Szoktál számvetést csinálni? Ilyenkor év elején ez sokat emlegetett téma, és valóban érdemes átnézned a pénzügyeidet egy évre visszamenőleg.  No, és persze meg is tervezni a következő évedet.

Készítettem egy listát, aminek mentén haladhatsz:

I. Legelőször is nézd meg, hogy mit végzel már az alábbiak közül? Ne ijedj meg, semmi gond, ha nem csinálod mind, viszont érdemes elgondolkodnod, mit vezess be az új esztendőre – lássuk csak:

 1. nyomon követed-e a készpénzáramlásodat?
 2. milyen időszakot ölel fel a készpénzáramlásod követése?
 3. követed csak, hogy mire költöd el a pénzt, vagy megelőző, tervező pénztudatosságot is tanusítasz? azaz tervezel-e előre tudatosan legalább 1 évre?
 4. ha tervezel, akkor összehasonlítod-e a tény/terv számokat, azaz amit terveztél, azoknál mi a realitás, mi lett tény: mi történt TÉNYlegesen 🙂
 5. elemzed-e a pénzügyeidnél az arányokat, azaz a pénzbeosztásnál mire mennyit költöttél/költöttetek stb.
SZÁMvetés
SZÁMvetés

II. Egy nagyon fontos kérdést ajánlok másodikként mérlegelésre: milyen a pénzügyi helyzeted/helyzetetek jelenleg?

 1. máról holnapra élsz/éltek, épp csak ki tudjátok fizetni a számlákat
 2. a hitelek, az adósságok nagyon szorongatnak, emiatt folyamatos a stressz az életedben/életetekben,
 3. rendelkezel legalább minimális biztonsági tartalékkal,
 4. a biztonsági tartalék mint anyagi védettséget jelentő forrás kellő nyugalmat biztosít számodra (legalább fél éves vagy eléri az egy éves időtartamot is),
 5. van-e passzív jövedelmet biztosító forrásod stb.

Ezek a kérdések a pénzügyi célkitűzéseket is segíthetik, és akár a szükséges változások felé is elindíthatnak. Hogy segítsem a nők személyes pénzügyenek menedzselését, ezért összeállítottam egy ingyenes e-mail kurzust pénzügyi tervezés témában – itt tudsz rá jelentkezni —>>>

Ha pedig a fentiekkel kapcsolatban itt és most 😉 van kérdésed, hozzáfűznivalód, akkor tedd meg nyugodtan mielőbb  – várom a hozzászólásaidat, a hozzászólásaitokat.

Mert remélem, hogy többeknek lesz felvetése, véleménye… Szóval? 😉

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

10 thoughts on “SZÁMvetés, azaz hogy állsz a pénzügyeiddel?”

 1. Mi előre tervezgetünk és a múltat is kielemeztük párommal január első napjaiban -épp a leírt tanácsok alapján.
  Bosszantó, hogy aránytalanul soknak látszik a fűtés, … stb. éves költsége, pedig havi szinten tudjuk.
  A legbántóbb,hogy mennyi ment el november -decemberben olyanokra, amiket hasznosnak véltünk.
  Óriási szerencse, hogy bírtuk fedezni!!! (mástól vettük el – a konyha szekrény a következő fél éves tervbe került- ÚJRA! Nem biztos, jól tettük ?!)

  A 2010 bárhogy alakulhat, attól független, hogy a tőlünk telhetőt vállalkozásunkban megtesszük.
  Marketing lépések garmadái és oldal készítési tanácsok ezrének figyelemmel követése ill. a szakmai háttér egyre biztosabb elsajátítása mellett is tud e egyedinek nevezhető (kényszerből) született, de szerethető és akár jól működtethető vállalkozás, amire
  csak már a nyaktiló látásakor szánják az emberek magukat ( munkavédelem az emberek hátán az egyik púp).

  Tehát, a leggondosabb oda figyelésssel is tart szerintem az ember attól, nehogy közbe jöjjön valami meglepő dolog, akár ne adj Isten betegség, …,mert a kis tartalékok totál felemésztődnek.

  A mondjuk úgy „számító, bölcs, okos ember nem csak él a vakvilágban -főképp manapság- de ismerjük el; sokaknak nincs túl sok választása.
  Legjobb pénzügyi manőverezéssel is szinte önkínzást bevállalva tud egy-két család kiszorítani esetleg egy nyári kirucit, stb.
  A kikapcsolódásra szánt programokat ügyesen megszervezve is valamiből csak fedezni kell-ene.
  Amikor egy-egy előadásotokra sokak szíve majd’meg szakad, bárcsak mehetne, -mégsem bír- felmerül: mert cigire, bármire viszont tud költeni?
  Sokan nem ilyesmire, hanem az otthonukra, pelenkára, szülő segítésére költenek- bár ismerjük el jó magyar szokás, hogy valamivel mégiscsak szeretjük magunk kényeztetni a töltődés érdekében-. Ez sem mindenkinek egyformán jut ki.

