A Fengshui a kínai öt elem tanára épülő, ma is élő, több ezer éves tudomány. A célja, hogy otthonunkon belül teremtsünk harmóniát, a színek, formák, anyagok megfelelő kombinációjával.

Ha bárki ledegradálná a fengshuit „csak” egy lakberendezéssé nagy hibát követne el. Jóval több annál. Nagyon összetett, egymásra ható, egymásra épülő, szabály-rendszer.

A mi nap a barátnőm „le is dogmázta” a fengshuit. Első reakcióm a heves tiltakozás volt. Azután elgondolkodtam. Tulajdonképpen, ha abból a szempontból nézzük, hogy: szabály-rendszer, valóban be kell látnom: dogma.

Ha abból a szempontból vizsgáljuk, hogy: szabad akarattal bíró emberi lények vagyunk, vagy is mi döntünk arról, hogy mi az, amit ebből a rendszerből elfogadunk, és mi az, amit nem, más a helyzet. A döntés a mi felelősségünk.

Egy példát had mondjak erre:

Tisztában vagyok azzal, hogy a pénz teremtése szorosan összefügg a Gazdagság siker életterülettel. Tudom, hogy ez a terület a kínai öt elem tana szerint FA elemű. Ezt az elemet a VÍZ elem táplálja. Mi következik ebből: a pénzünk egyik lehetséges helye, a pénztárcánkban van. Gondolkodjunk el azon, hogy milyen színű pénztárcát célszerű használnunk?

A FA elem színe a zöld és árnyalatai, a VÍZ elem színe a fekete és kék. A feltett kérdésre a válasz: fekete, kék, zöld.

Régen tudom mind ezt. Még is a gyönyörű BARNA strucc bőr pénztárcám egy hete került csak a kukába, lett helyette egy szép fekete.

Hogy miért? Nos, meg tanultam gazdálkodni a pénzzel. Több tanfolyamot végeztem a pénzügyi intelligenciám fejlesztésével kapcsolatba. Nem folyik el a pénz a kezeim közül. Odafigyelek rá. Változtam, fejlődtem. Ja, és „véletlenül” pont szétszakadt szegény régi, így kellett vennem egy újat. Vagyis, a pénztárca, és én is, „megértünk” a cserére.

Gazdagodás Receptje Online tanfolyamHa van egy kiértékelt alaprajzunk az otthonunkról, tudjuk, hogy mely életterületre, miért azt a szimbólumot helyeztük, ha ránézünk, eszünkbe jut, miért van ott. Ha például, szeretnénk teljesen új karriert magunknak, új munkát, abban az esetben az 1. Karrier emberi kapcsolatok életterületre kihelyezünk egy gyönyörű vitorlást az életterületnek megfelelő színben és anyagban. Ha rátekintünk, tudjuk, hogy mi a célunk. Tudjuk, hogy sorsunk, életünk egy új munkalehetőség, új tevékenység felé „hajózik”. Erre hangolódunk, ezt várjuk, erre fókuszálunk.

Épp úgy, mint a reklámok, csak ebben az esetben a célunk elérése érdekében tudatosan befolyásoljuk az agyunkat.

A Fengshui a tudatosságra nevel. A ma emberének nagyon fontos, feladata, hogy tudatosan átgondoltan, mérlegelve hozzon döntést az életében. Információ dömping van körülöttünk. Sokszor bajban vagyunk annak eldöntésével, mi igaz, és mi nem. Kimazsolázni a töménytelen mennyiségű információból, hogy mi a valóság és mi a kamu, hát ember legyen a talpán, akinek sikerül. Ezért kell használnunk az agyunkat, ezért kell gondolkodnunk, kérdéseket feltennünk, helyes következtetéseket levonnunk, majd ennek ismeretében cselekednünk.

Az életem egy olyan szakaszba érkezett, hogy meg kell válnom első családi fészkemtől. Ehhez a 6. Segítőkész emberek utazás életterületet kell energetizálnom.

