Bazsalikomos tészta (Ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό)

Itthon vannak a nagy-fiaink. Két szép nagy szál ember, a férjemmel együtt három nagydarab férfi. Van mit főzni. Ráadásul az egyik srác vega. A szerencse az, hogy mivel elég sokat éltek már egyedül, tudnak főzni, legalábbis el tudják magukat látni, sőt elkészítik azt, amihez kedvük van. Többször besegítenek nekem is a konyhában, vannak olyan napok, mikor ők főznek elvileg, persze a kezük alá kell adni ezt-azt meg mosogatni kell, de így is segítség. Ha azt nézem, hogy férjem-uram nem híve ennek a szórakozásnak, boldog kell legyek, hogy a fiúk önszántukból néha beállnak. Az elmúlt napok egyikében bazsalikomos makarónit főztünk közösen. Az ötlet onnan jött, hogy a több bazsalikomos cserepemből az egyik még mindig csodálatos nagy lombbal rendelkezik és isteni illatot áraszt. Hát ezt kopasztották meg a srácok az ebédhez.
A kaja lényege, hogy rengeteg paradicsom szükségeltetik hozzá és nagyon érett, leves, illatos nyári paradicsomok. Mi 3 kg ilyen paradicsomot használtunk fel, 1 kg makarónihoz. A másik nagyon fontos: a makaróni minősége. Ajánlott nagyon jó minőségű makarónit használni, ami nem ázik szét és pontosan annyi idő alatt fő al dente-re, amennyi idő a tasakon fel van tüntetve. Ilyen makaróni a Barrila, anélkül, hogy reklámozni akarnám őket, de a minőség jóval magasabb mint a többi görög makarónié.

Szóval a rengeteg paradicsomot, rendre fővő vízbe mártom pár másodpercig, majd lehúzom róluk a héját. Egészen apróra vágom, sőt lehet egy részét mixelni is. Bepakolom egy magas falu lábosba, vagy fazékba és egy kissé főzőm, amíg a habja leszáll. Hozzáadok kb. 1/2 pohár olívaolajat is. Kb. 4-5 kövér cikk fokhagymát megpucolok, apróra vágok és ezt is a paradicsomfőzetbe zúdítom.

Miután kb 10 percet főtt az egész és kissé a levéből elfőtt, egy hegy megmosott és apróra vágott bazsalikomlevelet is a mártásba zúdítok, majd átpakolom egy nagy lábosba és beleöntöm a 2 csomag (1 kg) makarónit, majd sózom. Fele időre főzőm, mint amennyit a tasakon ír, majd lekapcsolom az étel alatt a tüzet és lefedve hagyom, hogy a tészta beszívja a mártást.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Ágni görög konyhája

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---