Az ájurvédikus pulzusvizsgálat

nádí-vigján, az ájurvédikus pulzusvizsgálat ősi módszere képes a test-elme egyensúlytalanságok feltárására, megelőzésére és visszafordítására. Az alábbi írás e technika tudományos magyarázatát és menetét ismerteti.

Noha a Nyugaton viszonylag ismeretlen a pulzus ilyenfajta vizsgálatának technikája, India ájurvédikus orvosai, a vaidják már évezredek óta alkalmazzák. Egy képzett vaidja képes arra, hogy a pulzusunkat a csuklónk alatt kevéssel megtapintva, mélyreható információkat szerezzen egészségünkkel, életmódunkkal, egyensúlytalanságainkkal és gyenge pontjainkkal, mentális és érzelmi állapotunkkal, továbbá számtalan más dologgal kapcsolatban. Jogosan csodálkozhatunk el azon, hogy miként árulkodhat ilyen sok mindenről a csuklónk alatt lüktető artéria. A modern fizika kvantummező elmélete siet a segítségünkre abban, hogy választ találjuk erre a kérdésre.

Testünk mint egy hullám

A kvantummező elmélet szemszögéből nézve az összes anyag végső soron nem más, mint rezgés. Ez az elmélet testünket egy összetett hullámformaként írja le, mely számtalan kisebb hullámból vagy rezgésből adódik össze. Ezek a rezgések az alapvető anyagi és erő mezők gerjesztett állapotai. A szuperhúr elméletben az összes ilyen mező egyetlen alapvető mező kifejeződése, melyet szuperhúr mezőnek vagy egyesített mezőnek neveznek.

Az ősi védikus tudomány (melynek része az ájurvéda is) ehhez hasonló módon évezredeken át úgy tartotta, hogy az összes életforma egy alapvető létezés, a jóga-ksétra rezgése, mely kifejezést szintén egyesített mezőnek fordíthatjuk. Bár nem álltak a rendelkezésükre részecskegyorsítók és kifinomult matematikai képletek, meditációjuk révén a védikus bölcsek képesek voltak feltárni az anyag és az elme közös, egyesített forrását. Az elme legmélyebb, legcsendesebb szintjén megtapasztalták az egyesített mezőt, amelyből az emberi testet és elmét alkotó összes alapvető rezonáns frekvencia származik.

Egyensúly és egyensúlytalanság

Az egészséget az ősi és a modern nézőpontból tekintve is úgy határozhatjuk meg, mint az egyént alkotó összes rezgés integrált és kiegyensúlyozott állapotát. A betegséget pedig úgy, mint az emberi szervezetet felépítő alapvető frekvenciák egyensúlyának hiányát.

Míg a modern medicinának jócskán van utolérni valója a kvantumfizika paradigma-váltó eredményeivel kapcsolatban, a védikus gyógyászat már hosszú ideje olyan technikákat és olyan nyelvezetet használ, amely úgy tekint a test és az elme egészére, mint egy számtalan apróbb hullámból álló komplex hullámra. Az ájurvédikus pulzusvizsgálat az egyik ilyen technika. Az ősi védikus tudósok felfedezték, hogy az artériás pulzus rezgései, melyet általában a páciens pulzusánál tapintanak ki, átfogó információt hordoznak az egyén egészségének állapotáról.

Minden más hullámformához hasonlóan a pulzust is meghatározhatjuk frekvenciája, amplitúdója (energiája) és szerkezete alapján. Az ájurvédikus nyelvezetet használva azt mondjuk, hogy a Váta (frekvencia vagy mozgás), a Pitta (amplitúdó) és a Kapha(szerkezet) minőségeit tapintjuk a pulzusban.

A Váta, a Pitta és a Kapha a pulzusban

Az ájurvéda szerint az életet három éltető erő – a három dósa – irányítja, melyek neve Váta, Pitta és Kapha. E három erő állapotából meghatározható az egyéni testfelépítés, valamint a szüleink által ránk örökített genetikus hatások.

Noha a pulzussal kapcsolatban annak sebességét, ritmusát és volumenét is megvizsgálhatjuk, amelyek a nyugati orvos számára a szívműködés változásait jelzik, ugyanazt a pulzust tapintva a Váta, a Pitta és a Kapha dósa, valamint ezek egymásra hatása alapján az ájurvédikus orvos holisztikus képet kap a személy mentális és testi egészségéről.

