lassan töltöm a tálba a többit, közben lassan körkörösen keverem a masszát. Mikor mindent alaposan össezkeverek, beleöntöm a kivajazott formába és előmelegített, 180 fokos sütőben (villanysütő) kb. 1/2 órát sütöm. Mikor jön az illata és elvált az edény szélétől, kész van. Nem árt erről meggyőződni kötőtűpróbával, vagyis a massza közepébe szúrok egy kötőtűt (én egy hosszú gyros-os pálcikát szoktam) és ha semmi nem ragad rá, biztosan kész van.
Miután kiveszem a sütőből, bőven ráérek elkészíteni a szirupot, ugyanis erre a süteményre akkor öntöm rá óvatosan és lassan a forró szirupot, mikor a süti már legalább langyosra hűlt (a melomakarono-val ellentétben, ahol forró sütire forró szirup jön).
A szirupot úgy készítem, hogy a konyakon kívül minden hozzávalót összeöntök, felfőzőm, leszedem a habját és kb. 5 percet főzöm. Miután a tűzről lehúzom, beleöntöm a konyakot is.
Ugyan a képen nem látszik, én ez alkalommal egy csokikrémet is tettem a tetejére, mert mikor kivettem a  sütit a formából, eltörtem és ezt akartam elrejteni, ami sikerült is. A csokikrém a következő:
összeolvasztok alacsony hőfokon 6 lk margarint, 2 lk kakaóport, 2 csésze porcukrot és fél doboz (1 doboz 250 gr) lecsöpögtetett joghurtot.
A süteményre öntöm úgy, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle, majd a sütit bőven megszórom darált dióbéllel. Igaziból tejszínhabbal díszitettem volna, de tudtam, ahová igyekszünk, nem lesz hely a hűtőben és biztosan eltelik 2-3 óra a fogyasztásig, ezért nem akartam hűtésigényes anyagokkal dísziteni.
Nagyon finomra sikerült!:)

Ágni görög konyhája

Veled is biztosan megesett már, hogy nem volt valamihez önbizalmad.Vértezd fel magad online videószemináriumunkon, hogy soha többé ne kelljen a padlóról szemlélned a világot. Katt ide>>