  Lányomat arra tanítom a legkisebb darabka csokit is meg lehet felezni, tanulja meg, szétosztható a kicsi is, csak hozzáállás kérdése.
  A pénznél is így lehet talán: mindenből tudunk még elcsípni. Számos véleményt olvastam már erről és nem tudom, merjem-e meggyőződéssel írni: nyafogunk anyagi hátterünk tükrében, de nem vagyunk teljesen őszinték!
  Tévedek?
  Vannak pro és kontra példák az bizonyos.

 2. Zsuzsa, 1 hét után jól feldobtad a labdát a nagyon tartalmas bejegyzéseddel – köszönet mindenképp érte!

  Néhány dologra reagálnék…

  Legelőször is a gondolat hatalmára. Tapasztalatom alapján írom, hogy szerintem az aggodalom, hogy ettől tartunk, attól tartunk – felemésztődik az a kis tartalék is – nem igazán szerencsés. És a magyar panasz kultúra részének lenni sem.

  És valószínűleg ott van a lényeg, amit a végén pedzegetni kezdtél: nyafogás van, és nem igazán vagyunk őszinték.
  Meglehet. A szembenézés bátorságához őszintének kell lennünk – magunkhoz is. Nem mentegethetjük magunkat, fel kell vállalni a felelősséget, és a következményeket is. Ha ezt nem egy önostorozó magatartással tesszük, hanem egy szeretetteljes, saját hülyeségeinket is megbocsátó magatartással, akkor előrébb tudunk lépni – szerintem, és tapasztalatom szerint. Ezt érzékeltem magamon, láttam mások esetében is működni.

  És szó nincs róla, hogy amig pénzügyileg tudatosodunk, pénzügyi önismeret terén is, addig sanyargatni kell magunkat.

  Én mindenkit arra biztatnék, hogy a pénzteremtő energiáját vegye elő – mert van mindenkinek, higgyétek el nyugodtan :-)) -, és ne csak a nadrágszíj meghuzáson gondolkodjpn. A legfontosabb pénzügyi bölcsesség, hogy egyszerre csináljuk a következő kettőt: nem pazarlunk, azaz gondosan bánunk a meglévő pénzünkkel, és közben több pénzt teremtünk.

  És külön összeget teszünk félre a saját magunk kényeztetésére. Amíg pénz nincs elég valamire, addig pedig érdemes a saját pénzügyi kreativitásunkat tornáztatni, játszani azzal, mi mindent meg lehet ingyen is szerezni. A világ összes legjobb dolga olyan, hoy nem kell hozzá pénz. Gondoljatok bele!

  Egy jó beszélgetés a gyerekeddel, a szülőddel, vagy a kollégákkal, egy jó szeretkezés a pároddal, egy jóleső séta egyedül stb.

  Ajánlom nagyon a fenti írásban található ingyenes e-kurzust, és a honlapomról 2 közelmúltban készült bejegyzést. Szerintem érdemes megnéznetek ezeket a videókat:

  http://www.gazdagnok.hu/2009/12/30/szamvetes-penzugyek-oev-utan-ujev-elott-video/

  http://www.gazdagnok.hu/2010/01/04/szamvetes-nem-csak-penzugyekrol-potszilveszteri-onleany-talalkozo-video-1/

  Ida***

 3. A választ nagyon vártam és nem csalódtam.
  Figyelmesen olvastam. A sorok közt megbújó fontos szavak jelentését ill. gyakorlatbeli kivitelezését szeretném mielőbb jól elsajátítani.
  Újra meg újra el fogom olvasni, mert kinyomtatom és kiteszem közelembe.
  Igazából józan paraszti eszünk használatával szerintem magunk is rájövünk e „turpisságok” némelyikére, de, hogy következetesek és „számítók” tudjunk lenni bölcsen, jól el kell sajátítani az erre vonatkozó szabályokat.
  Kiemelésre került, hajlamosak vagyunk kis kitérőket tenni, ill. rosszabbnak látni a helyzetünket alkalmanként.Ez ragadós is lehet, egy másik szép kocsija, ill. kanapéja vagy ruhája, kozmetikába járása láttán. Pl.:”Ha Ő megteheti, én nem? Igenis megérdemlem! stb. okokból”
  Hogy a gondolat hatalma alá kerüljek, még az ajánlott írásokat is feltétlen átolvasom és nagyon szépen köszönöm a megerősítést, újabb tippeket, hasznosságokat!! Sokat számít nekem véleménye !

