internetezők száma 2015

Kicsivel több, mint 15 éve internetezem, és hát őszinte leszek: érzem ám a minőségi romlást. Az, hogy oldalakon a legelső vitánál k.anyáznak a felek, hogy politikusok a Facebookon k.anyáznak szintén, az bennem mindig nosztalgiát ébreszt a régi netes idők iránt: amikor cseteken ismerkedtünk, és csetbulikra jártunk legalább negyedévente, amikor igazi barátságok szövődtek beszélgetések által. Pedig akkor is arc nélküliek voltak az emberek – én például a Minerva nicknév mögé voltam „rejtve”, és személyes találkozókon sokan szólítottak Min-nek, én meg csak kapkodtam a fejem, hogy kihez beszélnek – és megfordultak olyan emberek is a közösségekben, akikkel nem tudtunk mit kezdeni, de ezek mind-mind inkább hozzáadtak az emberhez, nem pedig elvettek belőle.

A menekültválság során tapasztalható borzalmas közbeszéd-kultúra romlás kapcsán jutott eszembe az, hogy vajon mennyivel lettünk többen a neten?

Első ránézésre az összes kutatás és statisztika azt hozta ki, hogy 15 év alatt megtízszereződött a hazai internetfelhasználók száma, de nagyon úgy éreztem, hogy ez a szám nem stimmel. 8 évvel ezelőtt lehetett érezni a 10szereződés hatását, azóta sokkal durvább lett a helyzet.

Így hosszas áskálódás 😉 után kiderítettem, hogy gyakorlatilag MEGSZÁZSZOROZÓDOTT az internetfelhasználók száma itthon!

Erről készítettem egy infografikát is, hogy más is tudja hasznosítani az eredményeket:

internetezők száma 2015
internetezők száma 2015

Az inforgrafikám elérhető itt is: Vidi Rita – Ennyien lettünk – internetezők számának alakulása 15 év alatt