Húsvét – Húsvéti gesztenyés kalács
Húsvéti gesztenyés kalács |
Hozzávalók:
60 dkg sima liszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet, házi)
3 evőkanál barna nádcukor
3 dkg élesztő
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
Elkészítés:
Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa és ne legyen lapos, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket.
Most is készítettem a tészta egyik feléből egy hagyományos fonott kalácsot, a másik feléből pedig egy gesztenyéset, amit koszorú formára sütöttem.
Húsvéti gesztenyés kalács |
Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm, formázom a tésztákat.
Húsvéti gesztenyés kalács |
A gesztenyés töltelékhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
1-1,5 dl habtejszín
2 evőkanál rum
Ha valaki édesebben szereti, tehet hozzá porcukrot is.
A gesztenyét fellazítjuk a tejszínnel és a rummal, az egészet jól kikeverjük.
Én sajtreszelőn szoktam lereszelni, ha elég hideg.
A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, rásimítjuk a gesztenyét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a tekercset párszor megtekerem, mint a vizes ruhát szoktuk. A véget összeillesztem, és egy kivajazott, enyhén lisztezett pitesütőbe teszem. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm, a tetejét tojássárgájával lekenem.
A tetejét díszíthetjük szeletelt mandulával, vagy jégcukrral.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.
Húsvéti gesztenyés kalács |
A tölteléket az egész kalács tésztába is eloszthatjuk, de ha gazdagon akarjuk tölteni, akkor csak a tészta egyik felébe tegyük. Én így tettem.
Miután a kalács megsült, rácson hagyom kihűlni, majd felszeletelem.
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/