 4. Zsuzsa, először is tegeződjünk, nehogy mááán! Mi, nők magunk között mindig tegeződünk – itt a Hősnőkön meg a Gazdagnőkön is. Mardjunk ennél a jó szokásnál, hm? 🙂

  Szerintem az irigység se negatív, se pozitív értelemben nem szerencsés. Bár tény: a pozitív, ami tettekre sarkall még mindig jobb.

  Azt kell tudatosítanunk, hogy az anyagi síkon SZÚkség, HIÁNY-gondolkodás van, másokkal való összehasonlítgatás, előjönnek a különböző gyarlóságaink.

  Spirituális síkon viszont BŐség van, mindenkinek jut mindenből, sőt: mindenen megvan, csak még nem érkezett meg hozzám a jövőből. 😉 De ha jól fókuszálok, tisztítom magamat a lélektani blokkoktól, oldom a feszültségeket az anyagiakkal kapcsolatban, akkor a BŐség megérkezik. De ha a hiányra, a SZŰKségre koncentrálok, hát aligha…

  Az anyagi és sprituális sik között – szerintem – összekötő kapocs, híd a lélektani. És ha a pszichológiai síkon sok mindent a helyre teszünk, helyére tudunk tenni, akkor tényleg a jól(L)ét lehet, és lesz is a miénk minden síkon. 🙂

  Remélem, hogy érthetően írtam, hm?

  Köszönöm a jelzést,
  Ida ***

 5. Kedves Ida!
  Ha belegondolok, minimális biztonsági tartalékom mindig volt, még akkor is, amikor nappali tagozatos főiskolás voltam, mellette dolgoztam, és ebből kellett fizetnem az albérletemet és a tandíjamat (másoddiploma volt) a megélhetésemen kívül. Na ebből nagyon félretenni nem tudtam, de minimális megtakarítás volt. Aztán mikor „normális” főállásom lett, igen hamar félretettem a legalább fél évre elegendő biztonsági tartalékot, ami aztán tovább nőtt, de amikor férjhez mentem és lakást vásároltunk, az egészet beleforgattuk a lakásba, és kezdődött elölről az egész, de működött.
  Most a Kincstár után már lényegesen tudatosabb vagyok a pénzügyekben, de visszatekintve sem tartom magam rossz pénzkezelőnek, de azért még van mit tanulni.
  A készpénzáramlásomat „fejben” vezettem, kb. tudtam, mennyi van, mennyit költök, eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy hónapban többet költöttünk, mint amennyi a bevételünk volt (egyszerre jelentkezett az, hogy emeletes ágyat vettünk a gyerekeknek, és egy tanfolyam, amit nem akartam kihagyni, és azóta jócskán behozta az árát :))
  Mégis – nem tudom miért – csak 2009 májusától vezettem papíron (illetve excelben), valamiért kellett nekem, hogy párszor elolvassam a honlapodon 🙂
  Így csak azzal, hogy vezettem és figyeltem, fél év alatt eljutottunk a minimális tartaléktól a 4 hónap megélhetéshez szükséges megtakarításig, úgy hogy három kisgyerekkel gyakorlatilag négy éve Gyeden vagyok, és lakáshitelünk is van, és több tréningen is voltam az utóbbi egy évben. (illetve van néhány hosszú távú megtakarítás is, az jelenleg nem hozzáférhető).
  Pedig tervezni még nem is terveztem eddig (csak fejben), és elemzést is csak nagy vonalakban készítettem. De szeretnék ennél jóval alaposabb, gondosabb lenni, annak ellenére, hogy már a fejben tervezéssel működésbe hoztam a BŐséget, mert érdekes módon, amit fontosnak tartottam, arra amikor éppen kellett, valahogy mindig került pénz, úgy hogy a tervezett megtakarítást sem csökkentette, és még azt se nagyon éreztem, hogy valamiről lemondtam volna. Néha még én se értem egészen racionálisan, de valahogy megy. És pontosan ez ösztönöz: mit lehet akkor elérni, ha ennél sokkal-sokkal tudatosabb vagyok?
  A februárt már szeretném pénzügyileg is tervezni, január első hetében „stratégiát” írtam, és most a tevékenység tervezésében tesztelem még magam, mert annyi mindent szeretnék csinálni, hogy a hatékonyság érdekében egyszerűen muszáj. Eddig egész jó voltam 🙂
  9 hónapnyi készpénzáramlás figyelése után azt hiszem, minden információm megvan a jó tervezéshez, csak éppen neki kell ülni…
  A szomszéd autója, ebédlőbútora, fűje stb. igazából sohase hozott lázba, most úgy érzem, amire éppen szükségünk van, az a rendelkezésünkre áll. Ami meg később kell, az majd akkor kerül elém 🙂 Pl. tudjuk, hogy 2-3 év múlva valószínűleg le kell majd cserélnünk az autónkat, mert öreg, és van pár hibája, de megtettük a szükséges intézkedéseket, és gyűjtünk külön erre is, amikorra kell, lesz.
  Tényleg mindenkit csak biztatni tudok a pénzügyi tudatosságra, mert kézzelfogható eredménye van.
  Anita

