csacsiAhogy közeledett 2009 vége és 2010 eleje, úgy nőtt a kis lelkemben a szorongás. Mert akárhány embert követek Twitteren, mindnek volt legalább 3 tutitippje a szosölmédia használatához, kiegészítve e-bookkal és linkekkel. Akárhány blogot olvasok, biztos volt legalább 1 észosztó, hogy mit hogyan kell csinálnod, és ha nem úgy, akkor halott a vállalkozásod. Akárhányszor bekapcsoltam a TV-t legalább egy boszorkány megmondta, hogy nagyon jó, vagy éppen nagyon rossz évre számíthatunk, attól függően, hogy épp melyik csatornát néztem. Besokalltam.

A Hősnőket olvasva egy kicsit azért oldódott bennem ez a káosz, de engedjétek meg, hogy a sok lélekemelő írás után egy kicsit lazábbra vegyem a figurát, és a lélek-ápolás helyett a testápolásról szólnék. Hadd legyek én itt a „bluvár” szekció 😀 Mi másról írhatnék, mint a szívem csücskéről, a szőrtelenítésről?!

Íme egy kis történelem, lazítás képpen:

Azt gondolhatnánk, hogy az újkori, hanyatló és „kokakóla-mámorban fetrengő” nyugati társadalom agyréme az, hogy az esztétikus megjelenéshez bizony szőrtelennek kell lenni. Pedig az első írásosan bizonyított csupasz lábú nőszemély igencsak ókori és keleti jelenség volt, mégpedig Kleopátra. Egyiptomban a szőrtelen test- az intim területeken is- jelentette az ártatlanságot és a kifogástalan külsőt.
Ha valaki finnyogni szokott a szőrtelenítő készítmények szagára, állagára és összetevőire, akkor ez nem tudom hogy fog tetszeni … ilyesmiket használtak fel szőrtelenítő készítéshez:

  • kátrány
  • szamárzsír
  • kecskeepe
  • denevér- vagy kígyóvér kivonat (most már kezd boszorkánykonyhára hajazni a recept)
  • égetett mész
  • arzén-triszulfát

Az ezekből nyert készítményeket vagy gyantával keverték, vagy eleve gyanta állagú pasztát kaptak belőlük, és azt használták. Voltak olyan arab országok, ahol férgeket használtak a nem kívánt szőrzet eltávolításához … lerágatták velük a szőrt, vagy mi? Nem tudom elképzelni!:)

Egy kicsit közelítünk térben és időben: a görögök és a rómaiak már használtak a szemöldökcsipeszhez hasonló eszközt a nemkívánatos szőrszálak eltávolítására. A görög kultúrában a szőrös nőket ijesztőnek találták. A tehetősebbek külön személyzetet tartottak a szőrtelenítés elvégzésére, általában valamelyik keleti országból származó rabszolganő feladata volt ez. A csipeszes módszer nem gusztustalan, mint a Kleopátra módi, de azért az európai ősök is kitettek magukért a főtt pióca pép használatával.

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/

A XV. században főleg a szemöldök és a halánték szőrzetétől szabadultak a hölgyek. Az ebből az időszakból származó portékon nem ritka a lárvaszerű arccal rendelkező hölgy vajmi kevés szemöldökkel. Pl Mona Lisának is igen furi a szemöldöke, ha van egyáltalán neki. Csak hogy ne maradjunk gyomorforgató összetevők nélkül: tojáshéj darabok, ecet, macskakaki … a szépségért ennyit azért nem kellett volna szenvedni.

Az ezt követő időszakról ilyen vonatkozásban nem sok anyagot találtam, egyetlen széljegyzetként annyit, hogy Medici Katalin hatóságilag betiltotta az intim szőrtelenítést. Ezt erkölcsileg bomlasztónak találta.

Ugrás a XX. századba. Itt jelentek meg (éppen a nagy válságok idején) a kifejezetten nőknek szánt szőreltávolító eszközök és anyagok.
Ilyen szőrtelenítésben használt újdonság volt a Gilette női borotvája 1915-ben, a Remington elektromos női borotvája 1930-ban , illetve a hideggyanta csík is 1970-ben.

Napjainkban a szőrtelenítő eljárásoknak és termékeknek igen nagy választéka vesz körül minket. Van összevagdosós-olcsó, van elektromos-tépkedős, van lézeres-zümmögős-csipkedős, van ragacsos-büdöskencés (ki tudja mi van benne), van bio-illatos, és van kakasosnyalókás-fincsi-kevésbéfájós.

Te melyiket szereted?

13 thoughts on “A kozmetikusod ezt biztosan nem mesélte”

  1. Ja, és akkor ne feledjük a francia udvart, ahol ugyi macskakival szőrtelenítés oké, de a rizsporos parókákban meg ott a saját kis tetű-kolónia… A báltermet meg úgy fűtötték be, hogy beterelték a birkacsordát. Micsoda szagok lehettek ott egy bálon!!!
    Nem csoda, hogy feltalálták a parfümöt! 😀

  2. Nem értem a hölgyeket?
    Miért kell szőrteleníteni?

    Egyszer sikerült világ életemben, hogy leszőrtelenítettek szülés előtt.
    Háll Istennek másodszorra megmentett a fiam!

