Mandarin-citrom-narancs süti (Πορτοκαλόπιτα)
A másik érdekessége, hogy réteslapokból készül, de azokat nem hagyományos módon használjuk fel, hanem kis darabokra szaggatva, belekeverjük a masszába. Kitűnő felhasználási módja a megmaradt réteslapoknak, illetve a darabkáknak, amiket levagdosunk a rétesekből és nylonzacsiban a mélyhűtőben összegyűjtünk.
1 csomag vékony réteslap (450-500 gr) – φύλο κρούστας
1 csésze nagyon finom olívaolaj vagy kukorica vagy napraforgóolaj (250 ml)
1 csésze cukor (250 ml)
4 egész tojás
citrusreszelék (3 narancs vagy 2 nagy citrom vagy 4 nagy mandarin-klementina fajta)
300 gr szűrt joghurt, lehet a 2%-s
2 kis vanília (ez kb. 1 kiskanál vaníliapor)
20 gr sütőpor
1 pálinkás kupica likőr (narancs vagy citrom vagy egyéb gyümölcs) – elhagyható
Szirup:
1 csésze narancslé vagy 1 nagy citrom leve+víz, 1 csészényi vagy 4 mandarin leve+víz, 1 csészényi (1 csésze=250 ml)
1 csésze cukor
1 citrom leve
1 pálinkás kupica likőr
1 fahéjrúd (elhagyható, én nem tettem bele)
Először elkészítettem a citrusreszeléket. A mandarinokat elég nehéz lereszelni, azért ajánlatos a nálunk kapható klementina fajta, mert azok nagyok és kemények. A többi, kisebb fajta mandarin túl puha ahhoz, hogy a héjával könnyen elbánhassunk. Én személy szerint lereszeltem 2 citromnak a héját, vigyázva, hogy csak az ép részekhez nyúljak és ezenkívül megpróbáltam a mandarinokat, de nem sikerült, így belezúdítottam egy púpozott kanálnyi, még tavalyról cukorban eltett citromreszeléket.
Kicsavartam a mandarinokat, a képen lehet látni, hogy 5 kisebb mandarint használtam fel.
Kézzel felszaggattam a réteslapokat, a képen látszik körülbelül milyen darabokra.
A mixerbe tettem a tojásokat a cukorral és legalább 10 percig kavartam őket, amíg kifehéredett és felnőtt, sűrű krémet kaptam.
Ezután minden hozzávalót lassan hozzáadtam, legutoljára hagyva a réteslapokat. Ezeket már csak kézzel kevertem bele. Miután a réteslapokat belekevertem, félretettem pihenni a masszát kb. 10 percre, annyira amíg a szirupot elkészítettem. Utána a masszán még egyet kevertem, hogy biztosan jól és egységesen elosztódjanak a réteslap darabkák, majd 23×33-s tepsibe öntöttem és előmelegített 180 fokos sütőben 1 órát sütöttem. Az első 10 percben a sütőt 250 fokon hagytam, majd utána húztam le 180 fokra. 3/4 óra múlva nagyon megbarnult a teteje, ekkor alufóliával letakartam és hagytam még egy negyed órát, amíg jól jött már az illata és a tészta is szépen elvált az edény falától.
A szirup elkészítése:
Összeöntöttem a hozzávalókat, majd mikor felfőtt leszedtem a habját amennyire lehetséges volt, majd beletettem pár vékonyra vágott és kimagozott mandarinszeletet a díszítéshez. 5 percet főztem és félrettem hűlni.
Mikor a tészta megsült, kivettem és még melegen lassan lassan, egy mérőkanállal, egyenletesen rácsorgattam a szirupot majd rátettem a mandarinkarikákat. Hagytam kihűlni, majd lefedtem mert ha nem fedjük le, kiszárad.
Isteni az aromája és az állaga!:)
A félszemű, állandó hódolóm 🙂 |
Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot
megszorítások
nélkül, ésszerűen?
Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és
spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!
https://www.hosnok.hu/20ezer/