 6. Számvetés?

  Hm. 🙂 Bár Szanitához hasonlóan eddig sem tartottam magamat rossz pénzkezelőnek, 2009-ben tovább csiszoltam a módszereimen.

  Válaszok a kérdésekre:
  I.
  1. Igen, abszolút nyomon követem a pénzáramlásokat. Mindent könyvelek a Money Manager programmal, kéthetente. Sőt, mivel mi vagyunk a társasházban az adminisztrációért felelős lakók, a társasházat is a Money Managerrel könyveljük.
  2. A készpénzáramlás követése havi időszakosan történik, évekre lebontva.
  3. Igen, már sok, megtervezésre érdemes költséget tervezek előre egy évre, és betartani is próbáljuk.
  4. Terv/tény összehasonlítási kísérletek is vannak már… 🙂
  5. Amióta könyvelünk, és nézem a kimutatásokat is, amiket az MM program szolgáltat, rájöttem például, hogy mekkora hatalmas összeget tesz ki a lakáshitelünk és az autóhitelünk kamata a költségvetésünkben, és ez még inkább motivál a visszafizetésükre.

  II.
  A biztonsági tartalékunk bőven elég, talán 3/4 évre is, és a páromnak életbiztosítása is van a lakáshitelünk összegére, így már a befektetési lehetőségeken gondolkodok. 🙂 Ha valami nagyobb dologra költünk, mindig felteszem a kérdést, hogy tényleg szükséges-e, milyen hasznot hoz nekünk, és ha hoz, mennyi idő alatt térül meg. Eddig kisebb befektetéseket csináltam. Például környezetvédelmi témájú, nagyobb kockázatú befektetési jegyet vásároltam kis összegért, ami a vásárláskor olcsó volt, és szerintem fel fog menni az értéke. Továbbá olyan kisebb eszközökbe is beruháztam, amik a rezsinket csökkentik. Sok kicsi sokra megy. Például gázfogyasztás csökkentőt szereltünk a gázkazánra, és hőtükröket vettünk a radiátorok mögé, hogy a gázszámlát redukáljuk. Most gondolkodunk egy sörkollektoron (ismeritek?), ami megint csak lefelé vinné a fűtésszámlákat.
  És továbbra is csinálom az általam szeretett tevékenységeket: dolgozok az online vállalkozásomon, és tanulom az EFT módszert, amivel már több embernek segítettem a rossz érzéseiben eligazodni, egészségügyileg jobb helyzetbe kerülni. És a marketingtudásomat is tovább csiszolom, honlapokat szerkesztek, MLM-ezek. Próbálok több lábon állni, építem a lábakat. 🙂

  Egyelőre ennyi jutott az eszembe.
  Titi

 7. Szanitának és Szalkai Titinek is nagyon köszönöm, hogy leírtátok a tapasztalataitokat.

  Mindketten a női pénzügyi önismeretet és pénzügyi intelligenciát fejlesztő online kurzusomnak, amit KincsTár névre kereszteltünk, nos ennek voltatok a „hallgatói”. És nagyon jó érzés látni, hogy hozzájárult a fejlődésetekhez.

  Az elkötelezettségetek meghozta a gyümölcsét, és folyamatosan hozz is majd. Minden nőnek csak ajánlani tudom ezt az utat. A GazdagNők.hu-n több ingyenes lehetőség is van, ami segíti előzetesen a döntéseteket, hogy mibe kapcsolódjatok be, és sokat tudtok már ezekből is tanulni.

  Szép hétvégét mindenkinek – bőségeset! 😉

  Ida*** szeretettel

 8. 1. nyomon követed-e a készpénzáramlásodat?