A Váta az a dinamikus erő, amely minden mozgásért felelős, ebbe beletartozik a táplálék mozgása a tápcsatornában, a vér áramlása az artériákban és vénákban, de még az idegpályákon végigszáguldó impulzusok is. A Pitta az energiát irányítja, és az emésztésben, valamint az anyagcserében játszik szerepet. Ez segíti elő a szükséges energia előállítását a test minden sejtje számára, továbbá az emberi test hormonális működésért is felelős. A Kapha a struktúrát és a vízanyagcserét vezéreli, a sejtek szintjétől a test egészének szintjéig.

A technika

Az ájurvédikus orvos először a mutatóujját helyezi a páciens csuklójának radiális pulzusa fölé, ugyanazon az oldalon, ahol a hüvelykujja található. Ezt követi a középső, majd a gyűrűs ujja, olyan módon, hogy a három ujj szorosan egymás mellé zárkózzon. Az orvos először a felszíni pulzust érzékeli, majd enyhe nyomást alkalmazva a mélypulzust is megtapintja.

Férfiak számára a pulzus vizsgálata mindig a jobb kézen, hölgyek esetében a bal kézen történik. A férfi és a női anatómia szerkezeti különbségének köszönhetően a bal oldali pulzus pontosabb információt ad a női fiziológiával kapcsolatban, míg a jobb oldali a férfiak esetében nyújt pontosabb tájékoztatást.

A pulzust nem szabad megvizsgálni közvetlenül az alábbi tevékenységeket követően:

  • olajmasszázs
  • zuhanyozás
  • ágyból felkelés (felébredés után)
  • étel fogyasztása
  • erőteljes testmozgás végzése

A Vátát leginkább a mutatóujjal, a Pittát a középső ujjal, a Kaphát pedig a gyűrűs ujjal érezzük. A három dósa és egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk által a vaidja képes megállapítani, hogy az egyén optimális egészségnek örvend-e, vagy olyan enyhébb, közepes, illetve súlyosabb zavarok vannak jelen szervezetében, amelyekkel már foglalkozni kell.

A pulzus vizsgálatának technikáját rendszeres gyakorláson keresztül sajátíthatjuk el. Még egy rövid ideig tartó, mindennapos gyakorlás révén is meglepően gyors fejlődésen megy keresztül az a képességünk, amelynek segítségével felmérhetjük saját egészségi állapotunkat. Saját pulzusunk olvasását a Maharishi Ájurvédában egyszerű, lépésről-lépésre történő módon tanítják. A tanulók először elsajátítják, miként kell megfelelően kitapintani a Vátát, a Pittát és a Kaphát a saját pulzusukban. Azt is megtanulják, hogy miként azonosítsák az egyensúlytalanságokat és miként állítsák helyre őket olyan egyszerű egyensúlyteremtő módszerek segítségével, mint a megfelelő étrend és napi rutin követése vagy a megfelelő pihenés megteremtése. Ezen felül pusztán az, hogy megtapintjuk a saját pulzusunkat, egy mélyreható test-elme kapcsolódást teremt, amely önmagában is nyugtató és egyensúlyteremtő erővel rendelkezik.

A magasabb szintű pulzusvizsgálat már átfogóbb képzést kíván. Ez magában foglalja az ájurvédikus egészséggondozás további oldalait is, mint amilyen a megfelelő gyógynövénykészítmények, a helyes napi rutin, vagy a tisztító és megfiatalító kezelések előírása.

Az ájurvédikus pulzusvizsgálat hatékony eszköz arra, hogy nyomon kövessük test-elme egyensúlyunk állapotát, és kezdeti szinten felfedezzük az egyensúlytalanságokat, mielőtt még komolyabb betegséggé fajulhatnának. Az egyszerű dósa-egyensúlyozó eljárások ismeretével kiegészítve lehetővé teszi számunkra, hogy egy minden tekintetben egészséges életmódot alakítsunk ki egy hosszú és beteljesítő élet érdekében.

(Dr. Steele Belok és Lucija Talijancic cikke, mely az Earthstar Magazine 2007 augusztusi számában jelent meg.)

MeditációPortál

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot

megszorítások
nélkül, ésszerűen?

Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és

spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!

https://www.hosnok.hu/20ezer/

A gazdagság receptje