    Miért is van a szőr?

    Mindennek ami rajtunk van meg van a rendeltetése.

    Most a nőkről írok!

    pl. a szemöldök, én is bele estem abba a hibába, hogy tiniként kiszedtem.

    Ma már alig alig kell egy szálat kiszedni néha néha.
    De jó is lenne, ha olyan dús lenne mint annó.

    Miért akar sok nő más lenni mint ami?

    Soha nem értettem.

    Most megtörtént a csoda velem is.

    Barátom rovíd hajat kívánt és én mai modern frizurát vágattam.

    Sírt a lelkem a göndör fürtok hullása láttán és nagyon rosszul éreztem magam.

    Már bánom tettem de vajon újra fürtöske leszek?

    Volt tanítóm mondá a hajban van az erősséged.
    Felemelte a karom és megnézte hónaj szőrzetem.

    Ő a MA-ÚRI népből jött közzénk gyógyító masszázst oktatni.

    Azért az ősok tudtak valamit.

    A kaki sok méreganyagot tartalmaz.
    Arzén triszulfát? hmmm…..

    Miktől szépülnek a nők?
    Vajon ki vette el a józan eszüket?

    Lehet, hogy egy férfi trükje az egész?

    Én már soha tobbé nem hallgatnék másra!

    Minden jót és szép boldog, békés életet!

  3. Drága Dalma!

    Azért az erősen szőrös női láb, és mondjuk egy vaskos bajuszka a száj fölött, hát hogy is mondjam, nem túl esztétikus és kívánatos.

  4. Nálam a minimum, hogy a szemérem területe, a hónalj, az alkar és a lábszár szőrtelem legyen, illetve a szemöldök és a bajuszvonal felesleges szálait is eltávolítom. Ebben jó társam a jó minőségű női borotva. Én így érzem jól magam.

  5. hát Veracs …azon a videón legyen rajta az is hogy mennyire jajjjjjgat a modell a szőrtelenítés közben…
    nem mintha ismernék olyat aki fél és üvölt a fájdalomtól 🙂 🙂
    pusztán kíváncsiságból megnézném 🙂 🙂

  6. Hát igen… szőrtelenítünk… de minek? Jobban belegondolva teljesen értelmetlen és csak a kor, a divat teszi azt, hogy ezt kényszernek, kötelezőnek érezzük.

  7. A legtöbb kultúrában, ahol nem elnoymni való szégyen volt a testiség, foglalkoztak is a testtel és valóban szőrtelenítették azt. Görögöknél a férfiak is (de ha jól emlékszem az ókori Egyiptomban is).
    A szőrzet a testszagok megtartásáért felelős, de minden mediterráneum-beli civilizációban irtották. Sokkal kényelmesebb és higiénikusabb a forróságban, mellesleg kevésbé „illatozik” az ember.
    Magánügy, hogy ki mitől szabadul meg…:)

  8. @Manita: megkérem majd a szépséges alanyt, hogy jajgasson, vagy legalább néha felszisszenjen-csak a hitelesség kedvéért! 😀
    Azon egész sokáig lehetne filozofálgatni, hogy mire is jó a testszőrzet. Én azon a véleményen vagyok, hogy a mai világban – nyilván életformától függően – annyi a közös zuhanyzó, medence, illemhely használat, hogy kifejezetten jót tesz, ha valaki redukálja a baktériumok potenciális csimpaszkodási felületét…
    Az üzleti élet, a sikerek és a minimálisan elvárt ápoltság kapcsolata meg megér még egy cikket, hm, rajta leszek! 🙂

  9. „Minden alkalommal, amikor lehúzom a bugyimat látom, hogy ott van. Nem takarja bozót, látom minden centijét és minden hajlatát. Amikor sétálok, ülök, mozgok, érzem, hogy ott van. Minden érintés tízezerszer intenzívebb…”

    Osztom a Vogue magazin újságírónőjének a véleményét!

  10. baktériumok csimpaszkodási felülete 😀
    én is osztom az újságírónő véleményét 🙂 teljesen más érzés. (jobb)

  11. Én is a szőrtelenségre teszem a voksom.:)
    Nekem bevált,ezért ajánlom szíves figyelmedbe a sheavajat, mely magas A (E,F) vitamintartalmával, hidratálja, megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
    Csökkenti a kis piros foltokat, melyet a borotva hagy maga után.
    Igy használd: tégy pici sheavajat a tenyeredbe, hagyd elolvadni, majd gyengéden, egyenletesen masszírozd a
    szőrtelenített bőrfelületre.:)

Comments are closed.