  Igen.
  17 éves korom óta egy füzetben.
  Húszas éveim végén találkoztam Kyosaki könyveivel. Elsőként a Cash-flow négyszöggel. AJánlom melegen ebben a téli nagy hidegben mindenkinek, aki ki akar jönni a csávából.
  Nekünk akkoriban egy kényelmetlen, egyszobás albérlet volt az osztályrészünk egy igen problémás szomszéddal.
  A könyvben leírtak követésével kb. 3-6 hónap alatt sikerült mindkettőnknek kétszer annyit fizető állást találnunk, és két utcával arrébb költöznünk egy szuper kis garzonba. (Kár, hogy nem folytattuk, hanem a családnak engedve visszaköltöztünk szülőfalunkba…)

  2. milyen időszakot ölel fel a készpénzáramlásod követése?

  Havi, negyedéves, és éves bontásban ellenőrizzük a tételek áramlását.
  Újra nyerésre állunk. 🙂

  3. követed csak, hogy mire költöd el a pénzt, vagy megelőző, tervező pénztudatosságot is tanúsítasz? azaz tervezel-e előre tudatosan legalább 1 évre?

  Tervezünk. Én kisgyerekkorom óta időt és pénzt beosztva tervezek, és nem zavartatom magam a környezet „elvárásaitól”, így nem voltam még pl. hitelből görögországi nyaraláson sem… 😀
  Nem is tervezzük.
  Minden év végén, vagy az új év elején, attól függően, hogy hogy van időnk a munkától, kiszámolom az előző évi bevétel-kiadás arányt, a görgetett ügyeket, majd betervezem a következő évre a költségvetést.
  Így elértük, hogy a házunk lassan úgy fog kinézni, ahogyan szeretnénk. A gyerekszoba volt a legfontosabb, azt három év alatt sakkoztuk ki.

  4. ha tervezel, akkor összehasonlítod-e a tény/terv számokat, azaz amit terveztél, azoknál mi a realitás, mi lett tény: mi történt TÉNYlegesen 🙂

  Igen izgalmas az összehasonlítás, és évről-évre egyre jobb érzés ránézni.

  5. elemzed-e a pénzügyeidnél az arányokat, azaz a pénzbeosztásnál mire mennyit költöttél/költöttetek stb.

  Igen, és közös okoskodással sikerült kitalálnunk, hogyan tudunk a kötelező kiadásinkon csökkenteni a komfortérzet sérülése nélkül.

  SZÁMvetés

  II. Egy nagyon fontos kérdést ajánlok másodikként mérlegelésre: milyen a pénzügyi helyzeted/helyzetetek jelenleg?

  1. máról holnapra élsz/éltek, épp csak ki tudjátok fizetni a számlákat
  2. a hitelek, az adósságok nagyon szorongatnak, emiatt folyamatos a stressz az életedben/életetekben,

  DE:

  5. van-e passzív jövedelmet biztosító forrásod stb.

  és sikerült kiegészítő munkát vállalnunk.

  (Zárójelben megjegyzem, hogy mi úgy kerültünk nagy adósságba, hogy kismamaként az anyósom kirakott minket a lakásából. Albérlet nem volt, én veszélyeztetett voltam a megelőző vetélések miatt, így kézenfekvőnek tűnt, hogy az egyetlen normálisnak tűnő házat megvegyük a szomszéd településen.
  Olyan mázlink volt, hogy a papírok aláírása után egy héttel nekiláttak a műút lefektetésének :D, így azonnal értékesebb lett a házunk.)

  Komoly munkánk van abban, hogy nem úsztunk el az adósságokkal, mert az önerőre, ügyvédre, mindenre hitelt kellett felvennünk, hiszen egy fillérünk sem volt. (Előtte az anyós hiteleit fizettük ki, a saját kárunkra.)
  Nagyon sokszor ettük ugyanazt napokig, és sokszor a napi megélhetés is komoly gondokat okozott.
  Úgy próbáltuk enyhíteni „kínjainkat”, mert semmi luxust nem engedhettünk meg magunknak, hogy minden második hétvégén vettünk valami finomságot a cukrászdában. 🙂
  Emellett minden hétvégén sütöttem valamilyen házi süteményt.

  …és akkor még ott volt a kert is, a maga megpróbáltatásaival.
  Leírtam, de kivettem innen, inkább cikket írok belőle, mert túl hosszú lenne. 🙂

 9. Kíváncsian várom a cikket, Gabica 🙂
  Nagyon izgalmas volt olvasnom, amit írtál – a folymatos haladást éreztem a pénztudatosság és belső pénzügyi önismereti út miatt is. Mert az utóbbi is volt, gondolom – igaz? 😉

  Ida ***

Comments are closed.