Tíz jel arra, hogy vírusfertőzött lehet a géped

A biztonságtechnikában jártas szakértők szerint 10 jele van annak, hogy a számítógépünk vírusfertőzött lehet. Lássuk, melyek ezek:

1. „Beszél” hozzád a PC-d

Ez egy csalhatatlan jele a vírusfertőzésnek. Egy csomó popup-ablak jelenik meg (miközben a böngésző például be sincs kapcsolva), és reklámokkal traktál, vagy arra figyelmeztet, hogy fertőzött a géped, ezért vedd meg az XY antivírust. Előbbi egy sima spyware, utóbbi az ún. rogueware, amikor hamis antivírus férkőzött a gépedre, és megpróbálja magát megvetetni veled.

2. A géped érezhetően lelassult

Ez lehet annak a jele is, hogy egy féreg (worm) vagy trójai aktív a gépeden, és mivel a háttérben fut, felemészti az erőforrásokat, ami miatt a szokásos programjaid lassabban működnek.

3. Az alkalmazások nem indulnak el

Próbálod megnyitni a programjaidat a Start menüből, de nem történik semmi? Ideje lefuttatni egy víruskeresést…

4. Nem tudok kapcsolódni az internethez / a sávszélesség lecsökkent

Lassú internetkapcsolat esetén (vagy ha a kapcsolat létre sem jön) sem árt leellenőrizni a gépet. Sok trójai a háttérben futva számtalan, egymással párhuzamosan létrejövő internetkapcsolatot indít el (hogy adatokat közvetítsen), ami akár jelentősen is lecsökkentheti a sávszélességet.

5. Ha elindítom a böngészőmet, nem a saját kezdőoldalam nyílik meg

Ez egy tipikus, és biztos jele a fertőzésnek. Az angolban browser hijackingnek, vagyis szó szerint “böngésző eltérítésnek” hívott jelenség során a fertőzés felülírja a böngésző beállításait úgy, hogy a kezdőlapot egy másikra írja át. Az is előfordulhat, hogy több böngészőablakot is megnyit az induláskor, amelyek mindegyike más-más oldalakat nyit meg.

6. “Hová tűntek a fájljaim?!”

Csak remélni tudjuk, hogy senkinek sem kell azzal a problémával szembesülnie, hogy az értékes anyagai, fájljai, családi fotói, videói eltűntek. Mindenesetre sajnos az ún. ransomware-nek (szabad fordításban “váltságdíj-programnak”) nevezett kártevők ilyesmire is vetemedhetnek: először titkosítják vagy eltüntetik a fájlokat, majd szó szerint “váltságdíjat” kérnek értük.

7. Kikapcsolt tűzfal és vírusirtó

Ha kikapcsolva találjuk a tűzfalat és a vírusirtó szoftvert, és nem mi tettük (ami nem is lenne tanácsos), akkor szinte biztos, hogy fertőzött a gépünk. A kártevők igen nagy százaléka, miután bejutott a gépre, kikapcsolja annak védműveit, hogy szabaddá tegye az utat más kártevők számára is.

8. Furcsa karakterek a képernyőn

Habár nem túlzottan gyakori, még mindig előfordulhatnak olyan “vicces” vírusok, amelyek furcsa karaktereket, grafikus elemeket (például konkrétan a képernyőt felfaló bogarakat) jelenítenek meg. Ezek inkább a boldog békeidőket idéző “ijesztgetős” fertőzések, de attól még ugyanúgy nemkívánatosak a gépen.

9. Komplett könyvtárak eltűnése

A fájlok eltűnésével együtt akár komplett könyvtárak is eltűnhetnek a gépről: ez megintcsak vírusra utal.

10. “A gépem megőrült…”

Ha a PC-nk véletlenszerűen küldözget leveleket, nyitogat böngészőablakokat, és mindezt magától – na, az a biztos jele annak, hogy egy-két súlyos fertőzést sikerült beszereznünk.

Biztonságos Online Világ

Hogyan
spóroljunk havi 20ezer forintot


megszorítások
nélkül, ésszerűen?


Töltsd le az
ingyenes tanulmányunkat, és


spórolj
havonta minimum 20ezer forintot!


https://www.hosnok.hu/20ezer/