A tegnapi nap, fejben számolva is legalább 5 nagy tanulságot hozott számomra, ha leülnék összeírni, lenne az még akár 6 is! :).

Az egyik nagy tanulság az volt, hogy az üzletet nézve (merthogy egyébként üzletasszony lennék, vagy mi), még mindig érzelmekkel vagyok telítve, és bizony fontos szálakat vágok el érzelmi alapon. Az, hogy nem logikusan döntünk hanem mindig érzelmek alapján, az nem újdonság, nem hiába apellál minden reklám az érzelmekre (illetve a jó reklámok :)). De az meglepett, hogy mondjuk egy vitás esetben amelyik félt hallgattam, annak tudtam igazat adni. (Nagyon leegyszerűsítve a témát, mert a maga természetes valójában körülbelül három napig lehetne mesélni a sztorit.)

Egy férfi nem ilyen. A férfiak ennyire nem empatikusak, ha valamelyik fél mellett döntenek, akkor ott maradnak, és kész. Most pont nem tudom eldönteni, hogy az a fajta férfias hozzáállás helyes-e, vagy helytelen. Főleg egy nőtől… De abban biztos vagyok, hogy vállalható a női „naivságom”, mert én így vagyok én.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Ami viszont a tegnapi napra rányomta még pluszban a bélyegét, az az, hogy azok előtt a bizonyos nehéz napok előtt állok… Illetve, miket beszélek: ülök. Ugyanis ilyenkor állni, álldogálni, igen veszélyes elfoglaltság számomra, mert az egyébként is alacsony vérnyomásom ilyenkor valahol a béka hátsója alatt van fél méterrel.

Azon gondolkodtam, hogy micsoda fintora ez az életnek:

 • eleve nincs könnyű életük a nőknek,
 • többszörös felelősség nyomja a vállunkat,
 • meg akarunk felelni az egész világnak,
 • szépek, okosak akarunk lenni,
 • folyamatosan a boldogságot és a harmóniát keressük,
 • tanuljuk- és közben tanítjuk a gyermekeinket is – az életet,
 • lemondunk, megalkuvunk, háttérbe szorulunk, ha kell,
 • és mindezek mellé még itt vannak ezek a fránya hormoningadozások is! 🙂

Ráadásul, sosem egyformán intenzívek a tünetek, van, amikor meg sem kottyan, van, amikor házisárkánnyá változtat. 🙂

Mindig fülembe csengenek középiskolai tornatanárom szavai – persze férfi volt: – Lányok, a nehéz napok miatt nincs felmentés, a nők olimpiai aranyérmet is képesek nyerni a nehéz napjaikon!

Hát, lelkesítőnek lelkesítő volt, az biztos. Ha olimpiai aranyéremre nem is gyúrunk, azért jó tudni, hogy bármire képesek lehetünk, még ezeken a fránya, nehéz, zűrös napokon is. 🙂

Ja, hogy mi köze ennek a tanulságokhoz? Csak annyi, hogy tegnap reggel még úgy keltem, hogy „csak ennek a napnak legyen vége”, este 9kor meg, annyi rengeteg élménnyel a hátam mögött, ami a naphoz tartozott, azt éreztem, hogy még egy hegyet is el bírnék hordani.

Szóval csak lehet abban valami, amire már eddig is próbáltam rávilágítani, hogy ha nem a negatívumra koncentrálunk (jajj, de fáj a fejem, jajj, de nem jól érzem magam, jajj, de minden bajom van), hanem egy az egyben behelyettesítjük a rosszat valami egész mással, urambocsá’ jó dolgokkal, akkor érdekes módon minden jobbá válik.

Most rohanok, megyek egy egész napos babás-mamás találkozóra egy barátnőmmel, aki nemsokára bemutatkozik itt az oldalon is, mint szakértőnk, addig is még maradjon személye titokban :). Szép napot kívánok neked!

8 thoughts on “A nehéz napoknak is van tanulsága”

