Agyfélteke teszt

Az emberek többsége bal agyféltekei dominanciával bír, és mindenkinek vannak bal agyféltekés és jobb agyféltekés pillanatai nap közben. A világ bal agyféltekés, ezért azok, akik bal agyféltekei dominanciával bírnak, azok könnyebben boldogulnak az élet útvesztőiben, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan sikeresebbek is.

Az iskolában a bal agyféltekét edzi a magyar oktatás, ami nem lenne gond, ha a gyerekek óriási számban nem jobb agyféltekei dominanciával érkeznének a suliba.

Tünetei annak, hogy a gyereked jobb agyféltekei dominanciával bír, ezért az alsó tagozatban valószínűleg nem az átlaghoz fog tartozni, hanem inkább azok közé, akivel kicsit többet kell foglalkozni:
1.) Nem akart iskolába menni,
2.) és úgy egyébként utálja a kötöttségeket, ő szabad szellem.
3.) Jobb kezes és nehezen fogja a ceruzát, ügyetlennek tűnnek az ujjacskái.
4.) Bal kezes.
5.) Nem az a lába domináns, amelyik keze (tehát jobb kezesként bal lábas, és fordítva).
6.) Irdatlanul nagy és élénk a fantáziája.
7.) Egész életében inkább a nyugtalanul alvás jellemző rá, mintsem a nyugodt. (Pl. piciként, kicsiként feszt virrasztott volna éjszaka, sokszor felébredt, és semmi praktika nem tudta ezt kiiktatni az életéből)
8.) Relatíve kicsi korától nem alszik nap közben (oviban sem szeretett aludni).
9.) Ha választhat, inkább a mesenézésre szavaz, mint a mese hallgatásra.
10.) Zseniális, világmegváltó, feltalálóhoz illő ötletei vannak.

Ha minimum 4 igaz a gyermekedre, akkor várhatóan lesznek gondok a suliban, természetesen attól is függően, hogy az iskola, ahova jár, milyen minőségű. Azért, mert az iskola a bal agyféltekei dominanciát preferálja, a bal agyféltekés gyerekek passzolnak bele az öntőformába leginkább, míg a jobb agyféltekések minden létező módon és irányban kilógnak.
Az írással és olvasással is lehetnek kezdeti gondok, lemaradhat a csemete a többiektől, de azért közben az ő bal agyféltekéje is edződik, ami nem hátrány azért, ha az evolúciót vesszük alapul. Nem árt alkalmazkodni.
A lényeg, hogy ne veszítse el a gyermek a motivációját, az önbizalmát, lelkesedését.
Erőltetni abszolút felesleges, mert az AGYA tök másképp dolgozik, mint a többségé.

A megoldás az, hogy VÁRNI kell, türelemmel. 9-10-11 éves korra már ügyesen tud majd alkalmazkodni a helyzetekhez: ha bal agyféltekére lesz szüksége, akkor azt használja, ha meg a jobbra, akkor azt.
Míg egy bal agyféltekés gyerek nagyon nehezen vált át a jobbra – kb. naponta max fél órára, azt is darabokban -, addig a te gyermeked rugalmas és ez által sikeres lesz, valószínűleg KÉSŐBB.
Nem az alsó tagozatban, hanem később.

Bízhatsz abban, hogy sikeres felnőtt is lesz belőle, de csak akkor, ha most nem engeded lekalapálni a különleges képességét. Mert ez az! Képesség, amivel a modern oktatás nem tud mit kezdeni, de szerencsére vannak felvilágosult pedagógusok, akiknek kész megoldásaik és jól bevált módszereik vannak arra, hogy a különböző agyféltekei dominanciával bíró gyerekeket egyszerre tanítsák.

Szóval nyugi, ha jobb agyféltekés a gyereked, az jó! Csak az iskolát kell túlélni ;).

Vidi Rita

A RitArt Academy jobb agyféltekés képzéseinek szakértője

Agyfélteke teszt
Agyfélteke teszt