Ez az életterület FÉM elemű. Színei a fehér, beige, fém színek, illetve az őt támogató FÖLD elem színei, barna, narancs, okker, sárga, rózsaszín. A FÉM elemhez a kör és a gömb, valamint az ívelt formák tartoznak, a FÖLD elemhez a négyzet. Anyagát tekintve idevalók a fém és agyag tárgyak. Mind ennek ismeretében indultam el vásárolni. Vásárlás közben, bár mi megtetszett, végiggondoltam: Milyen a színe? Milyen a formája? Miből készült?

Íme az eredmény:  opera-szilveszter2008-060

Nos, mindez nem könnyű. Fegyelmezettnek és tudatosnak kell lenni. Bár úgy gondolom, hogy ezek az erények szükségesek ahhoz is, hogy a céljainkat elérjük, hogy életünk irányítását a kezünkben tartsuk.

Én a Fengsui gyakorlati felhasználója vagyok. Hiszem, hogy ennek a tudománynak az alkalmazása a mindennapokban, nagymértékben befolyásolja az életem minőségét. Tudom, mert volt idő, amikor azt HITTEM, hogy tudatosan alkalmazom ezt a rendszert. Persze a hatása akkor is működött, – mert tudjuk, hogy mindenki a Fengshui szerint él – csak a pozitív eredmények várattak magukra.

Ne feledjük Kr.e. 3000 körüli Smaragdtábla feliratát:”Amint fent úgy lent. Amint belül úgy kívül. Amint lent úgy fent, amint kívül úgy belül.” Ez egy oda-vissza ható folyamat.

Váradi Tibor: Szellemtudomány c. könyvében írja, hogy az emberiség az ötödik kultúrkorszak tudati lélek korát éli.

Mit jelent ez? Jelenleg tehát, a tudati lélek korszakában élünk. A mai ember feladata az lenne, hogy minél tökéletesebb szintre fejlessze a tudati lelkét, azaz a gondolatvilágát! Ehhez nem kell mást tennünk, „csak” jól kell kérdeznünk, a válaszokat helyesen kell értelmeznünk, és a tudatosságunkat kell fejlesztenünk.

Én törekszem minderre, ennek egyik eszköze a kezemben, a FENGSHUI!

Skultéty Andrea

http://www.fengshuis.hu

3 thoughts on “HOGYAN, és MIÉRT működik a FENGSHUI?”

 1. Már egy ideje olvastam a cikket, de csak most jutottam el addig, hogy reagáljak.

  A pénztárca színén meglepődtem. Mármint azon, hogy a pénztárca színe is befolyásolja a gazdagságunkat. Azt hittem, hogy ebben főleg a pénztárca állapota a meghatározó, azaz a pénz például nem szereti a rongyos pénztárcát és benne a sok felesleges kacatot. 🙂

  Nekem is barna pénztárcám van jelenleg. 🙂 A barna táskámhoz és barna cipőmhöz vettem. 🙂 Egy sötétszürkét cseréltem le rá. Viszont most elgondolkodtam, hogy ne díszítsem-e ki az említett színek valamelyikével. 🙂

  Nagyon szép lett a szobarész!

 2. Kedves Titi!

  Félreértettél!

  Nem a pénztárca színe befolyásolja a gazdagságunkat, hanem mi befolyásoljuk a pénztárcánk színét!

  Ha tudatosan választod a pénztárcád színét, akkor ha kiemeled a táskádból, eszedbe jut, hogy azért olyan a színe, hogy a pénz szaporodjon benne. A figyelmed, a pénz teremtésére összpontosítod, észreveszed a kínálkozó lehetőséget, és rájössz, hogy MŰKÖDIK!!

  A szobarészletből már csak a mandalám hiányzik, ami segíti a költözést. Csinálom!

 3. de akkor valójában nem a feng shui működött hanem a placebo hatás, nem? 🙂

Comments are closed.