 1. Ahhoz a mondatodhoz szeretnék hozzászólni, ahol azt írod: „…ha nem a negatívumokra koncentrálunk, …akkor érdekes módon minden jobbá válik.”
  A TV-ben volt egyszer régen egy műsor a koncentrációs táborok túlélőiről. Egy bácsikától kérdezték, hogyan tudták átvészelni azokat a nehéz időket, a sok gyötrelmet. És képzeljétek, mit mondott! Elkezdtek egy „játékot” játszani. Esténként a barakkban mindenkinek fel kellett sorolni, hogy aznap milyen JÓ dolgok történtek vele. Az volt a nap győztese, aki többet tudott felsorolni. Jutalom nem volt a győztesnek, de rengeteget segített a többieknek is pozitívan látni a világot. Íme egy, a bácsi által felsorolt jó élményekből: „ma csak 14 pofont kaptam, és ez nagyon jó, mert tegnap 20-nál is több volt.”
  Azért írtam ezt le Nektek, mert nagyon sokszor eszembe jut ez a bácsi, amikor hallom az ismerőseimet bosszankodni, mérgelődni apróságok miatt. Amikor panaszkodnak, hogy ez a lusta gyerek már megint nem tanul, eszembe jut: de legalább egészséges, és nem kell orvoshoz hordanod! Tényleg, igazad van! – mondja az illető. Amikor bosszankodott a barátném, hogy pirosra váltott az orrunk előtt a lámpa, akkor azt mondtam neki: Andi, én lemértem a múltkor, KETTŐ perc múlva megint zöld lesz. Azt a 2 percet ne mérgelődéssel töltsd el, hanem használd ki arra, hogy nézd meg a jó pasikat az utcán :-).
  Még egy sztorim van a pozitív gondolkodásra, ezt saját fülem hallatára mondta egy bácsi az utcán. Hideg tél volt, -10 fok, amikor egy nőci elkezdett sopánkodni, hogy „milyen rettenetesen hideg az idő”. Ezt meghallva, a bácsi odafordult hozzá, és így szólt: – aranyoskám, nem ez a hideg, békeidőben a mínusz 10 fok, hanem háborúban a mínusz 30!!! Na, gondolhatjátok, a nő fülig vörösödött, és azt mondta: igaza van.
  Tehát: próbáljunk meg pozitívan gondolkodni.
  Más téma, de nem tudom, hol kérdezzem meg: hogyan lehet fényképet feltenni magamról a nevem mellé? Szeretném, ha látnátok is, ki az a Marcsi

 2. Marcsi, a gravatar.com weboldalon tudsz feltölteni magadról képet és akkor az utána megjelenik az „avatar”-t használó összes oldalon (mint pl. ez is az, fórumok, stb). Előtte regisztrálni kell, egyszerű, nekem angol tudás nélkül is sikerült. Ha elakadsz, távsegítünk:) csak szólj!

 3. Ez a „próbáljuk mindenben meglátni a jót” hozzáállást jó pár éve igyekszem – több kevesebb sikerrel – megvalósítani, magamévá tenni. És így visszatekintve erre a néhány évre, azt kell mondjam, sokkal könnyebben viselem a nehézségeket, problémákat, mint akkor, amikor folyton sopánkodtam, szorongtam, nyavalyogtam valami miatt.
  A saját életedet – és ezáltal környezeted életét – teheted jobbá és szebbé, „csak” a gondolkodásodat kell megváltoztatni. Tudom, hogy ezek üres, közhelyes szavaknak tűnnek sokak szemében.
  Nem kell elhinni, ki kell próbálni! Működik…

 4. Ami, nem üres közhely, mert amint mondod egy tipikusan negatív embernek, máris rájössz, hogy nem közhely, ugyanis elég nehéz átváltani 🙂

  Pedig ez a kulcsa mindennek, és tulajdonképpen csak egy döntés kell hozzá, ahogy te is tetted! 🙂

 5. Marcsi, itt tudsz magadnak avatart feltölteni („globálisan elismert avatar”), amit – ha a rendszer képes rá, a wordpress például igen – az email címed alapján beazonosít és megjeleníti a hozzászólásod mellett: http://en.gravatar.com/

 6. Köszi a segítséget, fent van a fényképem! 🙂

 7. Kedves Marika!

  Hirtelen nem tudom mit is irjak.
  Karrier és előbbre jutás?
  Nagyon szép és jó is lenne, de….
  Leérettségiztem, szültem négy gyereket.
  Főzök,mosok,takaritok.
  A karrier elkerült.Elváltam, neveltem egyedül a gyerekeket és most itthon vagyok.Munkaképességem
  fizikailag legyengült 40%-kal.
  Kreatív vagyok,szeretem a szépet, a pörgést, az emberekenek segíteni.Most viszont nem tudom mere?hova?hogyan?
  Nagyon sok vágyam van, sok elképzelésem.
  Sok mindent elértél és sikeres vagy.
  Megtudod adni a start lépést?

 8. Erika, kiemelném egy mondatodat: „Kreatív vagyok,szeretem a szépet, a pörgést, az emberekenek segíteni.”

  Nna, minden mást felejts el!
  Erre koncentrálj!
  Nem arra, hogy mi adatott, milyen hátrányaid, nehézségeid, problémáid vannak. Azok mindenkinek vannak, de az azokra való koncentrálás sajnos nem visz előrébb. Analizálni segít, de nem visz sehova.

  Ezért szépen most ülj le, vegyél magad elő néhány üres papírlapot, vagy akár egy füzetet, és kezdd el írni, hogy MIRE VÁGYSZ!
  Pl. Segíteni másoknak, hogy meglássák a szépséget.

  Ne úgy írd a vágyaidat, hogy azt mérlegeled közben, hogy mire van lehetőséged! Ugyanis lehet, hogy most nem látod a lehetőséget, de erre sose szabad koncentrálni.

  Előbb vágyakat kell megfogalmazni, aztán jön a lehetőség, a megoldás magától!

  Nekem nagyon sokat segít, ha a vágyaimat elalvás előtt elképzelem, és bár nem vagyok klasszikus értelemben hívő, de imádkozom is! Hogy valóraváljon!

  Tudnod kell mire vágysz, látnod kell, mire vágysz, és kérned kell 🙂 Hidd el, meglesz!

Comments are closed.