Ismeritek a mém-eket?
Ha jól tudom, kétféle jelentése, vagy típusa van a mémnek.
Az egyik a genetikai-kulturális jelentése:
A memetika Richard Dawkins elmélete alapján 1976-ban született (proto-)tudomány. Az elnevezés a mimézis (utánzás) és a genetika (örökléstan) szavak kombinációjából ered.

Dawkins elmélete szerint mindenkiben több tízezer aprócska kulturális információs csomag (mém) található, melyek igyekeznek reprodukálni és örökíteni magukat.

Az azóta tovább fejlődött elmélet szerint az emberi tudat összessége nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő mémek sokasága. Ezek az „intellektuális paraziták” nagyjából százezer éve jelenhettek meg a Földön, és gyakorlatilag át is vették az uralmat. Az emberi agy megnövekedésének is egy lehetséges oka lehetett, hogy a mémek szelekciós nyomást fejtettek ki a jó utánzóképességű, fejlett, nagy agyú emberek kiválogatódására.

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 - katt ide most!>>

---***---

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Memetika

A másik pedig a virtuális-kulturális jelentés:

Alapjában, az internetes mém egyszerűen egy digitális fájl vagy hiperhivatkozás terjesztése egyik személytől a többiek felé az internet nyújtotta lehetőségekkel (például e-mailen keresztül, blogokon, kapcsolatépítő oldalakon, azonnali üzenetküldő szolgáltatások segítségével). A tartalom gyakran állhat egy szólásból vagy viccből, egy pletykából, egy módosított, vagy módosítatlan képből, egy egész weboldalból, videoklipből vagy animációból, vagy egy meglepő hírből, sok más egyéb lehetőség mellett. Egy internetes mém maradhat állandó, vagy megváltozhat az idők során, véletlenül, a rá irányuló kommentár, imitációk és paródiák hatására, vagy akár a rá vonatkozó híradások gyűjtésével.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Internetes_m%C3%A9m

A mém a kultúrában az, ami a gén a genetikában. Örökítő anyag, ami az információt viszi tovább nemzedékről nemzedékre. Örökké változik és emiatt a képessége miatt maradhat fent egy változó világban.

Ha egy mutáció folytán egy új tulajdonság jelenik meg, az akkor lehet sikeres, ha olyan változást hoz, ami segíti a szervezetet az alkalmazkodásban. Ha túlélő lesz, elterjedhet. Ha nem az, akkor a természetes szelekció kipusztítja.

A kultúrában hasonlóan működnek a mémek. Viselkedési mintákat, értékrendeket közvetítenek. A természetes szelekció itt is működik, de csak közösségben. A közösség tagjai tudják átvenni és tovább terjeszteni, vagy éppen elfelejteni. Ez a biztosíték arra, hogy csak olyan viselkedés- és gondolkodásmód maradjon fent, amely az egész közösség fennmaradását szolgálja, ugyanakkor nem ellentétes az egyéni érdekekkel sem.

Azt hiszem, a mai társadalom egyik legfőbb rákfenéje, hogy nincsenek már olyan megtartó közösségek – vagy legalábbis nagyon kevés – amelyek biztosíthatnák ezt a természetes szelekciót. Egyszemélyes csoportokban élünk, mindenki önmagát akarja megvalósítani, az értékrend teljesen elcsúszott, ezerféle minta áll a gyerekeink és saját magunk előtt is, csakhogy ezek a minták nem állták ki a közösségi kollektív bölcsesség próbáját.

Erről a témáról Csányi Vilmos ír nagyon érthetően és izgalmasan Az emberi viselkedés című könyvében.

A világot valószínűleg nem fogjuk egyik pillanatról a másikra megváltani. De talán egy virtuális mém elindításával tehetünk azért valamit, hogy egy kicsit jobbá váljon.

Arra gondoltam, hogy elindítanék én egy virtuális mém-et. Ez egy játék, ami blogok, blogtulajdonosok között folyhat és terjedhet, mint egy vírus. A mi felelősségünk, hogy jó tartalommal töltsük meg!

A mém pedig egy vers, egy mondat, egy idézet, egy rövid mese, vagy akár egy vicc is lehet. A lényeg az, hogy a változásról szóljon.

Ha egy ismerősödtől meghívást kapsz erre a mémre, akkor a saját blogodban írd meg, idézd azt a verset, idézetet, ami számodra sokat segített egy nehéz helyzetben. Ami továbblökött egy döntési helyzetben, ami erőt adott a folytatáshoz. Ha akarod, írd le azt is, hogy miben segített és hogyan.

Azután pedig hívd meg három blogger ismerősödet, hogy ők is csatlakozzanak, ők is írják meg a maguk Változás-mémjét és ők is hívjanak meg 3 új bloggert.

A bejegyzésedben pedig feltétlenül add meg ennek a bejegyzésnek a linkjét is, a hozzászólások között pedig saját blogod linkjét, hogy követni tudjuk a Változás-mém útját.

Nos, akkor az én versem József Attilától, kommentár nélkül:

(Az Isten itt állt a hátam mögött…)

Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot
..................................
..................................

Négykézláb másztam. Álló Istenem
lenézett rám és nem emelt föl engem.
Ez a szabadság adta értenem,
hogy lesz még erő, lábraállni, bennem.

Ugy segitett, hogy nem segithetett.
Lehetett láng, de nem lehetett hamva.
Ahány igazság, annyi szeretet.
Ugy van velem, hogy itt hagyott magamra.

Gyönge a testem: óvja félelem!
De én a párom mosolyogva várom,
mert énvelem a hűség van jelen
az üres űrben tántorgó világon.

A mémbe pedig három nagyon különböző helyről szeretnék meghívni három bloggert, közülük kettő valószínűleg nem is fogja tudni, ki vagyok, de talán ez nem is fontos.

Szeretettel várom Vidi Ritát, a HősNők-től, Szomolányi Katit a Fenntartható fejlövéstől és Zöld_Danit az LMP blogjáról.

Inanna

http://tegedmitenneboldogga.hu

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

---***---

Vállalkoznál, de hemzsegnek a megválaszolatlan kérdések a fejedben?

IRÁNYTŰ - Töltsd le MOST és AZONNAL felkészültebb leszel:

Iránytű 2021 instant infócsomag vállalkozásról>>

---***---

8 thoughts on “Mémeljünk!”

  1. Hova kell összpontosítania az embernek ahhoz, hogy így meg tudjon fogalmazni dolgokat? Vagy inkább nem szabad összpontosítani, csak hagyni, hadd jöjjön a gondolat? …
    Megérdemlik a költők a halhatatlanságot…

  2. Kihasználva témaindítói “hatalmamat”, szeretnék egy új embert is meghívni a mém-be:
    Kíváncsan várom a Szexcoaching blog gazdájának Változás-versét!

  3. Hú, ez hátborzongatóan szép volt, köszönöm!

    Remélem, a meghívottjaid folytatják és megadják nekünk is a linket a saját versükhöz.

Comments are closed.