Pár hete pakolászás közben énekeltem Presser Gábor egyik nagyszerű számát, a Rozsdás szög című dalt.  Mélysége miatt szeretem, amit a harmadikos kislányom nem értett meg.  Az egészre csak annyit mondott, hogy nem vagyok trendi, áttérhetnék valami más, vidám zenére, mert ez túl öreges. Megkérdeztem tőle, hogy milyen dalt énekelne egy menő-mami. „Vidámat, pörgőset, fiatalosat – jött a válasz – ez öreges, talán azért, mert szomorú.”

Szomorúság, öregség… Ezt hogy érti? Tény, hogy amióta a harmadik x-et megkezdtem másként látom a világot, de az is lehet, hogy az anyaság okozza. A felelősségvállalás, a tökéletességre törekvés. Mindeközben nem haladtam volna a korral? Vagy épp ellenkezőleg, most értem abba a korba, ahol előtérbe kerülnek az igazi értékek?

Elismerem, hogy zengő – bongó zenecsatorna helyett már szívesebben hallgatok lágyabb stílust.  De nem érzem öregnek magam. Inkább érettnek, és nagyon örülök, hogy nem a tv-ben látott mű – csajok diktálják a mindennapjaimat, mint annak idején. Nyugodtan leviszem a szemetet smink nélkül is, a ruházatommal sem „celeb” példaképet követek. Már nem akarok a környezetemben mindenkinek megfelelni, már nem félek attól, hogy olykor elbukom, és nem teperek azért, hogy befogadjanak egy menő baráti körbe.

Örülök, hogy mára alkothattam egy csapatot, amit úgy hívnak: család. Sokan mondják, hogy a házasság és az anyaság lemondással, áldozatvállalással jár, én inkább úgy gondolom, azt mutatja meg, hogy az életem egy következő, fontos szakaszába léptem. Úgy érzem, jó úton haladok a teljesség felé.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

Erről eszembe jut Áprily Lajos egyik verse:

Kérés az öregséghez

Öregség, bölcs fegyelmezője vérnek,
taníts meg, hogy Csendemhez csendben érjek.

Ne ingerelj panaszra vagy haragra,
hangoskodóból halkíts hallgatagra.

Ne legyek csacska fecskéhez hasonló,
ritkán hallassam hangom, mint a holló.

A közlékenység kútját tömd be bennem,
karthauzi legyek a cella-csendben.

Csak bukdácsoló patakok csevegnek,
folyók a torkolatnál csendesednek.

Ments meg zuhatag-szájú emberektől,
könyvekbe plántált szó-rengetegektől.

Csak gyökeres szót adj. S közel a véghez
egy pátosztalan, kurta szó elég lesz,

a túlsó partot látó révülésben
a „Készen vagy?”-ra ezt felelni: – Készen.

Laskai Nelli

http://haszontanacsado.blogspot.com

http://www.htiroda.hu

4 thoughts on “Teljesség”

  1. Szerintem is fontos az érettség. Engem jó érzéssel tölt el és elégedettséggel, hogy nem ragadtam le a 20 éves szintemen – fejlődtem!:) Kézzelfoghatóan is – lett családom, házam, stb., és a személyiségem is, gondolkodásmódom is sokat változott. Bár belül gyerek maradtam sok tekintetben(alkotásvágy, játék, idealista naivitás bizonyos dolgokban) de ez így jó! 🙂 Sajnos nagyon sokan vannak, akik megrekedtek egy bizonyos szinten, és nem alapítanak családot, vagy 30 évesen még az iskolapadot koptatják. De hát erről sokat is hallani manapság…

  2. Épp a napokban gondolkodtam azon, hogy annakidején úgy éreztem (talán minden kamasz úgy érezte), hogy a szüleim nem értenek meg.

    És akkor beugrott, hogy nagyrészt mit takart ez az el nem fogadottság érzés… A szüleim nem értették meg, hogy engem milyen érzések kötnek egy-egy dalhoz, egy zenéhez. Mai napig szívesen hallgatok olyan zenéket, amelyekről aktuálisan úgy érzem, hogy egy-egy érzelmemet fejezik ki, gondolom ezzel mindannyian így vagyunk.

    Lehet, hogy a te lányodnak is ez a meg nem fogalmazott problémája? Esetleg az, hogy azok az érzéseket, amiket benned kelt egy dal, azok őt pillanatnyilag nem mozgatják?

  3. Úgy érzem, én is a teljességbe tartok. Mostanra jobban ismerem és jobban szeretem magam. Kifejezetten örülök a koromnak (45 éves vagyok), mert érzem, hogy ténylegesen bölcsebb – és ezért boldogabb is – vagyok, mint például a 20-as éveimben. Nagyon sok volt még bennem a bizonytalanság akkor, és örülök, hogy ez elmúlt. Most már tudatosan változtatok, és teremtem meg én magam az átmeneti bizonytalanságot, mert megtapasztaltam, hogy érdemes – utána minden sokkal jobb lesz.

  4. Az igazi boldogság valószínű akkor köszönt ránk, ha elégedettek vagyunk azzal, ami már megvan és nem azon kesergünk, ami nincs. A lényeg, hogy türelemmel hozzuk ki az adott szituációból a legjobbat. Saját tapasztalatom, hogy élni a jövőben – a jelen helyett – épp oly káros, mint leragadni a múltban.

Comments are closed.