Természetes lakberendezés

HősNőkblogok

Írhatnám azt is, hogy természetesen lakberendezés :)) Remek szójátékra ad lehetőséget ez a két szó egymás mellé helyezve, egymással kölcsönhatásba keveredve.

Szópárbaj helyett a lakberendezés köreiben maradva szeretnék írni azokról a természetes anyagokról, melyeket lehetőségünk van alkalmazni  a tervezés során.

Van, aki a stílus miatt választja a természetes anyagokat, bár megítélésem szerint a legtöbb irányzathoz jól illenek a natur, természetközeli anyagok. Az más kérdés, hogy milyen formában, milyen más anyagokkal társítva kerülnek be az enteriőrökbe. Modern, minimál lakberendezés esetén törekedni kell az egyenes vonalvezetésű tárgyakra, bútorokra, burkolatokra. Klasszikus esetén jöhet a kicsit hullámos, akár organikus megjelenítés is.

Ez utóbbi jól is illik a natur környezetbe. A természetes hatásnak több módja érhető el, és nem kell feltétlen puritán látványra gondolni, ha valaki az otthonába minél több természetes anyagot kíván betervezni, felhasználni. Ez a tudatos tervezés kezdődhet már az építkezés során, amikor dönteni kell a burkolatokról, külső és belső nyílászárókról és tart odáig, hogy milyen bútorokat, textileket alkalmazzunk.

Mivel a lehetőségek száma a különböző funkciókat és helyiségeket sorra véve szinte végtelen: most maradjunk a fürdőszobai helyiségnél, hiszen már ezen a területen sem kell nélkülözni a természetes anyagokat. Elsőre kicsit extrém lehet egy fakád, de ha visszagondolunk a régi korok fadézsás fürdőire annyira nem is meglepő. Megfelelő kezeléssel ellátva a fát, és leginkább olyan faanyagot felhasználva, amely a magas hőingadozásokat, nagy páratartalmat jobban bírja megtalálható a megoldás a hosszú távú használatra.

Burkolatok esetén választhatunk kő alapú anyagokat, pl. mozaikot is, de bambuszból készülő melegburkolatot is a padlóra. A bambusz a fűfélék családjába tartozó növény, több fajtája létezik a pár centistől a 30 m magasra is megnövőig.
Parketta gyártására a kínai óriásbambusz 5 évnél idősebb szálait használják. Ebben a korban a növény fizikai, mechanikai tulajdonságai hasonlóak vagy akár jobbak is, mint egyes keményfáké.
A bambusz szár kör keresztmetszetű és belső része üreges. Ezt a szárat hosszanti irányban csíkokra fűrészelik, majd megfelelő kezelésnek vetik alá. A bambusz cukortartalmát eltávolítják, aminek következtében színe sárgásfehéres lesz. A bambusz cukortartalmának karamellizálásával pedig a szálak színe barnás lesz.

Legkézenfekvőbb alapanyag a fa, amelyet melegburkolatként akár padlóra, akár falra minden helyiségbe lehet alkalmazni, ezenkívül a vizes helyiségekbe is elsősorban fali burkolatként ajánlható abban az esetben, ha a már fent a fakádnál említett, megfelelő felületi kezeléseket elvégeztetjük.

Magyarországon a fürdőszobákban ritkán használnak fali faburkolatot, ez inkább az angol lakáskultúrára jellemző. Bár a fa melegséget, természetességét sugall, mégis hazánkban egyenlőre még szinte egyeduralkodó burkolat a csempe a vizes helyiségekben.

Márton Anikó

lakberendező

www.t-rend.hu

Otthon és T-rend

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/