A hosszú életű, tiszta ruha

Sokszor hallani, hogy  „Nem a ruha teszi az embert”. Ez igaz is, de azért egy „takaros” háziasszony számára  nem lehet közömbös, hogy milyen az a ruha.

Mire figyelj oda mosásnál?

Íme néhány  tipp, hogy ne légy csalódott mosás után!

Sárga, koszos gallér esetén:

1. Mielőtt gépbe teszed az inget,  egy hajsamponba mártott ronggyal vagy ecsettel kend át az erősen szennyezett részeket (gallér, kézelő)!

2. Ha a gallér már sárga, akkor dörzsöld be erősen krétával, mert az oldja a zsírt, s így azt könnyebb eltávolítani! Ha már nagyon sárga, akkor ismételd többször!

3. Ha nagyon koszos a gallér, akkor elő a két csodaszerrel, az ecettel és szódabikarbónával! Készíts pépet belőlük, s kend a gallérra, várj néhány percig, s mehet a mosógépbe.

Bolyhok, szöszök ellen:

1. Kordbársony ruhát több váltás vízben, óvatosan nyomogatva mosd ki! Nedvesen szálirányban keféld át ruhakefével, így minden szösz eltűnik róla! Ha kihúzogatod, s felakasztva szárítod, nem lesz gond a vasalással!

2. Bolyhos ruhadarabokat kifordítva mosd, hogy ne menjenek rá a szöszök!

3. Érzékeny, kényes, bolyhos, szöszösödésre hajlamos ruhadarabokat párnahuzatban mosd! Ezzel nem csak a ruhát, de mosógéped szűrőjét is véded.

4. Kevésbé bolyhosodnak az anyagok, ha egy csésze ecetet is használsz mosáskor.

5. A cipzárakat mindig húzd fel! Kiszakíthatja, megsértheti a többi ruhát! Ráadásul a műanyag cipzár tönkre is mehet.

Ráadás tippek:

1. Legalább félévente egyszer tisztítsd ki a mosógéped! Üresen indíts el egy mosóprogramot, s  mosószer helyett ecetet tegyél bele az adagolóba, s a dobba önts egy liter ecetet! Ez feloldja a vízkövet és leszedi mosószert is a dobról.

2. Szakadt ruhát ne tegyél gépbe, mert előfordulhat, hogy tovább szakad!

3. Ha erősen szennyezett a ruha, akkor a gépbe tétel előtt áztasd le vagy nedvesítsd be, s folttisztítószerrel dörzsöld át a szennyezett területet, s úgy tedd a mosógépbe!

4. Ha új fehérneműd van, akkor az első felvétel előtt mosd ki, egyrészt higiéniai okokból, másrészt olyan vegyszereket tartalmazhat, ami allergiás reakciókat okozhat!

5. Új harisnyát az első felvétel előtt mosd ki,  vagy legalább öblítős vízbe áztasd pár percig! Ezáltal rugalmasabb lesz, s kisebb az esélye, hogy felszalad a szem.

Holnap egyéb mosási ötletekkel jövök!

Várom ötleteid a kommenteknél!

Ha szeretnél hetente háztartási tippeket kapni, iratkozz fel hírlevelemre!

 

Háziasszonysuli

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/